StoryEditorOCM
Slanodostojno gurmana

Nekoć sirotinjsko jelo, danas delicija: ovog se recepta ne srame ni u finim restoranima, divno spaja omiljene namirnice

Piše T. S. M.
25. rujna 2024. - 07:05

U svakoj kući treba biti krumpira, luka i jaja, a ni malo ulja nije na odmet. Imate li ih, nemate razloga za strah od gladi. Ali imate sve što vam treba za napraviti izvrsno jelo koje možete jesti za doručak, ručak ili večeru. Riječ je o starom receptu koji je nastao u vremenima kad je trebalo s malo sastojaka osmisliti jelo od kojeg se može dobro najesti.

Osmišljeno je u Španjolskoj pa ga neki danas nazivaju španjolskim omletom, a toliko je omiljeno da se poslužuje i u finim restoranima. Zašto ga ne biste napravili i vi, u vlastitoj režiji? Priprema je jednostavna, a užitak je zajamčen i to uz malo troška. Donosimo recept za više osoba koji možete prilagoditi svojim potrebama igrajući se količinama navedenih namirnica.

Preporučljivo je koristiti mladi krumpir, a neki u ovo jelo vole dodati i peršin te malo sira.

Španjolski omlet

Sastojci:

500 g krumpira
150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
6 jaja
1 luk
1/4 vezice peršina
sol, papra

Priprema:

Krumpir operite i očistite pa ga narežite na ploške, a luk nasjeckajte na tanke polumjesece.

U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte krumpir i luk te ih djelomično poklopite i pirjajte na laganoj vatri oko pola sata uz povremeno miješanje. Kad krumpir omekša, krumpir i luk izvadite iz tave i stavite sa strane, a ulje ostavite u tavi (dio možete odliti).

Razmutite jaja sa soli, dodajte im krumpir s lukom i sjeckani peršin pa ih ubacite u tavu. Pržite dok se jaja ne stegnu pa omlet okrenite i pržite ga još par minuta

Okrenite još dva puta, da uhvati koricu pa prebacite na tanjur i ohladite 10-ak minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 07:36