StoryEditorOCM
Slanodelicija iz legende

Nekoć siromaška spiza, danas specijalitet iz finih restorana: ovo je riblje jelo zasitno, gusto i dobro za prste polizat

Piše T. S. M.
6. rujna 2024. - 11:39

Razmišljate li koje biste dobro riblje jelo danas mogli pripremiti za ručak (jer riba i plodovi mora su, osim što su ukusni, itekako zdravi - ovdje smo vam otkrili koji su najzdraviji), a muči vas manjak ideja, bez brige, tu mi uskačemo. Vi se samo pobrinite za ribu, a ni koja školjka i mekušac neće biti na odmet.

Zapravo, trebat će vam ih poprilično i što je izbor raznolikiji, to bolje. Nemojte se prestrašiti popisa sastojaka za jelo čiji ćemo vam recept za čas otkriti, neka vam posluži kao nit vodilja jer sve je vrlo prilagodljivo. Kao i inače kad je riječ o starinskim jelima, nastalima u doba neimaštine, kad su se ljudi snalazili s onim što im je bilo pri ruci.

image
Shutterstock

Riječ je o jelu iz danas jako cijenjene talijanske cuccine povere, odnosno "sirotinjske kužine", koje se od obroka gladnih i siromašnih ribara s vremenom prometnulo u specijalitet iz finih restorana.

Jelo nosi naziv cacciucco alla Livornese, a uz njegov se nastanak veže nekoliko legendi. Prema jednoj, koja se vodi pretpostavkom da je riječ cacciucco zapravo talijanizacija turske riječi küçük, što znači "mali", za nastanak jela zaslužan je mladi turski ribar koji je krajem sedamnaestog stoljeća stigao u Livorno i na tržnici, ponavljajući "Küçük, küçük" tražio sitnu ribu preostalu od prodaje toga dana kako bi u svojoj krčmi skuhao juhu po receptu iz svoje rodne Smirne. 

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Drugi, pak, vjeruju da je recept izmislio čuvar Fanalea, svjetionika u luci Livorno, koji se, u nastojanju da uštedi ulje, odlučio skuhati sitnu ribu koja se inače friga. Bilo kako bilo, jelo je s vremenom postalo jako popularno i to toliko da je dobilo certifikat izvornosti.

image
Shutterstock

Cacciucco alla Livornese

Sastojci:

500 g dagnji
400 g pirea od rajčice
300 g škrpine
300 g kokota
300 g morskog psa kostelja
250 g muzgavaca
250 g batovine (bežmeka)
200 g pauka
200 g rakova kanoča
180 g grdobine
160 g sipe
160 g kozica
150 g lignje
4 kriške kruha
1 manja hobotnica
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
češnjak
kadulja
koncentrat rajčice
peperoncino (ljuta papričica)
maslinovo ulje
crno vino
sol, papar

Priprema:

Pauku, batovini, škrpini i kokotu odrežite glave pa ih (glave) zapržite u loncu na malo ulja, uz 1 češanj češnjaka i nekoliko listova kadulje. Zalijte s 1/2 litre vode i kuhajte 20 minuta.

Očistite ribu i narežite je na komade, a mekušce očistite od kostiju i očiju. Operite i očistite školjke. Kozice i kanoče ostavite cijele. Grdobinu i psa narežite na velike komade. Temeljac od ribljih glava procijedite.

Nasjeckajte celer, mrkvu i luk te ih popržite na malo ulja s 1 češnjem češnjaka, 2 lista kadulje i ljutom papričicom. Zalijte s 1/2 čaše crnog vina, zatim dodajte pire od rajčice i temeljac od ribljih glava.

Zakuhajte i dodajte hobotnicu. Kuhajte 20 minuta, zatim dodajte lignje, sipe i muzgavce te kuhajte još 10-15 minuta. Dodajte ribe i morskog psa, posolite i popaprite te kuhajte još 10 minuta. Na kraju dodajte 1 žlicu paste od rajčice, škampe, kozice i dagnje. Kuhajte 4-5 minuta.

Kriške kruha lagano prepecite, natrljajte ih češnjakom, poslažite na tanjure i prelijte cacciuccom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47