Baš biste tako rado smazali nešto vruće i domaće, ali vam se ne da gnjaviti s pizzom i palačinkama niti vam je dovoljan topli sendvič? Što kažete na jedno jelo iz djetinjstva?
Sjećate li se pecipala? Jeste li ih ikad jeli? Za sve koji ih se ne sjećaju ili se s njima nikad nisu susreli, riječ je o pecivu koje se prži u tavi i pomalo podsjeća na uštipke, ali kako se radi s kvascem i puno kompaktnijim tijestom te se prži na daleko manje masnoće, razlika je lako primjetna.
Pecipale se mogu jesti sa sirom i suhomesnatim proizvodima, umjesto kruha, a isto tako dobro prijaju i s marmeladom i slatkim namazima ili pak, najjednostavnije, samo posute šećerom. Pripremaju se lako, ali se tijesto treba dizati oko pola sata, stoga se odmah bacite na posao.
Pecipale
Sastojci
500 g brašna
220 ml tople vode
1 vrećica kvasca
1 žličica soli
1/2 žličice šećera
ulje za prženje
Priprema:
Brašno pomiješajte sa kvascem, šećerom i soli, dodajte vodu pa sve dobro izmiješajte. Pustite tijesto da miruje na toplom mjestu oko pola sata.
Zatim od tijesta kidajte komadiće, oblikujte ih u loptice pa ih stanjite valjkom za tijesto. Pecipale pržite u tavi punoj ulja, kao za pomfrit.
Pecite ih dok ne uhvate boju i malo se napušu pa ih okrenite i pecite s druge strane. Izvadite na upijajući papir pa ih odmah pospite šećerom ili nemojte, ako ćete ih jesti sa slanim prilozima