Ako ste ikad pokušali napraviti gibanicu (ili barem pročitali recept), znate kolika je to gnjavaža. Sve one kore koje treba zgužvati pa umočiti u nadjev, zatim ocijediti pa redati u posudu za pečenje i sve one cake o preklapanju gornje kore... da čovjeka prođe volja, osobito ako ste pomalo gadljivi i grozna vamje pomisao na ručno gnječenje kora umočenih u smjesu sira i jaja.
Srećom pa postoje alternativni recepti. Prema ovom koji slijedi u nastavku, sve je puno brže gotovo i nema potreba dodirivati sirovi nadjev golim rukama. Glavni trik ove metode je u tome da se kore narežu na trakice i dodaju u nadjev, a potom se sve skupa u jednom potezu prebaci u posudu za pečenje.
Zaista lakše ne može.
Mi vam donosimo recept za pripremu gibanice s feta sirom i jogurtom - baš je u njemu tajna osobite mekoće ove pite - ali ovu metodu možete iskušati s bilo kojim sastojcima za nadjev.
Gibanica s feta sirom
Sastojci:
500 g kora za pitu
275 g grčkog jogurta
200 g fete
150 g mozzarelle
150 ml mlijeka
60 ml maslinovog ulja
4 jaja
3 režnja češnjaka
2 tikvice
vezica mladog luka
sjeckani kopar
sezam za posipanje
sol, papar
Priprema:
Tikvice naribajte u sito pa ih ostavite da malo odstoje, a zatim istisnite tekućinu.
Otvorite pakiranje kora pa ga narežite škarama u trake. Češnjak zgnječite i dodajte ga maslinovom ulju, fetu izmrvite, kopar i mladi luk nasjeckajte.
Pomiješajte mlijeko s jogurtom i jajima, dodajte narezane kore, dodajte začine i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u nauljeni lim posut brašnom pa poravnajte, a površinu pospite sezamom.
Pecite na 1180 stupnjeva Celzija 55-60 minuta.