Tražite li ideju za jednostavan, ukusan riblji ručak, imamo prijedlog: lignje na pedelu. Tradicionalno jelo priprema se lako, u dubljoj tavi ili padeli, po kojoj nosi ime. Savjetujemo vam da prilikom pripreme koristite riblji temeljac, od glava i kostiju ili riblju juhu, a ako ih nemate, poslužit će i topla voda.
Lignje na padelu
Sastojci:
1 kg lignji
500 g mladog krumpira
150 ml bijelog vina
500 ml ribljeg temeljca
češnjak
peršin
sol, papar
Priprema:
Ako imate ribljih glava i kostiju, skuhajte temeljac kojim ćete podlijevati jelo.
Dok se temeljac kuha očistite lignje pa ih posušite kuhinjskim papirom, a po želji ih možete malo zarezati. Stavite ih u tavu na zagrijano maslinovo ulje i kratko prepržite pa im dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Kad češnjak zamiriše, zalijte sve bijelim vinom pa pričekajte da alkohol ispari.
Dodajte krumpirenarezane na fetice ili prepolovljene ako su mali, a neki vole staviti i mrkvu narezanu na kolutiće. Zalijte sve sastojke ribljim temeljcem i poklopite tavu te kuhajte oko pola sata, odnosno dok lignje ne omekšaju. Posolite, popaprite i poslužite.