StoryEditorOCM
Slanoje li moguće?

Krempita - sladoled? Mila nas je oduševila idejom, dala nam je i recept - ne propustite isprobati to slatko savršenstvo!

Piše Spiza SD
5. kolovoza 2023. - 08:15

Obožavatelji krempita, pozor. Nije vježba, nije šala. Imamo recept za krempitu u sladolednoj verziji. Ideju koja mora zaintrigirati čak i one koji ne vole ni sladoled ni krempite pronašli smo na Instagramu Milin kuvar pa smo Milu, čim smo se oporavili od (pozitivnog) šoka pod hitno zamolili za recept.

Mila nam je dala i recept i video, a otkrila nam je i kakvog je okusa ova njena genijalna kreacija. "Tooootalno je ‘strava!‘ Htjela sam da ovo bude baš pravi okus krempite, a ne nešto što na nju samo sliči. Zato sam koristila jaja i hrskavo pečeno lisnato tijesto kojim sam dobila kompletan ugođaj. Sladoled krempita, to je to!"

Napomenula je i da ovaj sladoled nije ultimativno kremast, ali ako ga izvadite  30-ak minuta ranije i snarežete ga zagrijanim nožem, dobiti ćete bolju teksturu, a sladoled će i dalje biti leden i savršen za konzumaciju. Ako imate stroj za sladoled, možete je slobodno iskoristiti – na taj način ćete sigurno dobiti kremastiju teksturu.

Uživajte!

Sladoled krempita

Sastojci:

1 l mlijeka s 2,8% mm
500 ml slatkog vrhnja
3  vanilin šećera
6 jaja
250 g  šećera u prahu
250 g lisnatog tijesta
200 g bijele čokolade

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite mloijeko, slatko vrhnje i vanilin šećer i zagrijte ih skoro do vrenja. U odvojenoj posudi pomiješajte jaja i šećer. Kada se mlijeko zagrijjalo, ulijte mješavinu jaja i šećera pa dobro izmiješajte. Kuhajte dok se ne zgusne, uz stalno meijšanje, nekoliko minuta. Sklonite s vatre, dodajte bijelu čokoladu i izmiješajte da se sjedini. Pokrijte prozirnom folijom po površini i ostavite da se ohladi.

Dok se smjesa hladi, pripremite lisnato tijesto. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj radnoj površini na 5 mm debljine. S obje strane tijesta ravnomjerno pospite šećer u prahu i dlanovima ga lagano utrljajte u površinu tijesta. Stavite tijesto na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Preko toga stavite drugi list papira i preko njega stavite drugi pleh da se tijesto ne diže tijekom pečenja.

Pecite 15-20 minuta u zagrijanoj pećnici dok lijepo ne porumeni. Provjerite nakon 10 minuta, jer može biti gotovo i ranije, ovisno o pećnici. Kad je lisnato tijesto pečeno ohladite ga i izlomite prstima.

Kalup za kruh ili neki drugi pleh koji vam odgovara namažite tankim slojem ulja i prekrijte prozirnom folijom. Na dno rasporedite polovinu izmrvljenog lisnatog tijesta. Ulijte ohlađenu smjesu za sladoled i po vrhu rasporedite drugu polovicu izmrvljenog lisnatog tijesta. Zamrznite u zamrzivaču. Izvadite sladoled 30-ak minuta prije posluživanja i režite ga nožem koji ste zagrijali pod mlazom vruće vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 17:28