StoryEditorOCM
Slanogotovo za 20 minuta

Kremasta tjestenina s tikvicama i sirom bolja od svih koje ste probali: nema nikakve tajne, stvar je u pravom odabiru

Piše T. S. M.
2. srpnja 2024. - 11:47

Tjestenina s tikvicama jelo je koje svakog ljeta napravimo barem jednom. Za neke ova rečenica ima i dodatak: tjedno. A zašto ne bismo u ovoj omiljenoj manistri guštali na tjednoj bazi? Lagana je i laka za pripremu, ako izostavite vrhnje može se čak reći da je dijetalna. Postoji samo jedan problem u vezi ovog jela: ako ga radite stalno po istom receptu, moglo bi vam malo dosaditi. No tome se može dosokčiti jer recepata za tjesteninu s tikvicama zaista ima u izobilju.

Nudimo vam jedan jako dobar, možda bismo išli toliko daleko pa ustvrdili da je bolji od vih koje ste dosad isprobali. Možda se pitate u čemu je tajna? Tajne - nema. Stvar je u pravilnom odabiru sastojaka.

image
Shutterstock

Za početak, zaboravite vrhnje za kuhanje i koristite krem sir. Nadalje, zaboravite goudu, edamac i slične "gumi" sireve. Čak ni obožavana mozzarela nije poželjna. Odlučite se za cheddar, pecorino, parmezan pa čak i za pikantne vrste poput gorgonzole. Tikvica je poprilično neutralnog okusa pa joj treba dodatak koji će jelu dati nešto jaču aromu.

I ne zaboravite neki dodatak za hrskavost. Stručnjaci tvrde da savršena jela ne krasi samo spretno spajanje okusa nego i tekstura. Odlučite se za tostirane orahe ili pinjole, a nećete pogriješiti ni sa sasvim običnim krušnim mrvicama koje ste malo "okrenuli" na maslacu ili maslinovom ulju, po mogućnosti uz dodatak češnjaka za još dublji okus.

I zadnji savjet: tjestenina treba biti al dente. Ali to već znate, zar ne?

Tjestenina s tikvicama i sirom

Sastojci 

300 g tjestenine
150 g krem sira
100 g cheddara, pecorina ili gorgonzole
1 žlica maslinovog ulja
1 tikvica
1 režanj češnjaka
malo oraha 
sol, papar

Priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente, malo vode sačuvajte. U međuvremenu tostirajte orahe na suhoj tavi.

Na maslinovom ulju pirjajte tikvicu narezanu na tanke ploškice, kad počne hvatati boju dodajte joj usitnjeni češnjak pa pirjajte dok češnjak ne zamiriše.

Dodajte vodu od kuhanja tjestenine i krem sir. Dobro izmiješajte da se umak poveže pa dodajte naribani sir te miješajte dok se sir ne otopi. Po potrebi dodajte još malo vode.

Promiješajte, dodajte tjesteninu i kuhajte još minutu.

Podijelite tjesteninu na tanjure i pospite je orasima te odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 11:47