Tikvice se zaista mogu pripremiti na milijun i jedan način, no kako ljeto odmiče ideja nam pomalo ponestaje. U potrazi za novim receptima bacili smo se u temeljitu potragu i naišli na pravi jack-pot. Na izvrsnom blogu Kužina s pogledom pronašli smo recept za vrlo zanimljivo jelo s tikvicama koje vam može poslužiti kao primo piatto ili kao glavno jelo - ovisno o tome kako ovih dana stojite s apetitom. Ako su vam kiša i lagano osvježenje potpirili glad, ovo će vam savršeno sjesti jer su tikvice u ovom jelu dobro "pojačane"...
Damira Skansi, autorica spomenutog bloga, uz čije vam dopuštenje prenosimo recept, primjećuje kako bi se ovo jelo moglo smatrati dalmatinskom verzijom francuskog ratatouillea, uz dodatak dobre domaće pancete, one malo masnije.
Damira nam savjetuje da skuhamo veću količinu pa ih koristimo kao prilog uz meso s roštilja ili uz lešo meso, ali i kao odličnu bazu za rižote i paštu.
Dalmatinske šufigane tikvice
Vrijeme pripreme: 45 min
Za 4 osobe
Sastojci:
1 kg većih tikvica
1 velika glava crvenog luka
2 -3 paprike
2-3 veće, zrele rajčice
80 g dimljene pancete
3 -4 režnja češnjaka
peršin i metvica
maslinovo ulje
Priprema:
Za ovo jelo bolje su malo veće tikvice, čak je ovo idealni recept da ih se iskoristi. Sjeckajte povrće po redu kako ga stavljate u posudu za kuhanje – ona treba da bude duboka, ne preširoka, jer će se inače povrće prebrzo kuhati i ostajati bez tekućine.
Na maslinovo ulje najprije ubacite narezan crveni luk – dok se on samo lagano dinsta, nasjeckajte papriku i dodajite, zatim, tikvice na kocke. Sa tikvicama ubacujete i pancetu narezanu na fine kockice, češnjak i peršin. Posolite. Dok se povrće dinsta očistite rajčice _ zarežite im križićem kožicu, ubacite u kipuću vodu, pustite nekoliko časaka, zatim procijedite i ogulite. Narežite ih i odstranite suvišnu vodu i sjemenke. Njih dodajte na kraju kada je ostalo povrće već ispustilo vodu. Kuhajte nekih 15- tak minuta na laganoj vatri.
Na kraju dočinite – ako treba dodati soli i papra. Ja dodajem i listiće metvice (mente) – to sam naučila baveći se kulinarstvom i receptima iz drugih zemalja, prvenstveno Sicilije. Kod nas se to nije običavalo – ali upravo menta učini da ovaj prepoznatljiv prilog od ljetnog povrća postane još i bolji. Možda čak i drukčiji.