Ako ste raspoloženi za nešto toplo, zasitno i ukusno, naš prijedlog je juha s tortellinima. Kako sad juha s tortellinima, možda se pitate. Lijepo. Tjestenina se u Italiji jede na dva načina, na suho, a to je ona famozna paštašuta, te na način koij se zove al brodo, odnosno "u juhi" ili na jušno.
Juha s tortellinima tako u Italiji nije nikakva novost, ali je novost onima koji tamošnju kuhinju ne poznaju do u tančine. Popularnost joj ipak raste i van Italije, zahvaljujući društvenim mrežama. Evo vam prilike za provjeriti je li vrijedna truda (i tortellina) ili nije.
Jedna od najpopularnijih kombinacija su rajčice, sir i tortellini sa sirom, no to nipošto nije jedini način za pripremiti ovo jelo - iskušajte kombinaciju guste juhe na bazi graha, slanutka ili tikve s vrhnjem i tortellinima s pršutom ili pak napravite juhu od graška, brokule i špinata pa je spojite s tortellinima od ricotte i špinata.
Nudimo vam jednu zgodnu opciju koja spaja torteliine punjene sirom, pome, špinat, sir i puno finih začina.
Juha od rajčice, špinata i tortellina
Sastojci:
800 g rajčica iz konzerve
500 g špinata
250 g tortellina sa sirom
100 g ribanog parmezana
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
1 žličica origana
1 žličica majčine dušice
½ žličice sušenog bosiljka
2 režnja češnjaka
1 luk
juha od povrća ili topla voda
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša, povremeno miješajući, dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još minutu.
Dodajte rajčice, origano i sol pa kuhajte 20-ak minuta, povremeno dodajući povrtnu juhu ili vodu. Dodajte tortelline, sir, peršin, timijan i papar pa kuhajte dok tortellini ne omekšaju.
Kušajte treba li prilagoditi okus, možda će trebati još soli, a neki vole dodati i malo šećera ako su rajčice kisele.
Podijelite u tanjure i svaki obilato pospite grubo ribanim parmezanom. Po želji dodajte još malo svježeg peršina ili bosiljka.