StoryEditorOCM
Slanozdrava i delikatesna

Ignorirate je u dućanu, a može vam itekako pomoći: čisti organizam poput metle, čuva vitkost i super je s fažolom!

Piše T.S.M.
16. siječnja 2024. - 11:39

Dok Dalmacija i Zagora uživaju u kiselom kupusu i vjeruju da zimi nema zdravije namirnice, na sjeveru zemlje "kunu se" u jedan drugi fermentirani povrtni proizvod i s njim kuhaju vrlo fina i ukusna jela. Sjevernjaci tvrde kako je njihov kiseliš kao stvoren za siječanj jer čisti organizam poput metle od svega što mu smeta da bi optimalno funkcionirao, a sve i da pretjeruju, u jednoj stvari imaju pravo - konzumiranje njima tako drage namirnice zaista povoljno djeluje na probavni sustav, a posredno i na cjelokupno zdravlje, jer je pun probiotika i prebiotika pa je blagotvoran za crijevnu floru.

Nadalje, pun je antioksidansa koji pomažu tijelu da se nosi sa stresom te vitamina C koji pomaže u sprječavanju i suzbijanju infekcija.Inače, repa, čak i kad nije ukiseljena, predstavlja fantastično hranjivu i zdravu namirnicu koja jamči sitost, pomaže u podizanju imuniteta i postizanju vitkosti, a kahvaljujući obilju kalcija i vitamina K čuvaju kosti, dok zahvaljujući vlaknima pomažu u slučaju zatvora.

image
Shutterstock

Što se tiče gastronomskih odlika, kisela je repa nešto hrskavija od kupusa, dok kuhanjem razvija slatkaste i blago zemljane arome, slične on ima kojima se odlikuje cikla. Smatra se savršenim prilogom krvavicama i drugim kobasicama, a također se koristi za kuhanje krepkih jela na žlicu poput repe s grahom, repe s buncekom ili nekom drugom vrstom mesa, suhog ili svježeg. Kušajte je i kao salatu, uz neko mesno jelo i restani krumpir, pokušajte s njom skuhati jotu, kao što slovenci čine, no ako je još nikad niste spremali, možda je najbolje da počnete s gore spomenutim klasikom. Vjerujemo da više nikad u trgovini nećete proći pored kisele repe i praviti se da je ne vidite.

Kisela repa s grahom

Satojci:

500 g ribane kisele repe
400 g graha iz konzerve
100 g pancete
1 luk
1 list lovora
2 žlice brašna
1 žlica masti
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice mljevene paprike

Priprema:

Prije kuhanja repu isperite pod mlazom vode kak ne bi bila previše kisela. Repu oprati pa ocijediti u bar dvije vode kako ne bi bila prekisela.

Otopite mast, dodajte narezani luk pa ga pirjajte dok ne pozlati. Dodajte repu, začinite je crvenom paprikom te dodajte pancetu narezanu na veće kockice. Podlijte vodom tako da jelo postane jušno pa kuhajte oko pola sata. Dodajte grah, kušajte treba li soli i kuhajte još desetak minuta. Potom u jelo dodajte brašno razmućeno u pola čaše hladne vode, promiješajte i kuhajte još par minuta da se sve poveže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:31