StoryEditorOCM
Slanotaramasalata

Grčka riblja pašteta delikatesa je s kojom se ne može usporediti niti jedna pašteta od tune: evo kako ćete je napraviti

Piše T.S.M.
2. veljače 2024. - 12:14

Ako ste imali sreću posjetiti Grčku i uživati u tamošnjim specijalitetima, mgla bi vam biti poznata taramasalata. Nije riječ o salati, nego o pašteti i to ribljoj, no za razliku od ribljih pašteta kakve ovdje volimo i pravimo, za ovu vam neće trebati ni svježi ni konzervirani riblji fileti. Glavni sastojak taramosalate je ono što Grci nazivaju taramo, a to je riblja ikra, koju ćete naći u boljim ribarnicama ili na odjelima delikatesnih proizvoda u većim supermarketima.

Taramasalata

 

Sastojci

100 g odstajalog bijelog kruha bez kore
250 g dimljene ili obične ikre bakalara ili druge ribe
75 ml maslinovog ulja
75 ml suncokretovog ulja
1 režanj češnjaka
1 limun
½ luka 

Priprema:

Namočite kruh u zdjelu hladne vode, zatim ocijedite višak vode pa kruh unacite u blender. Zarežite debelu kožu režnjeva ikre, ostružite ikru i dodajte je kruhu. Dodajte luk, češnjak, limunov sok i papar pa blendajte dok ne dobijete gustu pastu.

Dok blender radi, postupno dolijte maslinovo ulje, zatim suncokretovo, te blendajte dok se sve ne sjedini. Prebacite u zdjelu za posluživanje, pokapajte s još malo maslinovog ulja i poslužite s tostiranim lepinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 12:14