Ako ste imali sreću posjetiti Grčku i uživati u tamošnjim specijalitetima, mgla bi vam biti poznata taramasalata. Nije riječ o salati, nego o pašteti i to ribljoj, no za razliku od ribljih pašteta kakve ovdje volimo i pravimo, za ovu vam neće trebati ni svježi ni konzervirani riblji fileti. Glavni sastojak taramosalate je ono što Grci nazivaju taramo, a to je riblja ikra, koju ćete naći u boljim ribarnicama ili na odjelima delikatesnih proizvoda u većim supermarketima.
Taramasalata
Sastojci
100 g odstajalog bijelog kruha bez kore
250 g dimljene ili obične ikre bakalara ili druge ribe
75 ml maslinovog ulja
75 ml suncokretovog ulja
1 režanj češnjaka
1 limun
½ luka
Priprema:
Namočite kruh u zdjelu hladne vode, zatim ocijedite višak vode pa kruh unacite u blender. Zarežite debelu kožu režnjeva ikre, ostružite ikru i dodajte je kruhu. Dodajte luk, češnjak, limunov sok i papar pa blendajte dok ne dobijete gustu pastu.
Dok blender radi, postupno dolijte maslinovo ulje, zatim suncokretovo, te blendajte dok se sve ne sjedini. Prebacite u zdjelu za posluživanje, pokapajte s još malo maslinovog ulja i poslužite s tostiranim lepinjama.