Znamo da Grci imaju odlične recepte za pripremu ribe, sira, raznoraznih pita i punjenog povrća, ali jeste li znali da imaju jednu nadaleko poznatu juhu od graha?
Grčka juha od graha (izvorno fasolada) vrlo je hranjiva i zasitna, a neki idu čak toliko daleko da vjeruju kako je savršeno rješenje za slučaj prehlade i gripe. Ne bismo vam znali reći vrijedi li ovo posljednje, kod nas je još uvijek pileća juha "numero uno" kad je riječ o sezonskim boljeticama, ali kako u nju ide čak pet režnjeva češnjaka, moguće je da bi vam mogla pomoći počnete li kihati i kašljucati. Jedno je, ipak, sigurno: fasolada ukusna, a također i poprilično zasitna.
Znate li u čemu je tajna ovog skromnog specijaliteta? U pravoj kombinaciji sastojaka. Grah je bogat vlaknima koja u kombinaciji s tekućinom dulje daju osjećaj sitosti. Također bogata proteinima, koji također jamče dugotrajnu sitost, a sadrži još i željezo te vitaminom B, što ju čini jelom koje bi nam se svima trebalo malo češće naći na jelovniku.
Dodajmo još i to da je obilato začinjena mediteranskim začinskim biljem i feta sirom, u nekim verzijama čak i ljutim papričicama, maslinama i slanim inćunima, što je čini još boljom i ukusnijom. Osobitom tajnom ovog recepta smatra se dodatak jedne cijele jabuke, jer se vjeruje da će upravo njoj fasolada biti gusta i slasna.
Fasolada
Sastojci:
500 g graha
2 l vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica koncentrata od rajčice
5 češnjeva češnjaka
3 lista lovora
3 mrkve
2 grančice ružmarina
2 grančice celera
1 grančica timijana
1 luk
1 jabuka
sol, papar
Dodaci po želji: feta sir, masline, ljute papričice, slani inćuni...
Priprema:
Potopite grah u zasoljenu hladnu vodu i ostavite ga da se namače barem osam sati. Procijedite ga i isperite pa ga stavite sa strane.
Nasjeckajte luk, celer i mrkvu, a češnjak narežite na tanke ploške.
Pirjajte najprije luk, pa mu, nakon što omekša, dodajte češnjak, a nakon minutu celer i mrkvu. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte ga uz miješanje dok malo ne potamni. Dodajte začine i jednu cijelu jabuku. Zalijte vodom i dodajte grah.
Kuhajte poklopljeno sat do sat i pol, povremeno provjerite treba li doliti vode. Desetak minuta prije kraha kuhanja posolite i popaprite juhu pa je opet poklopite. Kad je gotova, maknite je s vatre, a iz lonca izvadite jabuku i lovorov list.
Poslužite juhu uz dodatke prema svom ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....