Što kažete na jednu lijepu, krepku riblju juhu s ponešto povrća, da bude gušća i bolja? Imamo baš takav recept, a stiže nam iz grčke kužine. Grci su ponosni na svoju juhu od ribe, krumpira, mrkve i poriluka kojoj na kraju dodaju malo soka od limuna za još bolji okus. Lako ćete ju pripremiti i od naše ribe, ne mora biti oborita, a poslužit će vam i zamrznuta. Snađite se kako uspijete, a užitak vam je zajamčen i to bez previše truda i troška.
Psarosoupa
Sastojci
600 g ribljih fileta (mol, cipal, škrpina...)
3 mrkve
2 krumpira
2 stabljike celera
1 poriluk
1 luk
10 zrna papra, cijelih
6 stabljika peršina
1,25 litara vode
120 ml maslinovog ulja
sok od 1 limuna
2 žlice peršina, sitno nasjeckanog
1 žlica soli
Priprema:
Stavite mrkvu, celer, poriluk, luk, krumpir, papar u zrnu i stabljike peršina zajedno s vodom u veliki lonac na srednje jaku vatru. Posolite i pustite da smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta dok mrkva i krumpir ne omekšaju.
Ulijte temeljac u novi lonac, a povrće procijedite finim cjedilom i stavite na tanjur odbacivši zrna papra i stabljike peršina.
Stavite pola povrća natrag u temeljac i grubo ga zgnječite vilicom. Dodajte maslinovo ulje i riblje filete te ostavite da juha zakuha. Pirjajte 20-30 minuta ovisno o debljini ribljih fileta i dodajte sok od limuna. Promiješajte i maknite s vatre.
Rasporedite kuhano povrće i komade ribe zajedno s juhom u tanjure i odmah poslužite ukrašeno svježe nasjeckanim peršinom.