StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Dosadilo vam je na roštilju pripremati jedno te isto? Ovaj recept oduševit će sve goste i savršen je za ljetna druženja

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
26. srpnja 2024. - 16:03

Tijekom ljetnih vrućina svi izbjegavaju provoditi vrijeme u kuhinji i pripremati tešku hranu. Umjesto toga, osvježenje tražimo u laganim obrocima i boravku na otvorenom, zbog čega je druženje s ekipom uz roštilj najbolja opcija.

Ako imate osjećaj da na roštilju uvijek pripremate jedno te isto i želite iznenaditi svoju obitelj i prijatelje nečim novim, predlažemo da ih pozovete na domaći gyros. Ovaj specijalitet odavno je prešao granice Grčke, a prema raznim receptima može se pripremati s različitim vrstama mesa. 

Mi smo pronašli savršen recept za domaći pileći gyros, za čiju su pripremu ključne dvije stvari – kvalitetno pileće meso i marinada. 

Marinada je ono što gyrosu daje prepoznatljivi okus i što dulje marinirate meso, okus će biti intenzivniji, dok kvaliteta mesa direktno utječe na rezultat pečenja, i zato, kada biramo piletinu, biramo Međimursko!

Perutnina Ptuj – Pipo prvi je hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata "Antibiotic free", njihova piletina dobila je još jednu oznaku: "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Drugim riječima, Međimursko pile nema premca!

image
Shutterstock

Umjesto da provodite sate u kuhinji, moći ćete se opustiti i uživati u druženju s prijateljima. Uz to, vaši gosti će se zabaviti birajući priloge i sami kreirati svoju savršenu gyros kombinaciju. 

U nastavku vam donosimo recept za marinadu koja će vaša ljetna druženja učiniti nezaboravnima. 

Domaći pileći gyros

Sastojci: 

600 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile

Marinada:

2 žlice maslinova ulja
2 žlice limunova soka
1 žličica dimljene mljevene paprike (ili obične)
1 žličica kumina u prahu
2 češnja češnjaka, nasjeckana
origano
timijan
sol
papar

Za posluživanje:

tanke lepinje, pita-kruh
listovi zelene salate
rajčica
krastavci
ljubičasti luk
grčki jogurt
kopar

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu i prelijte ih preko piletine, dobro promiješajte kako bi gyros dobio svoj prepoznatljiv okus. Nauljite rešetke i roštilj zagrijte na srednje, ako koristite štednjak, dodajte malo ulja u grill tavu. 

Pecite piletinu na roštilju oko osam minuta sa svake strane, povremeno je okrećući dok ne dobije lijepu boju. Ispečenu piletinu izvadite na tanjur i ostavite da se odmori dvije do tri minute prije rezanja na komade veličine zalogaja.

Narezanu piletinu u toplim lepinjicama ili pita-kruhu poslužite uz prethodno oprano i narezano povrće i grčki jogurt s koprom.

Uživajte u slaganju svoje savršene kombinacije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:31