StoryEditorOCM
Slanonova ideja

Ćevapi od tikvica? Nije šala, oduševit će vas punoćom okusa i sočnošću, a lako i brzo se pripremaju. Još su bolji uz ovo...

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2024. - 15:28

Cijelog ljeta guštamo u polpetama od tikvica, u pohanim tikvicama, u ražnjićima s tikvicama... pa nam pomalo ponestaje ideja. Srećom, tu su društvene mreže za dobru dozu instant nadahnuća, a jedna od stvari koje viđamo u posljednje vrijeme su, vjerovali ili ne, ćevapi od tikvica.

Od gore spomenutih polpeta ne razlikuju se samo po obliku, nego i po sastavu. Pored tikvica, trebat će vam i krumpir te mrkva, kao i nešto začina, a kako bi se smjesa zgusnula, ubacit ćete još i malo prezle. Oni koji pšenicu izbjegavaju, mogu koristiti zobene pahuljice, ekspandirani proso ili amarant te slične sastojke koji će "pošugati" višak tekućine, ali neće narušiti okus.

Ne zaboravimo i sastojak koji nas osobito veseli, a to je ribani sir. Bolje je koristiti nešto tvrđe vrste, jer onaj "gumasti", lako topivi može iscuriti i izgorjeti za vrijeme pečenja.

Ćevapi od tikvica

Sastojci:

100 g tvrđeg sira
4 žlice krušnih mrvica
2 žlice brašna
1 žličica sušenog timijana ili bosiljka
1 žličica slatke crvene paprike
2 jaja
2 režnja češnjaka
1 veća tikvica
1 manji krumpir
1/2 mrkve
malo svježeg peršina
sol, papar

Priprema:

Operite i naribajte tikvice pa ih blago posolite i ostavite da puste vodu. Potom ih ocijedite, dodajte im naribani krumpir i mrkvu, sjeckani češnjak i peršin, začine, jaja i krušne mrvice te sol i papar. Pomiješajte i pstavite da malo odstoji, zatim umiješajte i naribani sir pa po potrebi dodajte još malo prezle. 

Oblikujte ćevape, uvaljajte ih u brašno pa ih pržite na vrelom ulju i vadite na upijajući papir. Poslužite s domaćim kečapom (evo vam recept) ili ajvarom (i za njega imamo odličan recept). 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 11:48