Cijelog ljeta guštamo u polpetama od tikvica, u pohanim tikvicama, u ražnjićima s tikvicama... pa nam pomalo ponestaje ideja. Srećom, tu su društvene mreže za dobru dozu instant nadahnuća, a jedna od stvari koje viđamo u posljednje vrijeme su, vjerovali ili ne, ćevapi od tikvica.
Od gore spomenutih polpeta ne razlikuju se samo po obliku, nego i po sastavu. Pored tikvica, trebat će vam i krumpir te mrkva, kao i nešto začina, a kako bi se smjesa zgusnula, ubacit ćete još i malo prezle. Oni koji pšenicu izbjegavaju, mogu koristiti zobene pahuljice, ekspandirani proso ili amarant te slične sastojke koji će "pošugati" višak tekućine, ali neće narušiti okus.
Ne zaboravimo i sastojak koji nas osobito veseli, a to je ribani sir. Bolje je koristiti nešto tvrđe vrste, jer onaj "gumasti", lako topivi može iscuriti i izgorjeti za vrijeme pečenja.
Ćevapi od tikvica
Sastojci:
100 g tvrđeg sira
4 žlice krušnih mrvica
2 žlice brašna
1 žličica sušenog timijana ili bosiljka
1 žličica slatke crvene paprike
2 jaja
2 režnja češnjaka
1 veća tikvica
1 manji krumpir
1/2 mrkve
malo svježeg peršina
sol, papar
Priprema:
Operite i naribajte tikvice pa ih blago posolite i ostavite da puste vodu. Potom ih ocijedite, dodajte im naribani krumpir i mrkvu, sjeckani češnjak i peršin, začine, jaja i krušne mrvice te sol i papar. Pomiješajte i pstavite da malo odstoji, zatim umiješajte i naribani sir pa po potrebi dodajte još malo prezle.
Oblikujte ćevape, uvaljajte ih u brašno pa ih pržite na vrelom ulju i vadite na upijajući papir. Poslužite s domaćim kečapom (evo vam recept) ili ajvarom (i za njega imamo odličan recept).