StoryEditorOCM
Slanonajbolji je domaći

Burek dobar kao nijedan drugi: predivno će se listati i hrskati, za to su zaslužna dva dodatka koja ne biste očekivali...

Piše Tea Sumić Miletić
9. rujna 2024. - 10:32

Malo se koji pekarski proizvod može mjeriti s dobro napravljenim burekom. Naravno, u ovom slučaju ne mislimo na one ekspresne bureke od gotovih kora, nego na one koji se prave od vučenog tijesta.

Bez obzira na to čime ćete ga puniti, ako znate kako napraviti tijesto koje se lijepo lista i hrska sa svakim zalogajem, ali vam daje i ponešto "materijala" za žvakanje i dobro drži nadjev na okupu, uvijek ćete si moći pripremiti poslasticu za prste polizati.

Napraviti dobro vučeno tijesto pravo je umijeće za koje su potrebni i vještina i strpljenje, no ako imate dobar osnovni recept i znate osnovnu tehniku razvlačenja, imate dobre osnove za postići optimalan rezultat.

image
Shutterstock

A znate li da će vam pripremu bureka olakšati jedan poseban sastojak? Sigurno da znate i sigurno ste već čuli za različite trikove, a neke ste, možda, već iskušali. Ne znamo koliko ste bili zadovoljni rezultatima tih pokusa, no savjetujemo vam da iskušate i ovaj. U priloženom videu uvjerit ćete se koliko je učinkovit.

Primijetit ćete da se u ovom receptu među sastojcima za tijesto nalazi i kvasac, što će nekima izgledati malo čudno, s obzirom na to da se u našim krajevima vučeno tijesto priprema samo od brašna, vode i malo soli, ponegdje još uz dodatak octa koji tijesto čini elastičnijim. Nemojte se čuditi, ovaj dodatak ima svoju svrhu, a ovog puta nije riječ o dizanju: kvasac potpomaže formiranje dugačkih lanaca glutena, proteina koji omogućuju da se tijesto lijepo digne, ali također i da se može dobro razvući u tanke kore.

image
Shutterstock

Bit će vam potreban još jedan poseban sastojak, a to je maslac i to otopljeni. Treba ga pomiješati s uljem pa tom smjesom potom premazati tijesto dok se odmara (jer mora se odmoriti, kako bi se glutenska vlakna opustila i kasnije, pri rastezanju tijesta, učinila tijesto podatnijim za manevriranje).

Evo vam najprije recept za tijesto, a video slijedi u nastavku.

Burek

Sastojci:

 500 g brašna
1 g suhog instant kvasca
10 g šećera
12 g soli
300 g tople vode

Za premazivanje:

70 g maslaca (otopljenog)
70 g ulja

Nadjev po želji

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i toplu vodu. Tijesto mijesite 10-ak minuta, odnosno dok ne postane potpuno glatko, a zatim ga ostavite da odstoji 15 minuta.

Dok se tijesto odmara, otopite maslac i pomiješajte ga s uljem.

Nakon što se tijesto odmorilo, podijelite ga na 12 jednakih dijelova, a svaki dio spljoštite u manji krug (veličine dlana) pa ih posložite u zdjelu i svaki obilato premažite smjesom maslaca. Ostavite ih da se odmore još 15-20 minuta, a zatim počnite s rastezanjem tijesta.

Svaki komad razvucite valjkom za tijesto, a potom rastegnite nauljenim rukama dok ne postane vrlo tanak i proziran.

Dodajte nadjev po želji i oblikujte burek kako vam se sviđa pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 18-20 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 09:33