StoryEditorOCM
Slanonajbolji sastojci

Brzi ručak od najzdravijih namirnica na svijetu: poboljšavaju zdravlje i štite od bolesti, a ovo ih jelo savršeno spaja

Piše T. S. M.
29. svibnja 2024. - 11:27

Koliko zdravo jedete? Birate li često hranu koja vam donosi samo "prazne kalorije", odnosno energiju bez vrijednih sastojaka poput vitamina, minerala i elemenata u tragovima, sigurno se ne biste mogli pohvaliti da jedete zdravo.

Želite li poboljšati kvalitetu prehrane, dobra je ideja posegnuti za onim što se ubraja među najzdravije namirnice na svijetu ili se naziva supernamirnica. Američki The American Journal of Public Health nedavno je izdvojio tri namirnice kao osobito zdrave, a to su leća, maslinovo ulje i grčki jogurt.

image
Shutterstock

Leća je svoje mjesto na ovom popisu našla zahvaljujući rezultatima studije koja je utvrdila da ta namirnica može smanjiti upalu u tijelu te da ima antioksidativne i antimikrobne osobine. Također je puna polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti od degenerativnih bolesti, kao i vlakana i proteina, što je čini izvrsnom za kontrolu šećera u krvi i zdravlje probavnog sustava. Pored toga je puna proteina koji jamče sitost i ima nizak do srednje visok glikemijski indeks, ovisno o vrsti i načinu pripreme.

image

Bottle pouring virgin olive oil in a bowl close up

/Shutterstock

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima pa ima protuupalna svojstva, snižava krvni tlak,može poboljšati zdravlje srca, ograničava rizik od oštećenja jetre i bolesti poput demencije.

image
Shutterstock

Grčki jogurt pun je proteina, kalcija, vitamina B12 i probiotika, sprječava skokove šećera u krvi, snižava krvni tlak i potiče zdravlje kostiju, crijeva i mozga. Vjeruje se i da potiče metabolizam, smanjuje apetita i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Kako bismo vam pomogli da ih što češće jedete, nudimo jednostavan recept za jelo koje ih kombinira.

image
Shutterstock

Varivo od leće

Sastojci:

250 g leće
150 g pome passate
150 ml grčkog jogurta
3 žlica maslinovog ulja
1 luk
1 režanj češnjaka
1/2 stabljike celera
1/2 mrkve
1/2 limuna
2 stabljike peršina
povrtni temeljac
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga pirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak pa kratko pirjajte dok ne zamiriše, a zatim dodajte nasjeckani celer i naribanu mrkvu pa pirjajte dok povrće ne omekša.

Dodajte leću, passatu i temeljac, posolite, poklopite i kuhajte oko pola sata.

Kad je skoro gotovo, provjerite treba li dodati još soli, popaprite, dodajte 2-3 žličice soka od limuna i još kratko prokuhajte da se okusi prožmu.

Prije posluživanja u svaki tanjur stavite dvije žlice grčkog jogurta te pospite sjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 18:38