StoryEditorOCM
Slanosvekrvin recept

Besplatan ručak iz mora: evo kako napraviti jelo koje je spašavalo Dalmaciju od gladi, a za prste je polizat‘. Lako je...

Piše T. S. M.
26. srpnja 2024. - 07:05

Što ste danas planirali za ručak? Petak je pa ne bi bilo loše da je nešto iz mora, je li tako? Znači, idemo na peškariju. Samo, može li si svatko priuštiti ručak od ribe s peškarije? Skrenite radije put mora, negdje gdje je čisto i gdje možete na miru gaziti po plićaku bez da vas pokupi kakav jet ski u pokušaju izvlačenja na žalo. Posluži li vas sreća, danas ćete uživati u jelu koje je jednostavno, a za prste je polizat.

Nije riječ o nikakvoj novotariji, ovo je dobro poznat recept, spašavao je Dalmaciju od gladi. Nekoć se, doduše, nije služio s tjesteninom, osim možda domaćom, vjerojatno se samo točao kruhom, po svoj prilici izravno iz teće, no verzija koju smo pronašli na Instagram profilu Kap maslinova ulja iza kojeg stoji jedna jako simpatična Katarina.

Jelo o kojem je riječ zapravo je jedan jako dobar, moćan toč, a priprema se od morskih puževa i priljepaka. Radi mira u kući moramo napomenuti da je jelo pripremila Katarinina svekrva, koja mu, kako ćete vidjeti iz recepta, dodaje i lignje, a mi nemamo baš ništa protiv te ideje.

image
Privatni album

Tjestenina s umakom od morskih puževa, liganja i prilipaka

"Puževi i prilipci se skuhaju pa se očiste uz pomoć igle. Školjke se bace, a sačuva se meso iz njih.

Priprema umaka ide ovako:

Na maslinovom ulju popržiti dosta kapule, kad se udinsta dodati morske plodove koje imate (puževe, prilipke i lignnje...), sve dobro začiniti i dodati češnjak i petrusimen. Podlijevati temeljcem. Kad se prodinsta dodati i passatu od pomidore, dosta kuhati pa dodati i bijelo vino, što se duže kuha bolje. Dodati i krušne mrvice za gustoću.

Poslužiti uz kuhanu tjesteninu."

Eto, zaista nemamo što dodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. rujan 2024 09:45