StoryEditorOCM
ShowbizCirkus ide dalje

Kad čuda postanu stvarnost: Splićani su večeras nazočili neviđenom spektaklu, Cirque du Soleil započeo je turneju pod Marjanom; Pogledajte veliku galeriju

20. svibnja 2022. - 23:13

Dobro, je li moguće, je li stvarno moguće biti čovjek, a tako prkositi zakonima gravitacije, fizike, ravnoteže? Je li stvarno moguće postati slobodan kao ptica, pa lebdjeti, letjeti, vinuti se visoko iznad tla? Da, kada je u pitanju Cirque du Soleil čuda postaju stvarnost...

Doživjelo je to mnoštvo Splićana koji su večeras nazočili neviđenom spektaklu, Corteu, jednoj od najomiljenijih predstava ove svjetski poznate družine. Cirkus je došao pod Marjan, tu se udomaćio već nekoliko tjedana, a onda sinoć u prvom od dva druženja s dalmatinskom publikom dozvao ih u nevjerojatnu priču. Bio je to spoj akrobacije, plesa, žongliranja, baleta, gimnastike, pjesme, svirke, komedije, glume, iluzije. Mix nevjerojatnih vještina članova ansambla uvježbanih do savršenstva.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Toliko uvježbanih da su na momente doimali ne kao spoj kostiju, žila, mišića, već najfinije, najrastezljivije gume. Cirkus je prepučio pozornicu koja se kao usjek protegla među dva poprečna postavljena partera i tribina. Ali nije se zadržao samo na njoj. Ansambl je publiku, kao u 3D animaciji uvukao u svoje redove. Nalik jednoj od sekvenci showa u kojoj je lebdeća žena po imenu Anita, nošena snagom pet ogromnih balona kao pero šetala nad glavama ljudi iz gledališta.

- Dođi do nas, dođi i kod nas – čulo se iz gledališta koje je čekalo trenutak pružanja ruku, i doticanja Anitinih plesnih cipelica. Kako bi je lagano gurnulo naprijed, uvis.

- Push, push, thank you, i love you.. – veselila se i Anita.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Priča o klaunu koji slika svoj vlastiti sprovod u karnevalskoj atmosferi, nad kojim tiho bdiju brižni anđeli, na momente nas je uvukla u kuću za lutke, u romantičnu scenografiju punu njihajućih, svjetlucavih kristalnih lustera, u predivnu kostimografiju, til, perje, u ulicu žonglera i uličnih svirača, fellinijevski teatar. I kroz snoviđenje starog cirkuskog majstora pokazala čudesnu ljepotu života, spoj tužnih i sretnih trenutaka. I ono dječje koje se nikada ne smije izgubiti.

Publika na nogama i nekoliko biseva koji su ansambl vraćali na pozornicu, pokazali su najbolje kako je Split doživio ovaj nevjerojatni spektakl. Zadivio je i ovdašnju publiku koja ga ima priliku vidjeti još jednom, večeras.

A nakon toga cirkus ide dalje, na europsku turneju. Split je imao tu čast biti na njoj njihova prva štacija.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2022 01:41