StoryEditorOCM
ShowbizBILL COBBS, NE COSBY

Umro je veteranski glumac čije ime možda ne znate, ali sigurno mu znate lice i sjećate ga se iz barem jednog filma

Piše Marko Njegić
27. lipnja 2024. - 16:38
Cobbs je glumio u niz u filmova, osobito tijekom devedesetih, kada je slovio za nezaobilaznog sporednog glumca u hollywoodskim projektima ‘A‘ klase.Robyn Beck/Afp

Veteranski karakterni tamnoputi glumac Bill Cobbs napustio nas je u dobi od 90 godina. Otišao je nepunih deset dana nakon što je proslavio 90. rođendan. Glumom se počeo baviti u sedamdesetima nakon debija u filmu ”Pirati u Metrou” (”The Taking of Pelham One Two Three”), a prije toga je osam godina služio u Zračnim snagama SAD-a, prodavao automobile i radio za IBM.

Najšira publika možda ne zna njegovo ime, mnogi ga miješaju i s Billom Cosbyjem, ali sigurno mu znaju lice i sjećaju se glumca iz barem jednog filma u kojem je nastupio.  Cobbs je glumio u nizu filmova, osobito tijekom osamdesetih i napose devedesetih, kada je slovio za nezaobilaznog sporednog glumca u hollywoodskim projektima ”A” klase u kojima je dojmljivo sekundirao velikim zvijezdama, ponekad ih i zasjenivši. 

image

Bill Cobbs u sceni iz filma ‘Noć u muzeju‘

1492 Pictures/21 Laps Entertai/Collection Christophel Via Afp

Iz osamdesetih je zapamćen po dojmljivim ulogama u raznolikim filmovima tipa ”Kolo sreće”, ”Silkwood”, ”The Cotton Club”, ”Boja novca”, ”Bird”...  S druge strane, u devedesetima gotovo da nema filma u kojem se nije pojavio i dao mu dodatnu težinu upečatljivom glumom i pojavom, prije svega u ”Tjelohranitelju”, ali i ostvarenjima kao što su ”Demolition Man”, ”Na teži način”, ”New Jack City”, ”Air Bud”, ”Uvijek postoji nada”, ”Hudsucker Proxy”, ”Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta”, ”Ljudi ispod stuba”, ”Duhovi Mississippija”...

U novom mileniju Cobbsa pamtimo npr. po ”Carstvu velikog Oza” i serijalu ”Noć u muzeju”, a na TV-u po ”Sopranosima” i ”Zvjezdanim stazama”, gdje je glumio izumitelja transportera. Filmofilima je ovog čovjeka uvijek bilo drago vidjeti na ekranu odakle je zračio plemenitošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 22:14