StoryEditorOCM
Showbizkoncert za pamćenje

Nijedan pokvareni trajekt ne može zaustaviti trag u beskraju! Pogledajte atmosferu na ‘Oliveru‘, raznježit ćete se

Piše Marina Knežević Petković
26. srpnja 2024. - 22:23

Bez malo drame, nema ni prave fešte! I tako je u četvrtak, baš dan uoči velikog koncerta u čast Oliveru Dragojeviću, "Oliver" odlučio imati svoj Titanik trenutak, ali bez ledenjaka! Jednostavno je odlučio uzeti slobodan dan, a kako se tada činilo možda i godišnji.

Ostavio tako on nas u neizvjesnosti, ali kao u svakoj dobroj mediteranskoj priči, s novim jutrom i nova nada se budi. Netko odozgo, organizatori i dalmatinski dišpet su se udružili i okrenuli planove.

Nijedan pokvareni trajekt ne može zaustaviti trag u beskraju, a "Oliver" je ipak odlučio po prvi put isploviti u čast svoga imenjaka. Trajekt je, kao i svakog 26. srpnja u poslijepodnevnim satima isplovio i to s pompom dostojnom kraljevske flote te započeo svoje putovanje iz Splita prema Veloj Luci.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Po šesti put zaredom održan je tradicionalni koncert u sklopu umjetničkog projekta "Trag u beskraju" s ciljem očuvanja bogatog stvaralaštva jednog od najcjenjenijih hrvatskih glazbenika. Kao i svake godine, trajekt je na jedan dan postao plutajuća pozornica i pravo mjesto emotivnog glazbenog spektakla, kojeg bi i sam Oliver ponosno pratio, dok su putnici iz cijele Hrvatske, pa i šire, zauzimali svoja mjesta, spremni za nezaboravnu noć ispunjenu ljubavlju, sjećanjima i glazbom.

Među izvođačima ove godine našli su se Ante Gelo, Jure Brkljača i Dino Petrić, trojac koji je svojim nastupima oduševio sve prisutne. "Oliver" još nije bio ni krenuo, a atmosfera je od starta bila na vrhuncu.

"Kad mi dođeš ti" je pjesma kojom su započeli ovaj neviđeni spektakl i odmah u startu zapalili publiku. Nema riječi kojima bi opisali tu energiju koja se osjećala u zraku. Uslijedila je "Bez tebe" i više niste znali tko je s kim i tko je bez koga. Totalni delirij, emocije pršte na sve strane, suze, osmijesi, ples...

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Dok su se trajektom širili zvuci Oliverovih hitova, poput "Cesarice", "Adio bela", "S ponistre se vidi Šolta" i "Pismo moja", putnici su zajedno s izvođačima pjevali iz srca, s osmijehom na licu ali i suzama u očima. Atmosfera je bila toliko čarobna da se činilo kao da je Oliver tu, među nama, sa svojim šaljivim, prodornim i toplim glasom, kao da nas poziva da se prepustimo trenutku i zapjevamo zajedno s njim.

"Pismo moja, leti mi do nje", stihovi su koji su posebno dirnuli sve prisutne, podsjećajući nas na neprolaznu ljepotu njegove glazbe i riječi. Dok su zvuci gitara i klavira odjekivali morem, mnogi su se prisjetili svojih osobnih uspomena povezanih s Oliverovim pjesmama, svjedočeći o tome koliko je njegova glazba duboko utkana u našim životima. U očima okupljenih vidjela se ljubav i poštovanje prema čovjeku čija je glazba dotaknula srca mnogih generacija.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

U svom tom pozitivnom ‘ludilu‘, sreli smo i autora knjige o Oliveru "Ljubavna pjesma", Antu Jeličića Belecu, koji je otvorio dušu i progovorio koliko je baš Oliver utjecao na njegov životni put.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Prvi put sam na brodu za Olivera, ali svake godine sam na završnom koncertu. Dugo sam živio u inozemstvu, u Americi pa zatim u Australiji i Oliver mi je puno značio. Bio mi je spona s Dalmacijom, domom, emocijama i sve što Dalmacija simbolizira u malom. Najveći ‘high light‘ od mog boravka u Melbourneu je bio Oliverov koncert i susret s njim, gdje smo razgovarali o otocima, i o Hvaru, jer sam Hvaranin, te o njegovoj Korčuli, klaviru, Hajduku. Nakon što mi je dao očinski savjet rekavši Budi sine svoj, to me prelomilo i odlučio sam se vratiti u Hrvatsku. Nakon povratka, u ludilu korone, odlučujem napisati knjigu. Takav čovik se više ne rađa, buntovnik, romantik, tako mali a velik, neopterećen trendovima i brzinom života, priča Ante.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ovaj koncert nije bio samo glazbeni događaj, već emotivno putovanje kroz uspomene i ljubav koju je Oliver nesebično dijelio sa svima nama.

No, nije nedostajalo ni humora, jer Oliver bi to sigurno volio.

- Zamisli sad da se i danas trajekt zaustavi nasred mora i da moramo svi pivat do jutra da nas pokupi neki brod - kroz smijeh je dobacio jedan od prisutnih putniika, izazvavši gromoglasan smijeh među publikom.

Bila je to prava ljetna fešta na moru, s puno pisme, dobrih vibracija i pregršt emocija. Kako je večer odmicala, putovanje i koncert se bližilo kraju, a zvijezde počele sijati nad Jadranom, trajekt je lagano uplovljavao u Vela Luku.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Svi prisutni su dali svaki atom snage da stihove zadnjih pjesama pjevaju najjače što mogu. "Dišperadun", "Nadalina", "Nedostaješ mi ti", "Sve bi da da si tu", a posljednje note "Magdalene" utihnule su uz zajednički aplauz i ovacije koje su dugo odjekivale noćnim zrakom i tražio se bis.

Što je naravno i uslijedilo pa se trajektom zaorilo "Dva put sam umra". Vrhunac manifestacije u čast velikana hrvatske glazbene scene, održat će se u ponedjeljak velikim koncertom na pontonu na rivi u Oliverovoj rodnoj Veloj Luci, gdje će najveća imena naše glazbene scene poput Jelene Rozge, Dalmatina, Petra Graše, Zorice Kondže i Giuliana odati počast Oliveru.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

Luka Nižetić

Ante Cizmic/Cropix

Ta večer obećava nezaboravan doživljaj, spajajući vrhunsku glazbu, more i ljubav prema jednom od najvećih glazbenika naših prostora. Ovaj šesti po redu koncert bio je još jedno svjedočanstvo o Oliverovom neprolaznom tragu u beskraju naših sjećanja i srca.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

U atmosferi prepunoj topline i sjetne radosti, osjećali smo Oliverov duh među nama, kao da nam šapće zauvik sam tu. I tako, unatoč svim nevoljama, još jednom smo pokazali da ljubav prema glazbi, Oliveru i moru pobjeđuje sve prepreke - čak i one koje dolaze s morskih pučina i starih trajekata. Dok smo se polako iskrcavali s trajekta, svi smo osjećali isto – Oliver bi bio ponosan. Na nas, na svoju glazbu, na ljubav koju smo podijelili prošle noći.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

I dok su nas valovi nježno nosili prema obali, u srcima smo nosili stihove i melodije koje će zauvijek ostati s nama. U beskraju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 01:04