StoryEditorOCM
ShowbizGLUMAČKA DIVA

Na današnji dan prije 24 godine poginula je Ena Begović. Netom prije ostvarila se kao majka. To joj je bila velika želja

Piše SCENA SD
15. kolovoza 2024. - 08:50

Ena Begović tragično je stradala u prometnoj nesreći na Veliku Gospu prije 24 godine. Netom prije ostvarila se kao majka. Točnije 45 dana prije nego što je preminula na svijet je donijela djevojčicu Lanu. U samo 55 dana Ena se udala za voljenog muškarca Josipa Radeljaka, ostvarila se kao majka, proslavila 40. rođendan i onda tragično izgubila život u prometnoj nesreći na otoku Braču.

Glumačka diva ostala je zapamćena kao jedna od najljepših glumica te žena izrazite senzualnosti i velike karizme.

Debitirala je u filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila u “Pad Italiju”, 1981. Punih 16 godina bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odigravši više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina...

image
Arhiv SD/Milo Kovač

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge dobila je niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu Pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: “Glembajevi”, “Treća žena”, “Pad Italije” i “Četverored”. 

Ena je prvotno studirala pravo u Zagrebu, ali jedan naknadni susret i ponuda Ljubiše Ristića u kavani pored HNK-a bio je početak karijere. Pozvao ju je da zaigra u njegovu filmu "Ivan Goran Kovačić", gdje je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Upisala je na Ristićev nagovor Akademiju dramskih umjetnosti.

Za razliku od nje, sestra joj Mia oduvijek je govorila da će biti glumica. Odrastale su zajedno, već kao učenice u Dubrovniku i kasnije studentice u Zagrebu, živjele su u podstanarskom stanu, a Mia je kasnije otkrivala da ju je sestra učila odgovornosti i disciplini, da su se same u potpunosti brinule za egzistenciju.

Mia se oduvijek teško nosila s gubitkom sestre, govorila je da prisustvo Ene doživljava u nećakinji Lani koja, kako je rekla svojedobno za Slobodnu Dalmaciju, "ima ono posebno ženstvo u sebi te vrlo sličan smisao za humor na majku".

- I to je točno tako, Lana ima, znate, i onu tajnu u sebi poput Ene. Ona je od onih koji se nikada ne nameću, poput moje sestre koju su drugi nametali - rekla nam je Mia. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 19:28