StoryEditorOCM
Showbizobiteljski bend

‘Gavrani‘ doletjeli na Prokurative iz Australije: ‘Došli smo na godinu pa ostali! A Splitski festival je naš davni san‘

Piše Marina Knežević Petković
7. srpnja 2024. - 11:40

“Ovo je dom, srce mi kaže, ovo je dom, srce ne laže” emotivni su stihovi pjesme “Ovo je dom” hrvatskog pop-rock benda, osnovanog 2017. godine, u kojemu članovi benda ne dijele samo isto prezime, nego i ljubav prema hrvatskoj glazbi, koju su u dalekoj Australiji okrunili obiteljskim pop-rock bendom. Naravno, bend je ime dobio prema njihovu prezimenu Gavran.

Bend “Gavrani” čine otac Mijat, sin Daniel i dvije kćeri, Tamara i Jasmina. Iako rođene u dalekoj Australiji - Jasmina i Tamara skupa s ocem oduševljavale su hrvatsku dijasporu i imale čast biti predgrupa mnogim hrvatskim zvijezdama, poput Jelene Rozge, Lane Jurčević, Zaprešić Boysa, “Opće opasnosti” - ipak su zemlju klokana odlučile zamijeniti Lijepom našom, zapravo svojom djedovinom.

Povodom finalne večeri 64. Splitskog festivala, na kojem “Gavrani” nastupaju prvi put, saznali smo nešto više o ovom osvježenju na domaćoj pop-rock glazbenoj sceni. Moglo bi se reći da je prijavljivanje na Splitski festival jako hrabar potez i riskantan korak, jer, kako se kaže ovdje u Dalmaciji: “Ako te Split prepozna i osvojiš srca splitske publike, onda ti je uspjeh zagarantiran.”

Iako su već tri puta briljirali na festivalskoj pozornici u sklopu CMC Vodice, prvi nastup na legendarnim Prokurativama, u finalnoj večeri 64. Splitskog festivala, nosi posebno strahopoštovanje, to je izazov i čast.

- Ta ideja je uvijek postojala, uvijek smo htjeli biti dio Splitskog festivala, napokon smo imali priliku i jedva smo je čekali. “Još sam tvoja” je pjesma s kojom nastupamo, koju je napisao tata, Mijat glazbu, a aranžman i produkciju napravila je Tamara u suradnji sa Zvonimirom Domazetom, koji je dao svoju viziju - ispričala nam je Jasmina, vodeći vokal benda.

Odluka o povratku

Tamara, Jasmina i Daniel rođeni su, odgojeni i školovani u Australiji, u Melbourneu. Hrvatsku su samo nekoliko puta posjetili s roditeljima još kao djeca, za vrijeme godišnjih odmora, sve do za njih ključne 2010. godine, kada su mama i tata predložili ideju preseljenja u Hrvatsku “samo na godinu dana”, “za avanturu, da vidimo kako je to”.

- Mi djeca smo pristali i u tu godinu dana zavoljeli smo kulturu, način života, ljude. Ja sam tada imala 15 godina i nakon toga, kad smo se vratili u Australiju, uvijek mi je smetalo što ne živim ovdje. Došlo je do toga da smo mi kao obitelj odlučili da ipak više volimo Hrvatsku i to je to - kazuje Tamara.

image

Gavrani uoči Splitskog festivala

Jakov Prkic/Cropix

Pjesma “Ovo je dom” inspirirana je samim povratkom u Hrvatsku. Tata Mijat imao je potrebu prenijeti u tekst sve emocije i dojmove kroz koje su svi kao obitelj prolazili prilikom povratka u Hrvatsku. Ta pjesma je nekako i slika njihovih prvih dana nakon povratka, što se može u pjesmi i osjetiti, kako skromno kaže Mijat. Najvažnije je u cijeloj toj povratničkoj priči da su svi zajedno donijeli tu odluku, obiteljskim dogovorom, iz dubine srca i duše.

- Ljudi su stvarno posebni, vole se družiti jedni s drugima, znaš svoje susjede, što u ostatku svijeta nije tako, to nije normalno. Mi iako nismo ovdje rođeni, mi se osjećamo da pripadamo ovdje, da smo oduvijek tu, kao da smo doma. U početku nam je bio kulturni šok, ali se tako brzo prilagodiš jer uživaš u tome. Meni je posebno drago kada dođemo tu u Dalmaciju, predivna je i nismo pogriješili niti nam je žao što smo došli u Hrvatsku. Osjećam se da sam oduvijek tu - priča Jasmina.

Koje su najveće razlike između glazbene scene u Australiji i u Hrvatskoj?

- Australska glazba je dosta kvalitetna, u što sam se uvjerila na muzičkoj akademiji, dok sam studirala. Stvarno ima puno talentiranih bendova i glazbenika. Ali puno njih mora pokušavati i izvan Australije da bi postigli neki uspjeh, na što se glazbenici tamo i žale. Mi smo dosta svirali po iseljeničkim klubovima, restoranima, ali to nije bilo kao ovdje. Ovdje je puno bolje! - kazat će Jasmina.

image

Mijat i Daniel Gavran

Jakov Prkic/Cropix

Predgrupa našim bendovima

Tamara i Jasmina su prvo počele kao akustični duo, gdje su svirale i pjevale covere poznatih radijskih hitova. Zanimljivo je da su odmalena pod utjecajem glazbe i okružene muzičarima jer je otac Mijat bio član nekoliko različitih australskih bendova pa je bilo samo pitanje vremena kada će netko od djece krenuti istim stopama. Jasmina je već s 12,13 godina pjevala kao prateći vokal i snimala studijske obrade.

- A ponekad bismo bile i na bini s tatom, pa bi mi on uvijek govorio, trebaš naći svoj bend i početi pjevati - prisjeća se Jasmina.

Vjerovali ili ne, Tamara, koja je prateći vokal i gitaristica, na početku je imala tremu od javnog nastupa i nikada ustvari nije željela biti član nekog benda. Ali s vremenom i na nagovor sestre Jasmine, koja je vidjela priliku osnivanja obiteljskog benda, Tamara je pristala nastupati. Na početku su samo bile njih dvije, pod nazivom “Gavranice”, ali nakon što su uspjele nagovoriti oca da im se pridruži, rodio se bend “Gavrani”, koji je jako brzo, pod mentorstvom oca Mijata, osvojio srca publike. Postali su popularni među hrvatskom iseljeničkom publikom i nastupali kao predgrupa našim poznatim izvođačima.

Jasmina je glavni vokal, otac Mijat je solo gitarist, prateći vokal i tekstopisac, Tamara je ritam gitaristica, prateći vokal, autorica glazbe i menadžerica benda, dok je Daniel Gavran bubnjar i prateći vokal.

Inspiracija u 80-tima

Nakon dolaska u Hrvatsku, s obzirom na to da su već tada imali dosta svojih autorskih demosnimki i spotova, odlučili su hrabro pokucati na vrata izdavačke kuće Croatia Recordsa, gdje su prepoznali njihov talent i specifičnost pa im je ponuđena suradnja. U veljači ove godine izdali su svoj debitantski autorski pop-rock album “Svirači, hvala vam”, gdje su im glazbeni uzori bili glazbenici koje je tata Mijat slušao.

- Moramo reći da je to što je tata slušao prije, dok smo bile male, odredilo i naš stil i smjer u glazbi. To su najviše rock-bendovi iz 80-ih, kao što su “Bijelo dugme”, “Plavi orkestar”, “Divlje jagode”, “Parni valjak”, “Prljavo kazalište”, zatim Oliver, Gibonni i sve dalmatinske pjesme. Sve te lijepe pjesme i balade su nas inspirirale. Iz Hrvatske dolazi tako lijepa muzika da ne znam koju bih birala - iskrena je bila Jasmina.

“Gavrani” nisu uopće očekivali da će im se dogoditi ovako nešto, pozitivna reakcija publike na njih kao bend iz Australije i na njihov prvi album. S obzirom da žive u Dugom Selu, glazbena karijera im je u Zagrebu i okolici, trenutno, kako kažu. A s dolaskom na Splitski festival pokušat će se svidjeti i dalmatinskoj publici.

image

Jasmina i Tamara Gavran

Jakov Prkic/Cropix

Spremaju drugi album

- Već radimo na drugom albumu, naravno, sve su autorske pjesme i htjeli bismo širiti našu publiku. Ovo nam je velik korak što nastupamo na Splitskom festivalu jer volimo i dalmatinsku glazbu. Možda ćemo ubaciti i neki drugi žanr - objašnjava Jasmina.

- Voljeli bismo imati i veliki koncert s našim autorskim pjesmama, koje bi publika pjevala skupa s nama - skromno će Daniel.

Inače, Daniel je najmlađi član benda, koji se priključio nakon povratka u Hrvatsku, kao svirač bubnjeva, a koje uopće nije znao svirati, do trenutka dok ga sestrinski klan nije pritisnuo i bacio u vatru. Onda ih je u roku od deset dana morao naučiti svirati jer su imali dogovorenu gažu.

- I sve ostalo je povijest! - kroz smijeh se prisjeća samih početaka. 

image

Mijat i Daniel Gavran

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 09:58