StoryEditorOCM
Showbizskandal ili?

Dua Lipa na udaru kritika: optužuju je da je ‘posudila‘ tuđe i stare pjesme, poslušajte i prosudite sami

Piše Marina Knežević Petković
30. lipnja 2024. - 16:07

Brazilski DJ i producent, Leonardo Da Silva, instagram profila @leandrodas1lva, koji se istaknuo svojom glazbom u elektroničkoj glazbenoj sceni, energičnim nastupima i zvuku koji kombinira house, tech house i progressive house elemente, objavio je video na svom profilu te podigao veliku prašinu i val komentara vezano za navodne plagijate nekih od pjesama, koje izvodi svjetska pop zvijezda Dua Lipa.

image

Video kojm je uzburkao fanove Due Lipe

Screenshot/instagram/

Naime, Leonardo je uzeo dijelove slijedećih pjesama, koji su, kada ih  slušamo, malo reći slični. Note se kreću u istom pravcu, sa jednako raspoređenim intervalima i gotovo identičnim ritmom. Evo o kojim pjesmama je riječ:

image

Dua Lipa

Angela Weiss/Afp

-Dua Lipa i Miley Cyrus i pjesma  ‘Prisoner‘ iz 2020., koja u jednom trenutku podsjeća na pjesmu ‘I was made for lovin‘ you ‘ grupe Kiss iz 1979.godine, a u drugom momentu na pjesmu od Olivie Newton  ‘Physical‘ iz 1981. godine. Zatim pjesmu Due Lipe ‘Brake my heart‘ također iz 2020., lako zamjenjujemo sa pjesmom grupe INXS ‘ Need you tonight‘ iz 1987. I kao posljednji primjer u svom videu, Leonardo je uzeo pjesmu ‘Love again‘ iz 2020. godine, koja se neupitno  može poistovjetiti sa pjesmom od White Towna ‘Your woman‘ iz 1997.  Reakcije pratitelja su bile podijeljene, od odobravanja i podrške do vrijeđanja,  sve dok ih nije  Leonardo svojim komentarom ušutkao.

image

Leonardovo obrazloženje na svoj video i niz komentara

Screenshot/instagram/

Cijeli video pogledajte dalje u nastavku.

Evo još jedna  pjesma, koja je Dui Lipi  poslužila  kao inspiracija za svoj hit i tako omogućila svome  hitu da  najdulje ostane  na ljestvici Billboard Hot 100 u SAD-u među pjesmama ženskih izvođačica. Ukupno je na ljestvici provela 77 tjedna, a vi sami  procijenite o čemu je riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 16:07