StoryEditorOCM
ShowbizO DJECI, STRAHOVIMA

‘Dino me obožavao i sa 102 kila, ali nezadovoljna sam izgledom, brojim kalorije‘: Viktorija Rađa nikad iskrenija o svemu

Piše Željka Stanković/Gloria
22. srpnja 2024. - 13:09

Prošla su gotovo tri desetljeća otkako je Viktorija Rađa osvojila titulu Miss Dalmacije i bila druga pratilja Miss Hrvatske, a na izborima ljepote mogla bi se natjecati i danas, s 47. Uvjerio se u to i pjevač i fotograf Luka Nižetić, kojem je Viktorija pozirala u kupaćem kostimu, bez trunke šminke za veliki intervju koji je dala Gloriji.

Manekensku figuru ne duguje samo genetici, nego i svakodnevnom vježbanju, te odnedavno i unosu točno određenog broja kalorija. Njezinom suprugu, proslavljenom košarkašu Dinu Rađi (57), sve je to smiješno, kaže Viktorija, jer ju je obožavao i sa 102 kilograma, koliko je imala kada je rodila njihove sinove Roka (21) i Niku (16).

Rođena Splićanka prije sedam godina se s cijelom obitelji preselila u Zagreb - i preporodila se, no ljetnu bazu ne bi, kaže, promijenila ni za što.

Riječ je o uvali Ženka na Visu, gdje unajmljuju kuću od prijatelja: ondje su mjesec dana, a onda odlaze na Hvar i Korčulu. Krajem ljeta odlaze pak u Istru, jer su u blizini Grožnjana izgradili kuću gdje se okuplja cijela obitelj.

Tko kuha u obitelji Rađa - i što?

- Svako ljeto kažem da neću kuhati, a onda ne prođu ni tri dana i opet kuham jer to obožavam. Iako, moram reći da je ovdje na Visu hrana vrhunska u svakom restoranu. Obožavam pripremati pašticadu, taj proces traje tri dana, a jelo je obiteljski favorit. Nema ljeta ni bez punjene paprike i šalše. Konkurencija mi je moj otac, Dino nikad ne kuha.

Kako, unatoč toj gurmanskoj crti uspijevate održavati besprijekornu liniju, u svakom trenutku spremnu za bikini?

- Imamo kućnu teretanu, pa svaki dan vježbam s privatnim trenerom Emirom Garibovićem preko Skypea. Što sam starija, sklonija sam vježbama s laganim opterećenjem, a volim i kružne treninge. Prije sam vježbala kao luda, a sada shvaćam da je tijelu jednako potreban i odmor.

Zato vikendom usporim, lagano trčim ili odem u dugu šetnju. Doduše, ne mogu više ni puno trčati jer imam dojam da sam pretrčala cijelu zemaljsku kuglu, zbog čega me sada već pomalo bole kukovi. No, sav trud odlazi u vjetar ako puno jedem.

Brojite li kalorije?

- U vrijeme pandemije nisam brojila kalorije i sada zbog toga žalim. Došla sam u godine kada ponovno brojim kalorije i dnevno ih unesem oko 1600. Moj muž kaže da nema dijete koju ja nisam probala, od keta pa nadalje. No s vremenom sam shvatila da je najvažnije osluškivati potrebe vlastitog organizma - i biti u kalorijskom deficitu.

Jeste li često gladni?

- Jesam. Došla sam u fazu da sam sretnija kada na spavanje odlazim gladna nego sita, bolje se osjećam. Jako volim slatko, ali ga sebi uskraćujem. Tražila sam zamjenu, probala datulje, lješnjake te shvatila da je sve to jednako kalorično, a nije ni upola ukusno. Sin Niko također je nedavno počeo paziti na unos kalorija, pa nam je lakše kada brojimo zajedno. Treba unositi sve namirnice izuzev šećera, bijelog brašna i alkohola. Ljeti kršim ovo zadnje.

image

 Viktorija Rađa

Vanesa Pandzic/Cropix

Što vam Dino kaže na sve to?

- Dino mi se ruga i smije, jer sam njemu savršena i sa 70, kao i sa 102 kile koliko sam imala u obje trudnoće. Višak sam skinula u šest mjeseci nakon porođaja vježbanjem i disciplinom.

Jeste li napokon zadovoljni izgledom?

- Nikad nisam zadovoljna. Sada bih voljela još malo zategnuti tijelo, skinuti pet kilograma i imati 20 godina manje.

Što su vam donijele četrdesete?

- Uvijek su mi bili smiješni oni izrazi "da mi je ova pamet i one godine", a sada vidim da to ima smisla. Djeca sazrijevaju zajedno s nama i divim im se, jer izrastaju u prekrasne ljude. Mi od njih počinjemo učiti, a ne samo oni od nas. Sve nekako dolazi prirodno pa mi je lakše, uživam u tom procesu. S godinama probereš bliske ljude, prije su mi svi bili predivni i savršeni, danas teže stvaram prijateljstva. Iako sam i dalje naivna.

Kako njegujete lice, odlazite li na kakve tretmane?

- Nitko ne voli starjeti, ali strašno mi je kada vidim koliko žene znaju pretjerati. Treba ipak dostojanstveno starjeti, da ne izgubiš sebe u svemu tome. Coco Chanel je rekla da žena nakon tridesete mora birati hoće li više ulagati u lice ili u tijelo. Meni je uvijek bilo važno da mi tijelo bude u formi.

No zadnjih nekoliko godina shvatila sam da moram početi razmišljati i o licu. Počela sam odlaziti na tretmane za zatezanje kože Morpheus i Icoone kod dr. Glumičića. U Biologique Recherche odlazim na tretmane Booster VIP O2 i Triple Lift s uređajem Remodeling Face.

Pronašla sam njemački brend kozmetike MBR, koji se u kombinaciji s tretmanima pokazao kao revolucija za moju kožu. Koristim enzym booster za čišćenje lica, Cross lift serum ultrapeptide te kremu oko očiju, a za kraj dana noćno ulje koje miješam s kremom. Obožavam i hijaluronsku masku koju nosim nekad po cijeli dan.

Izlažete li lice suncu?

- Od sunca sam dobila hiperpigmentacijske mrlje. Godinama sam se "pržila" ne razmišljajući, no kada su stigle hormonalne promjene, dobila sam veliku fleku na čelu koje se ne mogu riješiti. Danas sam puno opreznija. Mladost ludost.

image

Dino i Viktorija Rađa
 

Vanesa Pandzic/Cropix

Kako danas gledate na Viktoriju koja se prijavljuje na izbor za Miss i mašta o karijeri pjevačice?

- Luda, mala, blesava cura.

Žalite li za nečim?

- Ne bih ništa mijenjala osim što bih rodila sinove s manjom dobnom razlikom pa bih možda imala još jedno dijete. Pet godina nije velika razlika, ali je nezgodna. Donedavno sam bila sudac u kući i stalno morala rješavati njihove nesuglasice. Tek sada se dobro slažu.

Što zanima vaše sinove?

- Niko pohađa XV. gimnaziju (MIOC) i odlično se snalazi. Roko je nakon završene Gimnazije Benedikta Kotruljevića upisao Kineziološki fakultet jer se bavio košarkom, ali je imao puno ozljeda u malo vremena. U međuvremenu smo u Trstu otvorili firmu za uređenje interijera koju vodi. Tamo živi i radi, a vjerujem da će završiti fakultet.

Kako se slažete s Dinovim sinom Dujom iz prvog braka?

- Iako sam rodila dvojicu, zapravo imam tri sina. Svi smo jako bliski. Super klapaju zajedno, posebno kada nam se pridruži i Duje, onda oni zezaju tatu, a on uživa u tome. Među njima se osjećam kao princeza. Karakterno je Niko na tatu, pravi je Rađa. Roko je Đonlić, a Duje je miks mame i tate. Jako smo ponosni na njega, uspješan je košarkaš, prošlu sezonu igrao je u Italiji.

Kakvi ste karakterno vi, a kakav je Dino?

- Ja sam veselog duha, zabavna, a on je namćor. Kod njega vrijedi red, rad i disciplina. Stabilan je, vrhunski sportaš, savjestan i discipliniran. Takav je i Niko. Roku daj gitaru i društvo, on je sretan. Talentiran je za glazbu i željela sam da bude glazbenik.

image

Dino i Viktorija Rađa

/Slobodna Dalmacija

Kako ste se nosili s pubertetom svojih sinova?

- S Nikom je to aktualno i sve ovisi o raspoloženju. Katkad bi razgovarao do najsitnijih detalja i bliski smo, a ima trenutaka da ne shvaća ništa i ništa mu ne odgovara, zatvara se u sobu. Na tatin ponos, svi imaju cure, a ja znam sve detalje. Meni se povjeravaju, ali ne smijem vam više ništa pričati jer ću izgubiti povjerenje.

Koji su vam najveći izazovi u odgoju?

- Svaki dan je izazov, kada nešto govoriš, a ni sam nisi siguran je li to ispravno. Najvažnije je ipak dati im puno ljubavi, povjerenja i sve će biti dobro. Stalno me strah za njih, ali ne mogu ih držati u zlatnom kavezu, moram ih pustiti. Primjerice, kada polože vozački pa krenu sami voziti, svakakvi su scenariji u mojoj glavi. Dino je mrvicu ležerniji oko toga. No uvijek smo bili suglasni oko odgoja i relativno dosljedni.

Je li vam žao što nemate kćer?

- Ne žalim što nemam kćer, čak kad sam bila trudna, molila sam Boga da ne bude curica jer zamislite da naslijedi Dinove gene pa ima broj noge 48 i visinu dva metra...

Iduće godine vi i Dino obilježit ćete 28 zajedničkih godina: koliko je teško opstati toliko dugo u odnosu?

- To je staž za nagradu. Ali Dino je moja srodna duša pa je sve teklo jednostavno. Malo daš, malo pustiš, malo kompromisa... Nama je to polazilo za rukom s nevjerojatnom lakoćom. Zapravo mislim da sam rođena pod sretnom zvijezdom.

image

 Viktorija Rađa

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Tko je teži karakterno?

- Dino! Težak tip, iako je s godinama omekšao. Vrlo je inteligentan i točno zna kada i što treba. Morao je biti takav jer ne bi bio toliko uspješan. Trebalo je neko vrijeme da to opusti i ja sam mu pomogla u tome.

A što bi on rekao o vašem karakteru da ga pitamo?

- Da me obožava i da sam ja najbolja žena na kugli zemaljskoj.

Budući da često putujete, znate li već koja vam je sljedeća destinacija?

- Dino obožava putovati, a ja se bojim aviona. Svjesna sam da se ne smijem bojati smrti, da treba uživati u životu. Bojim se i kratkih i dugih letova. Iako imam svoj način kako to rješavam, ne smijem ga otkriti javno. Da nije Dina, sigurno ne bih putovala, ali svaki put nam je predivno. Bili smo u Peruu, na Amazoni, Machu Picchu... To je bila avantura života. Sljedeću zimu planiramo u Vijetnam ili Singapur, ali mislim da će Australija na kraju pobijediti.

Osim letenja avionom, koje još strahove imate?

- Strahovi za našu djecu vječno su prisutni, ustvrdila je Viki u velikom intervjuu za Gloriju.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 09:59