StoryEditorOCM
ShowbizSEAN CONNERY

Bio je najbolji Bond, žene su za njim uzdisale, ali malo tko zna da je sin tvorničkog radnika počeo polirajući lijesove

Piše Mozaik SD
2. rujna 2024. - 07:00

Sean Connery ostaje zapamćen kao jedan od najtalentiranijih i najkarizmatičnijih glumaca filmske umjetnosti za koje se mnogu slažu da je bio i ostao najbolji filmski James Bond. Uloga agenta 007 kojeg je igrao ukupno sedam puta lansirala ga je u zvjezdanu orbitu i donijela mu veliki uspjeh, a u svojoj karijeri ostvario je još čitav niz briljantnih uloga u filmovima “Lov na Crveni oktobar”, “Ime ruže”, “Indiana Jones i posljednji križarski rat”, “Ruska kuća”, “Zalazeće sunce”, ” Čovjek koji je htio postati kralj”, “Robin i Marian”, “Velika pljačka vlaka”, “Gorštak” i mnogim drugima, a Oscara je zaradio u “Nedodirljivima” Briana De Palme.

image

‘Medicine Man‘ 1992

 

 

/Photo12 Via Afp

Naočiti Škot, kojeg su žene obožavale, rođen u siromašnoj četvrti Edinburgha, prolio je puno znoja prije nego je ostvario svoje glumačke snove.

Sin tvorničkog radnika i spremačice sa petnaest godina je zbog nediscipline izbačen iz škole, nakon čega se zaposlio kao mljekar. Godinu dana kasnije pridružio se britanskoj ratnoj mornarici gdje je proveo tri godine, a otpušten je zbog zdravstvenih problema – čira na dvanaesniku.

image

Sa Kim Basinger u  ‘Never say never again‘ 1983
 

Taliafilm Ii Productions/Woodc/Collection Christophel Via Afp

Po skidanju uniforme počeo se baviti body buildingom, a atraktivan izgled povremeno mu je osiguravao poslove modela. Ipak, zarada od poziranja nije bila nešto naročita pa je bio prisiljen prihvaćati svakakve slabo plaćene poslove, piše Povijest.hr.

Neko je vrijeme radio na traci, bicepse je dodatno razvijao zahvaljujući tesarenju i zidarenju (“Bio sam mlad i naočit ali su cure bježale od mene jer sam se tuširao svake prijestupne godine”, pričao je novinarima). Vozio je kamion, spašavao utopljenike (“zapravo sam samo šetao  plažom u tijesnim kupaćim gaćicama); pozirao obnažen studentima slikarstva i - glancao lijesove (“Moji su mrtvaci na vječni počinak odlazili u blistavim, pomno ispoliranim sanducima”).

image

 Catherine Zeta-Jones i  Sean Connery 

 

 

/Photo12 Via Afp

Naviknut na težak život, kolege koji bi se žalili kako je glumački posao težak smatrao je "razmaženim plačipi*kama” i znao bi im reći: "Momak, jesi li ikad kopao kanale? Je li ti poznato kako čovjek miriše nakon što je šljakao dvadeset sati u komadu?".

Godine 1950. prijavio se na natjecanje Mr. Universe, predstavljajući Škotsku, i osvojio treće mjesto. To mu je otvorilo vrata showbusinessa, a nakon niza manjih uloga, slavu mu 1962. donosi uloga u špijunskoj drami “Dr. No”, prvom filmu u kojem je igrao Jamesa Bonda.

Unatoč uspjehu koji mu je donio agent 007, navodno ga je kasnije smatrao trivijalnim, ne osobito zanimljivim filmskim likom i nije volio da ga se s njime poistovjećuje.

image

Sean Connery i  Gina Lollobrigida 1964.


 

United Artists/Collection Christophel Via Afp

Connery je 12 godina bio oženjen s glumicom Diane Cilento, iz tog braka rodio se sin Jason 1963. godine. Poslije je njegova supruga bila francusko-marokanska slikarica Micheline Roquebrune.

Titulu "sir" dobio je 2000.te godine, a bio je aktivni član stranke koja zaziva neovisnost Škotske. Vjerovao je da će Škotska postati neovisna za njegovog života.

Glumački velikan umro je u listopadu 2020. godine, u devedesetoj godini. Glumčev prah je prosut u njegovoj ljubljenoj Škotskoj, na nepoznatoj lokaciji.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 11:07