StoryEditorOCM
ShowbizSPLITSKI UTEG

Bijelo dugme u Stuttgartu pjevalo ‘Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo‘, pogledajte video i reakciju publike

Piše L.G./ JL
26. rujna 2024. - 09:45
Alen Islamović na Splitskom nastupu i jugoslavenske zastave na ekranima koje su razjarile dio publikeSaša Burić/Cropix

Grupa "Bijelo dugme" proteklog je vikenda u Stuttgartu održala koncert, a na njemu su otpjevali svoje najveće hitove iz 50 godina duge karijere.

Među njima bila je i pjesma "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo", njihov hit iz 80-ih koji je izazvao brojne kontroverze nakon što su ga izveli u Splitu.

Splićani ostali u nevjerici kad je počela ‘Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!‘; Nije dugo trebalo da krenu zvižduci

Magazin Novi Dani objavio je snimku s koncerta te navode da su se u publici moglo vidjeti i zastavu SFRJ. Magazin također piše da su posjetitelji uglas otpjevali stihove spomenute pjesme.

Podsjetimo, kad je "Bijelo dugme" istu pjesmu izvelo nedavno u Splitu, publika je burno reagirala, a Alena Islamovića su i izviždali nakon što je mikrofon okrenuo prema njima.

Splićani ostali u nevjerici kad je počela ‘Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!‘; Nije dugo trebalo da krenu zvižduci

Članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara prijavili su organizatore i odgovorne osobe zbog te pjesme Državnom odvjetništvu RH, a kao razlog naveli su "promoviranje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije su politike odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku."

Tražilo su i da se Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

image

Alen Islamović: Prijetnje prelaze svaki ukus ljudskosti, unose nemire u moju obitelj. Prava adresa da tražite objašnjenje je Goran Bregović

Saša Burić/Cropix

"Nije nam bila namjera nekog provocirati, međutim, napali su pogrešnu kuću i prijete sa svih strana, a ja sam samo radnik pjevač u firmi ‘Bijelo dugme‘ kojoj je vlasnik gospodin Goran Bregović. Ja uzimam posao ili odbijam 50 koncerata i pjevanje pjesama Bijelog dugmeta", rekao je Islamović nakon koncerta za Klix.ba.

Pjevač je rekao da je dobivao užasne prijetnje.

"Prijetnje prelaze svaki ukus ljudskosti, unose nemire u moju obitelj. Prava adresa da tražite objašnjenje je Goran Bregović i normalno svi oni koji su bili u Splitu, njih 12-15.000 na koncertu. Prijetnje i psovke i nacionalne i šovinističke nisu put, ne dao Bog da se što dogodi", zaključio je Islamović za klix.ba.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 10:08