StoryEditor
Putovanjaadrian

‘Villa Lenije‘ - od antikne ljepotice s desne strane Bosuta izniknuo je hotel moderne elegancije sa svim luksuznim sadržajima

Piše Nikola Patković
15. kolovoza 2020. - 16:33

Izvorno je to bila kuća pokojnog vinkovačkog mecene i tvorničara lovačkog streljiva Martina Balinga, koji ju je izgradio 1923., a prema riječima njezina današnjeg vlasnika Željka Božića, ova gradska vila bila je jedna od prvih kuća s desne strane Bosuta.

Danas je u njoj hotel s četiri zvjezdice kojemu je obitelj Božić dala ime Villa Lenije, prema istoimenom vinkovačkom parku koji se nalazi nasuprot nje.

Božići su se ranije uspješno bavili građevinom i naftom, a onda su se odlučili ući u hotelijersko-turističku branšu te su kupili ovu prekrasnu gradsku vilu pokraj koje teče Bosut i obnovili je prema njezinu izvornom izgledu, potom i dogradili dodatnu zgradu kako bi proširili hotelske kapacitete i sadržaje.

Hotel je službeno otvoren 2009. godine i bio je prvi u Vinkovcima s četiri zvjezdice. Nije ih tada ni u cijeloj Slavoniji i Baranji bilo puno. Svega pet-šest.

Božići su si tako od samoga početka zacrtali visoke ciljeve i postavili kriterije od kojih ni danas ne odstupaju, unatoč brojnim poteškoćama s kojima se svih ovih godina susreću, kao uostalom i brojni njihovi kolege iz ove branše.

O tome kako su radili najbolje svjedoči činjenica da su već tri godine nakon otvaranja, 2012., zasluženo osvojili nagradu Adrian, koju Slobodna Dalmacija dodjeljuje najboljim obiteljskim hotelima iz cijele Hrvatske. No, nije ih ta nagrada uspavala, već upravo suprotno, Božići su još jače zapeli.

– Od prvoga dana naša misao vodilja bila je imati sve sadržaje koje jedan hotel visoke kategorije treba imati i to, naravno, u kombinaciji s ugodnim i dobro opremljenim interijerom, vrhunskim osobljem i uslugom.

Od 2012., kada smo dobili nagradu Adrian, do danas smo našu ponudu podigli na još višu razinu, pri čemu smo vodili računa i o stalnom usavršavanju, podizanju razine i kvalitete usluge, povećanju sadržaja... Nije nas u tome omela ni činjenica da ovaj posao u Slavoniji nije nimalo lako održavati, osobito na visokoj razini – istaknuo je vlasnik hotela, koji se ipak prvo vratio malo u prošlost, odnosno vrijeme kada su kupili kuću i krenuli od nje raditi hotel.

Ima svega

– Kuću smo kupili 2006. godine, a prije toga u njoj je bio jedan ugostiteljski objekt. Iako kuća nije zakonom zaštićena, odlučili smo zadržati njezin izvorni štih, jer se njezina lijepa vizura sjajno uklopila u našu viziju hotela. Danas je u toj staroj kući caffe bar s velikom terasom i recepcija, a na njezinu katu je hotelski restoran. U nastavku vile dograđen je moderni objekt koji je sjajno uklopljen u okoliš i u njemu se nalaze ostali sadržaji – kaže Božić.

Hotel ima 22 sobe s 44 kreveta, restoran, konferencijsku salu, caffe bar, wellness i spa centar sa zatvorenim bazenom. Nude i razne pakete, poput wellness rituala, što uključuje hot stone masažu, pindaswedu i aroma masažu. U wellness oazi imaju finsku saunu, parnu kupelj, tuševe doživljaja, ledeni zdenac, toplu klupu, bazen s hidromasažom i protustrujnim plivanjem, kozmetički salon za njegu lica i tijela, a u VIP oazi kupku, hidromasažu, bestežinsko opuštanje, vodene ležajeve, refresh uz voće i čaj...

Zapošljavaju 20-25 ljudi, pri čemu se za potpuni doživljaj trude svojim gostima i dodatno ugoditi, pa sami za njih pripremaju kruh i kolače. Osim toga, instalirali su fotonaponske panele i solarno grijanje u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno Turističkom zajednicom, a dodatno su ulagali i u hotelsku ponudu.

– Imamo i fitness salu, caffe bar ima novu terasu, a tu su i neki drugi sadržaji. Tako smo, primjerice, bivšu upravnu zgradu na izdvojenoj lokaciji pretvorili u kuću za odmor gdje imamo još osam dodatnih kreveta.

U samome hotelu kapacitet je ostao isti i do 2016. konstantno smo rasli, a već je u fazi građenja bila predviđena dogradnja još jednoga kata za 11 soba te smo ishodili i građevinsku dozvolu, no s obzirom na to da nismo uspjeli upasti ni u jedan natječaj preko EU fondova nismo započeli s gradnjom – objasnio je Božić, koji ističe kako je posljednjih godina sve teže opstati s obzirom na ukupnu situaciju, a problemi s koronavirusom dodatno su im otežali poslovanje.

Stoga se nastoje snalaziti na različite načine, pa u suradnji s turističkim agencijama organiziraju višednevne ture, koje uključuju posjete vinskim podrumima, OPG-ima i restoranima u istočnoj Hrvatskoj. Surađuju i s lovcima, ali ističe da tu nema kontinuiteta, a kada nema kontinuiteta onda nema ni planiranja i razvoja.

– Problema je uvijek bilo, ali unatrag 2-3 godine sve je teže. I mi na svojoj koži osjećamo posljedice gospodarskog nazadovanja Slavonije te iseljavanja mladih ljudi. Ipak, najveći nam je problem što velika većina turističkih programa i strategija postoji samo na papiru, ali ne i u praksi – rekao je Božić i nastavio.

Nepravedna razlika

– Jedan od razloga za ulazak u hotelijersku branšu bile su velike najave s državne razine o gradnji 1000 malih i obiteljskih hotela, dodatnom razvoju turizma i mi smo se odlučili za ovaj obiteljski hotel s četiri zvjezdice. No, država je premalo učinila da bi se ovdje pokrenuo turizam.

I ovo što sada radimo nema veze s turizmom, jer mi turista praktički nemamo, to su uglavnom poslovni ljudi i sportske ekipe. Turističke zajednice nam ne dovode goste i ne stvaraju uvjete za dolazak gostiju, iako bi im zadaća trebala biti upravljanje destinacijom, promidžba i reklama ovog područja. Ni turističke agencije ne dovode goste, nego ih odvode, pa nešto malo radimo s agencijama iz Zagreba.

Ovdje ima dobrih uvjeta za cjelogodišnji turizam, ali potrebno je puno promjena u upravljanju turizmom. Što se tiče turizma, imamo tri Hrvatske – Zagreb koji radi sto posto cijelu godinu, morski dio koji radi 150 posto pola godine i kontinentalni, posebno ovaj u Slavoniji i Baranji, koji cijelu godinu radi 50 posto, a potencijala ima za cijelu godinu.

Dobro, to su neki omjeri koji su vrijedili prije korona-krize, a sada je svugdje još puno, puno gore, pa možete onda misliti kako je ovdje – naglasio je Božić, koji drži da se strategija mora realizirati tako da se Vinkovci povežu s Vukovarom, Ilokom, Osijekom, Baranjom.

Smatra da ovom kraju kronično nedostaje hotela s 4 i 5 zvjezdica, a turizam se svodi na kratke učeničke ekskurzije i izlete umirovljenika.

– Država čak nekada prema nama bude i maćeha. Kada, recimo, neka državna institucija organizira nešto na moru, pouzdano znamo da se smještaj u hotelu po osobi plaća 450-500 kuna, a kada se ide u Vinkovce, u Slavoniju, onda je to 180-200 kuna. Mi pokušavamo preživjeti i nadam se da dajemo neki svoj doprinos.

Nama se gosti vraćaju i to nam je potvrda dobroga rada. Bila nam je i nogometna reprezentacija Hrvatske, U-21 reprezentacija Engleske, i svi su otišli iznimno zadovoljni, s odličnim dojmovima. To nas veseli, ali do kada ćemo uspjeti izdržati potpuno je drugo pitanje. Bez pomoći države mi ćemo nastaviti životariti – zaključio je naš sugovornik.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 20:39