StoryEditor
PutovanjaŠIRIMO VIDIKE

Tenisice koje su prešle 1000 kilometara i kamenčići s Pompeja: nesvakidašnja splitska izložba u kojoj možete sudjelovati začarat će vas putovanjima

21. rujna 2018. - 00:09

Koji je vaš najdraži suvenir s putovanja, koji usput nosi i zanimljivu priču? Koje biste iskustvo s puta izdvojili kao najotkačenije? Izaberite samo jednu uspomenu i donesite je u prostorije "Info zone", u kojoj je u tijeku izložba pod nazivom "Suvenirija" na kojoj su zaljubljenici u avanture izložili svoje omiljene predmete s putovanja.

Tu su kišobran s Islanda, tenisice u kojima je vlasnica propješačila put od Pireneja do Atlantskog oceana, figurica tulipana iz Nizozemske, posebna kora drva iz Mjanmara i bilježnica u kojoj je vlasnica učila španjolski i vodila dnevnik dok je nešto više od pet mjeseci putovala kroz Španjolsku.

Svrha je ovih uspomena i ove izložbe promicanje mobilnosti, odnosno poticanje ljudi na putovanja kako bi proširili vidike i znanja o različitim kulturama i načinima života. Glavni je "krivac" ove priče Ivana Bartulović, jedna od organizatorica i inicijatorica izložbe.

Kako nam je objasnila, "Suvenirija" je nastala kao dio aktivnosti "Eurodesk" mreže, čija je "Info zona" članica. Riječ je o europskom konceptu koji ima mrežu u 35 ureda, a svake se godine u sklopu njihovih aktivnosti organizira platforma na kojoj se mladima nude informacije o europskim mogućnostima, natječajima, studiranju itd.

Istraživanje kultura

– Inspirirala nas je izložba koju je postavila udruga "Alfa albona" iz Labina. Oni su otvorili galeriju "Suvenirija", također u sklopu "Eurodeskovih" aktivnosti. Svrha je pokretanje mobilnosti, istraživanja kultura i običaja diljem svijeta. Javili smo im se, raspitali se o događaju i tako je nastala i naša ideja splitske "Suvenirije" – kazala nam je, dodavši kako je odaziv na sudjelovanje na izložbi bio uistinu velik.

– Bilo je zainteresiranih. Neki su nam nudili i po desetak predmeta, no ograničili smo da svatko može donijeti jedan, maksimalno dva. Pristižu iz različitih dijelova svijeta i sa sobom nose brojne uspomene. Zasad ih je tu desetak, a s obzirom na veliki odaziv posjetitelja, a i sudionika izložbe, plan nam je izložbu prebaciti na internet, te u budućnosti prirediti takvu istu s kolegama iz Labina.

Zainteresirani se, naravno, mogu javiti jer će se izložba nastaviti virtualno, što će uskoro profunkcionirati – kazala nam je Ivana, istaknuvši mobilnost kao bitan segment života koji će nas dodatno ohrabriti i stvoriti neke nove mogućnosti.

Napravili smo đir po "Info zoni" i uživali u pričama. Za oko nam je prvo zapela debela bilježnica u vlasništvu akademske kiparice Zrinke Ružičić, nastala za vrijeme njezina petomjesečnog boravka u nekoliko španjolskih gradova.

Datira iz 2014., kad se ona usudila prvi put sama otputovati s velikim ruksakom na leđima, kako bi se makla od svakodnevice i rutine koja ju je, kako se našalila, gušila. Iz svega toga nastale su i te stranice.

Put u Brazil

– Željela sam se maknuti od svega i naučiti španjolski jezik. U samo pet mjeseci naučila sam ga izvrsno. Išla sam mjesec dana na tečaj u jednu školu, a potom sam učila iz razgovora s drugima i to mi je bila najbolja škola. Prvo sam volonterski radila na organskoj farmi WWOOF sa Španjolcima, a potom sam "bejbisitala".

Moram priznati da me je ovo iskustvo obogatilo te me je u tih pet mjeseci baš ojačalo – dodala je Zrinka, te nam je otkrila da za tri mjeseca ide u Brazil.

Nakon što smo prolistali rukopise i ponovili nešto španjolske gramatike, na zidu smo naišli na ovješenu majicu, vlasništvo Pere Martinića, inženjera drvne tehnologije, koji po svijetu traži tikovinu za potrebe posla.

– Suvenira imam puno i uz svaki me veže neka priča, čak su i fotografije vezane uz bitne osjećaje u određenim trenucima. Na izložbu sam donio svoja tri favorita.

Siva majica podsjetnik je na kralja Tajlanda, koji je izgubio rat s Mjanmarom, koji se vodio otprilike od 1700. do 1800., jer nije želio da topovi pucaju u vrijeme njegova popodnevnog odmora. Tajlanđani ga slave kao heroja, pa na benzinskim crpkama prodaju te majice za 30-ak kuna, a Mjanmarci zbijaju šale na njegov račun. Tajland je taj rat izgubio i imali su brojne žrtve.

To se dogodilo dok je Mjanmar bio snažniji od Tajlanda, što je danas nezamislivo. Imam i tamnoplavu majicu s istim uzorkom – prepričao nam je, te pokazao kremu sa zaštitnim faktorom koja se pravi na sljedeći način:

– U Mjanmaru su to dva komada drva i brusni tanjur. Na brusni tanjur nakapa se dva, tri mililitra obične vode, i nakon trljanja drva o brusni tanjur stvori se bijela do tamnosiva pasta, koju namažete na jagodice lica. Taj prirodni zaštitni faktor možete vidjeti na licima mnogih Mjanmarki – zaključio je Pero, kazavši nam kako jedva čeka iduće putovanje.

Nismo mogli odoljeti a da se ne zaustavimo pokraj poprilično istrošenih tenisica u vlasništvu 43-godišnje Snježane, koja je u njima prevalila put dug tisuću kilometara. Njezina je ruta bila od Pireneja do Atlantskog oceana. Našalila se kako je, teška 90 kilograma, uspjela prijeći taj dugačak put zahvaljujući ovim udobnim, sada već istrošenim tenisicama.

Nizozemski vrtovi

– Te su cipele svojevrstan simbol mojeg putovanja od dubine sebe pa do zvijezda – lijepo je to opisala Snježana.

Osim figurica Trolova, kamenčića s Pompeja, izviđačke marame, naišli smo i na preslatke tulipane.

– Ovaj suvenir jedna je od devet figurica tulipana koje sam donijela prijateljima i obitelji nakon povratka iz Nizozemske. Zadržala sam jednu za sebe da me podsjeća na boravak u zemlji koju sam zavoljela kao drugi dom i ta je figurica izložena. Nabavljene su u suvenirnici Keukenhof vrtova. To su prekrasni vrtovi tulipana u Nizozemskoj u kojima vrtlari marljivo rade cijelu godinu i za javnost ih otvore na nekoliko tjedana u proljeće, kad sve procvjeta.

Tulipani i ti vrtovi simbol su Nizozemske i zbog toga sam jedan od zadnjih dana boravka u toj zemlji prije povratka u Hrvatsku provela upravo tamo. Figurica me podsjeti na sve lijepo proživljeno u Nizozemskoj – prisjetila se Nikolina.

Svi oni koji bi željeli podijeliti svoje iskustvo i predstaviti neki od voljenih predmeta mogu se još uvijek javiti u "Info zonu" i tako svoj omiljeni trenutak podijeliti s javnošću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 22:19