StoryEditor
PutovanjaAdrian

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela: Zajedno smo jači!

24. srpnja 2020. - 14:31
Na fotografiji: plaža u Gortanovoj uvaliGoran Sebelić/HANZA MEDIA

Obiteljski i mali hoteli jedan su od ključnih segmenata hrvatskog turizma, izazov su održivog razvoja, održivog turizma, a i cjelogodišnjim poslovanjem jačaju (svoju) destinaciju i produljuju sezonu.

– Trebate znati kako su mali obiteljski hoteli najčešće nastali tamo gdje je obitelj poniknula. Mnoga od tih mjesta nisu nikada bila na turističkoj karti. Oni su sami stvarali destinaciju, sami pronalazili proizvode, sami privlačili goste. Mali hotelijeri su pioniri turizma – veli nam Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

A govorimo o razdoblju od nepunih par desetljeća. Recimo, sam je Klarić svoj hotel u Trilju počeo graditi u jeku rata. Nije mu bilo lako, na stranu to što su ga svi gledali sumnjičavo – što to radi, zašto, kako... Ako se sjetimo da su ondašnji krediti imali kamate i od tridesetak posto (da, dobro ste pročitali!), nije mu bilo lako.

image
Šime Klarić
Damir Krajac/HANZA MEDIA

– Mi smo uvijek u krizi, to nam je način života – smije se Klarić dok raspredamo o koroni i posljedicama epidemije na naš turizam.

– Da je sve bilo kako smo planirali i sanjali, ovo bi bila najbolja turistička sezona ikad. Sada imamo tek 50-ak posto lanjskog prometa. Naši konkurenti, primjerice, imaju tek sedam posto i oni su – zadovoljni – veli nam.
Napredujemo. Bez obzira na pandemiju, proći će i to, ne sumnjamo. Vjerujemo u male poduzetnike, u ljude koji su ne samo zaljubljenici u svoj rodni kraj, nego su i puni energije i elana, poduzimaju akciju, sami stvaraju, nikad ne odustaju.

– Moramo zajedno surađivati jer zajedno smo jači! Destinacijskim menadžmentom stalno našu destinaciju razvijamo, o tome raspravljamo, osluškujemo svjetsko tržište. I u ovoj smo situaciji pokazali kako smo šampioni – kaže Klarić.

Članovi Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela dolaze iz svih dijelova Lijepe naše. Obiteljsko hotelijerstvo temeljeno na lokalnim poduzetnicima treba biti jedan od stupova našeg turizma. To je shvatila i Vlada, pomažući im u ovom vremenu krize.

– Vlada je reagirala vrlo dobro, shvatili su da nam trebaju sada pomoći, da povučemo sami, da preživimo. Najteže je, laički rečeno, zaustaviti pogon. Kontinuitet je ono što nam treba – govori nam Klarić.

– U suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom možemo postići puno. Kada zajedno koncipiramo sve što imamo: sunce, more, prirodu, gastronomiju, kulturu, povijest, pa educiramo ljude, pa pratimo trendove, pa brzo reagiramo – to je rješenje za bolje sutra – kazuje nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 15:42