StoryEditor
PutovanjaPOBJEĆI NEGDJE

Prepoznajete li ovo mjesto? Upozorenja ‘privatno vlasništvo‘ i ‘snizite glasove‘ ne znače posjetiteljima baš ništa, svakog se dana odvija ista drama

7. ožujka 2020. - 10:00

Na lancu na dnu kratkog stubišta od samo deset stuba koje vode do ulaznih vrata gradske kuće od smeđeg kamena visi natpis “ne penjite se na stubište, molim”.

Na drugim znakovima piše “privatno vlasništvo”, “snizite glasove” i “poštujte naše susjedstvo”.

No, sve to ne sprječava horde turista, golema većina su žene, da se preko lanca popnu na stubište i snimaju bezbrojne selfieje na jednoj od najpoznatijih adresa u New Yorku.

A ne radi se ni o Empire State Buildingu ni o pozlaćenom tornju Donalda Trumpa na Petoj aveniji. Obično stubište i ulazna vrata besmrtnima je učinila Carrie Bradshaw, odnosno kultna serija “Seks i grad” i dva istoimena filma koja su slijedila, a adresa je Ulica Perry broj 66 u četvrti West Village na Manhattanu.

image
AFP

Prošlo je 16 godina

Bio je to izmišljeni dom glavne junakinje Carrie, mali stan čiji je najam plaćala oko 700 dolara i u njemu ugošćavala svoje ljubavnike i prijateljice, a njezina garderoba, puna Jimmy Choo i Manolo Blahnik cipela, Chanel torbica i omiljenih Dolce & Gabbana “krpica”, popularizirala je stil života o kojemu većina gledateljica može samo sanjati.

Prošlo je 16 godina od završetka emitiranja “Seksa i grada”, ali se reprize kultne serije i filmova stalno vrte, a fascinacija glavnim junakinjama i njihovim voljenim gradom ne prestaje. Kuća u kojoj je Carrie “živjela” stalno je okružena grupama turista s fotoaparatima i pametnim telefonima koji stižu u okviru obilazaka mjesta na kojima su se odvijale scene iz popularne serije.

Ture s vodičima stalni su izvor frustracija stanarima Ulice Perry koji kažu kako pedesetak ljudi svakog sata dolazi pred njihova vrata u zimskim mjesecima, a taj je broj ljeti i tijekom praznika i četverostruko veći. Tijekom ljeta, žale se stanari, broj turista bude i sigurnosni problem, toliko ih je na ulici da majke s kolicima ne mogu proći između njih.

Ture autobusom i pješice tragom “Seksa i grada”, koje koštaju oko 60 dolara, obično traju tri i pol sata i uključuju četrdesetak lokacija, mjesta na kojima su Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda ispijale koktele “Cosmopolitan” koji su bili lažni, bez alkohola. Bila je to obična voda, boja za hranu ili sok od brusnice, ali hrana je uvijek bila prava.

Obilaze se i mjesta na kojima su cure tračale, kupovale dizajnersku odjeću, jedna od postaja je crkva gdje je Samantha upoznala seksepilnog svećenika, kao i pekarnica Magnolia na adresi Ulica Bleeker 401 koja je postala toliko popularna nakon što su Miranda i Carrie tamo kupile kolačiće da je morala zaposliti izbacivača.

Trokatnica vrijedna milijune

U turu je uključena i radionica u kojoj je Aidan izrađivao namještaj, galerija u Sohou u kojoj je Charlotte radila, bar koji su otvorili Steve i Aidan, zgrada newyorške gradske knjižnice na Petoj aveniji, hotel “Plaza”, restoran u kojemu je u prvom filmu održana probna večera prije vjenčanja Carrie i Face, koje se ipak nije dogodilo...

Najpopularnija lokacija je Carriena kuća, a to je zdanje 1996. godine, dvije godine prije početka prikazivanja serije, kupila danas 74-godišnja Barbara Lorber. Danas je ta trokatnica vrijedna oko deset milijuna dolara. Pretpostavlja se da je vlasnica dobila pozamašan iznos za dozvolu da se scene iz serije i filmova snimaju ispred njezinih ulaznih vrata, ali nitko nije mogao pretpostaviti u što će se to pretvoriti.

Susjedni ulaz broj 64 u Ulici Perry također je meta obožavatelja “Seksa i grada” jer je to bila lokacija koja se koristila u prve tri sezone serije prije nego što su je producenti odlučili zamijeniti grandioznijim, raskošnijim kućnim brojem 66 za preostale tri sezone i dva filma koja su slijedila.

No, ne žale se svi, agencije koje nude ture odlično zarađuju, a “Seks i grad” nije naškodio ni cijenama nekretnina. Tri gradske kuće u Ulici Perry nedavno su prodane za 12,5 milijuna dolara, 15,7 milijuna i 18,8 milijuna dolara, dok je kuća na broju 64 prodana prije sedam godina za 9,5 milijuna dolara, iznos koji je nadmašio prvobitno traženu cijenu.

Pouka za nove generacije

Sve dok se budu prikazivali serija i filmovi, a bit će to još dugo, obožavatelji će se moći prisjećati ljubavnih i drugih zgoda četiriju prijateljica u New Yorku, a pružat će se i prilika novim generacijama da se upoznaju sa serijom koja je u trajno nasljeđe ostavila drugačiji društveni pogled na samostalne žene, žensku moć i snagu prijateljstva.

Uz četiri glavne ženske zvijezde, Sarah Jessicu Parker (u ulozi Carrie Bradshaw), Kim Cattrall (Samantha Jones), Kristinu Davis (Charlotte York) i Cynthiju Nixon (Miranda Hobbes), i njihove manje ili više bitne partnere, još su dvije iznimno važne zvijezde u “Seksu i gradu” – New York i moda.

Razlozi zbog kojih vrijedi posjetiti New York ne mogu se niti nabrojati, a svi koji se tamo upute zbog podsjećanja na “Seks i grad” sigurno neće biti razočarani. Uostalom, možda sretnu i Sarah Jessicu Parker koja živi “iza ugla”, nedaleko od izmišljenog doma svog lika u seriji, u puno većoj kući vrijednoj čak 45 milijuna dolara.

Ljubitelji serija i filmova mogu u New Yorku krenuti i na brojne druge ture koje uključuju lokacije na kojima su snimane, primjerice, serije “Obitelj Soprano”, “Prijatelji”, “Seinfeld”, filmovi “Kad je Harry sreo Sally”, “Spider-Man”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 12:50