StoryEditor
PutovanjaPOBJEĆI NEGDJE...

Planirate putovanje, ali ne znate se organizirati? Naša novinarka bila je u Londonu i s vama dijeli trikove uz koje čak i u skupome gradu možete proći jeftinije

Piše Nina Glučina Ramadža
29. siječnja 2019. - 13:05
shutterstock_165220874

London je grad kulture, umjetnosti, zabave, mode, spektakularnih građevina i još puno puno toga. Internacionalnost prožima sve segmente života, a gastronomija pruža izlete u najudaljenije dijelove svijeta.

London nije samo Big Ben, Temza, London Eye, Camden Market i Buckinghamska palača, obiluje on i mnoštvom drugih, manje poznatih ali jako zanimljivih atrakcija i iskustava koje svakako morate doživjeti.

Ono što smo na spomen Londona svi najčešće čuli jest da je skup! I to nije daleko od istine, a ta skupoća se najviše osjeti u smještaju i prijevozu.

Ali to ne znači da pametnim odabirom, uz pomoć mudrih (naših!) savjeta ne možete proći jeftinije od očekivanog. Samo treba znati gdje ići, što jesti, kako pametno birati prijevoz, što nije vrijedno bacanja novca i za koje besplatne stvari možete dobiti više nego da ste platili.

Avionsku kartu i smještaj pronaći na internetu

Naša preporuka za smještaj je da umjesto u strogom centru(1. zona) pogledate i malo udaljenije lokacije koje su u drugoj i trećoj gradskoj zoni. Putovat ćete samo 20-ak minuta duže a proći znatno jeftinije u potrazi za turističkim smještajem. Ako ipak želite strogi centar, ima u prvoj zoni povoljnih hostela ali dajte si vremena i detaljno pretražite ponudu na booking.com i Airbnb-u. Putovanje preko agencije platit ćete dosta skuplje.

Novac obavezno promijeniti prije dolaska u Englesku

Ako niste unaprijed toliko mislili, barem onda ne mijenjajte na aerodromu. Tamo će vas zagarantirano "oderati" s najnepovoljnijim tečajem. Nakon slijetanja se informirajte o cijeni vlakova do centra kako biste napokon mogli otići s aerodroma i početi razgledavati ovu europsku prijestolnicu. U zračnoj luci "Heatrow" preporučujemo podzemnu željeznicu, a na "Gatwicku", umjesto Gatwick expressa za 20 funti, do centra se odvezite Southern Railwayom za 10 funti, a putujete maksimalno 15-ak minuta duže.

Obavezna aplikacija "Citymapper"

S njom nećete trebati ni turističkog vodiča a ni mapu grada, jer ona i onima koji su prvi put u ovom predivnom gradu olakšava snalaženje i kretanje gradom te korištenje gradskog prijevoza bez lutanja.

Oyster iskaznicu za javni prijevoz

Moguće ju je napraviti na svakom ulazu u metro gdje su postavljeni aparati za izradu i nadoplatu iskaznice. Vrijedi za autobus i metro, a najpovoljnije je uzeti tjednu kartu, puno isplativije nego zasebno platiti tri-četiri vožnje. Taksiji su skupi i na njih ni ne pomišljajte.

Pub - sinonim za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ima ih na svakom koraku i svi su lijepi i ugodno uređeni s najčešće originalnim imenima. U svakome možete nešto pojesti a obavezno morate kušati "English Breakfast", prepoznatljivo britansko jelo koje se sastoji od prženih jaja i slanine, pečene svinjske kobasice, rajčice i gljiva te neizostavnog graha i često tosta.

Naša preporuka su Wetherspoons pubovi u kojima su cijene prihvatljivije od ostalih, hrana ukusna a imaju i aplikaciju istoga imena koja će vam pokazati točnu lokaciju svih pubova u lancu. Uz pomoć te iste aplikacije možete sjesti i online naručiti što god želite za vaš stol bez da čekate u redu na šanku.

 

Što obavezno obići

Prva postaja obilaska neka bude predio Westminster, u kojem se nalaze Big Ben, London Eye, Westminsterska palača, a zatim produžite šetnjom preko prekrasnog St. James parka do Buckinghamske palače. Umjesto karte od 30 funti (cca 250 kuna) za vožnju na London Eyeu da biste vidjeli London iz zraka, rezervirajte termin na 35. katu “Walkie-Talkie” zgrade, u predivno uređenom kafiću i restoranu "Sky Garden", otkud puca spektakularan pogled na cijeli Londoni i sami London Eye i to besplatno. Rezervaciju je potrebno napraviti 10-ak dana ranije na službenoj stranici "Sky Gardena".

Obavezno prošetajte i ulicom Oxford, koja je prepuna trgovina. Međutim, ne gubite vrijeme na šoping u njoj i probijanje kroz ogromne gužve ljudi, bolje otiđite na jedno od živopisnijih i originalnijih mjesta poput Camden Marketa, Borought Marketa te Portobello ulice. Oduševit će vas.
 

 

Top muzeji
Grad je prepun muzeja, mi preporučujemo nekoliko besplatnih, a zanimljivih - BRITISH MUSEUM, NATIONAL HISTORY MUSEUM, THE NATIONAL GALLERY

 

Mali kišobran

Druga stvar koju uvijek čujemo nakon one da je London skup grad jest da u njemu uvijek pada kiša. Garantiramo da nije baš uvijek, ali je često, i vrijeme je zaista nepredvidljivo.

I zato se slojevito odjenite i očekujte sve. Mali kišobran obavezno svih dana boravka u Londonu nosite u torbi a na nogama idealne su nepropusne i udobne tenisice u kojima ćete moći hodati cijeli dan (primijetit ćete ih i na velikom broju ljudi u odijelima).

Studio Harryja Pottera

Evo i nekoliko vrijednih savjeta za ljubitelje Harryja Pottera, koji često žele vidjeti lokacije u Londonu na kojima su neke od scena iz filma snimane.

Malo izvan grada postoji Warner Bros Studio s cjelokupnom scenom svakog od filmova o najpopularnijem čarobnjaku na svijetu. Iz osobnog iskustva tvrdimo – za fanove Harryja Pottera to je nešto najbolje što ćete ikada vidjeti i doživjeti! Najmanje četiri-pet sati će trajati razgledavanje studija, a za dolazak do studija trebat ćete izdvojiti malo više od sat vremena za vožnju vlakom (ulaznicu za studio i vlak kupite najmanje dva tjedna prije dolaska u London).

Nemojte uzimati aranžmane preko agencija jer uz malo truda možete i sami pronaći vlak, a ostat će vam najmanje 20-ak funti u džepu. Oni kojima se ne da toliko putovati i izdvojiti 60-ak funti za posjet Warner Bros Studiu, mogu uz malo truda po gradu pronaći i besplatno posjetiti izvorna mjesta snimanja filmova, poput platforme 9 3/4 na King’s Crossu, Zakutne ulice na Leadenhall Marketu, te London Bridge i brojne druge.

 

#LONDON#PUTOVANJA#TROšAK

Izdvojeno