StoryEditor
Putovanja'kućni restorani'

Obrok kod lokalca - novi gastronomski hit među turistima

Piše PSD.
31. ožujka 2015. - 12:05
Čim se pomaknete malo izvan klasičnih turističkih ruta, gramzivih uličnih prodavača i taksista, gotovo u svakoj zemlji svijeta pronaći ćete nasmiješene i velikodušne ljude od kojih ćete više naučiti o životu u njihovoj regiji nego preko svih informacija koje možete pronaću u klasičnim vodičima.

Turističkim djelatnicima i hotelskim grupacijama “kosa se diže” od trenda peer-to-peer servisa poput AirBnb-a, a na isto se uskoro moraju pripremiti i ugostitelji. Jer u Aziji je pravi hit postao servis Withlocals, namijenjen svima onima koji na putovanjima izbjegavaju konfekcijske restorane i žele doživjeti originalno i autentično iskustvo.

Withlocals nudi tri kategorije usluga, obrok, obilazak ili aktivnost s lokalcem, dakle od upoznavanja sa skrivenim lokacijama u gradu, gledanja zalaska sunca na vrhu vulkana do radionica za izradu nakita.Bolje nego u restoranu

No najviše je ipak “kućnih restorana” gdje turisti mogu kušati autentičnu lokalnu kuhinju, naučiti pripremati jednostavne vegetarijanske obroke, iskusiti roštiljanje u vrtu, pa sve do privatnih večera kod vrhunskog chefa.

Iza servisa koji financira nizozemska grupacija Greenhouse stoje braća Marijn i Willem Maas, a kako tvrde, najveća misija im je zadržati autentičnost susreta, da oni ne postanu tek usluga, već ostanu iskustvo.

- Willem je proputovao svijet, no posebno ga se dojmila jugoistočna Azija gdje je doživio niz nezaboravnih iskustava s domaćinima, što je rezultiralo idejom da stvori servis putem kojeg bi se lokalci i domaćini mogli povezivati.

Ja sam nadogradio Withlocals koncept s mogućnosti objedovanja kod domaćina, i to kada sam tijekom medenog mjeseca na Šri Lanki puno bolje jeo u malim kućnim nego u skupim restoranima.

Želja nam je da što više ljudi upozna svijet na ovaj način, pobornici smo ideje ekonomije dijeljenja, a sada nam je pružena prilika da to dvoje povežemo - izjavio je Marijn Maas, a čitajući iskustva prijašnjih korisnika čini se kako Withlocals krije prave male dragulje kojih nema ni na Tripadvisoru.

Ivan Kaštelan

Širenje u Europi

Postati domaćinom na servisu Withlocals trenutno je moguće u slijedećim zemljama: Kambodža, Indija, Indonezija, Malezija, Nepal, Filipini, Singapur, Šri Lanka, Tajland i Vjetnam, no nedavno je najavljeno i širenje u Europu, prvo u Nizozemsku i Španjolsku.

Servis je kao pilot projekt pokrenut u svibnju 2013. godine, a već u prvom mjesecu gotovo 10 tisuća potencijalnih domaćina iz Azije apliciralo je za ulazak u servis. No pošto vlasnici žele da svako iskustvo bude pozitivno, prije kreiranja javnog profila svakog od domaćina testira Withlocals ambasador kako bi se eliminirala ili barem umanjila mogućnost lošeg iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:26