StoryEditorOCM
PutovanjaPODVIG MIKEA SARANA

Hajduk, Hajduk! - uskliknuo je vlasnik hotela ‘Le Meridien‘ odvozivši počasni krug tartanom Poljuda nakon 1200 kilometara pedaliranja iz Praga

Piše Vlado Ozretić
15. lipnja 2020. - 18:50

Hajduk, Hajduk! – uskliknuo je Michael Saran nakon što je svojim biciklom odvozio krug po tartan stazi u grotlu Poljuda.

Trebalo je još petnaestak i kusur kilometara za stići do konačnog odredišta koji je ovaj investitor, filantrop i osnivač zaklade "Sport2Life", avanturist te vlasnik hotela "Le Meridien Lav" u Splitu zacrtao, ali je nakon više od 1200 prijeđenih kilometara na biciklu, od Praga, preko Austrije, Slovenije pa sve do Splita - Mike, kako ga zovu, napokon osjećao „closure“, odnosno „completion“…

Doživio je završnicu. Krug oko Poljuda bio je pobjednički. A doček na krajnjem odredištu, hotelu "Le Meridien Lav" bio je vrijedan svakog ispedaliranog metra.

Posjet 'Slobodnoj'

Kiša ga je, skupa s hrvatskom veleposlanicom u Češkoj Ljiljanom Pancirov i direktorom nacionalnog Ureda Hrvatske turističke zajednice u Pragu Dubravkom Miholićem ispratila iz Češke, pratila dijelom kroz Austriju i Sloveniju, a onda je uživao u suncu nakon što je prešao granicu Lijepe naše.

No, nad zadnje kilometre Saranova avanturističkog pothvata opet su se nadvili tmasti oblaci. Samo meteorološki gledano, jer je i poslije skoro 1200 otpedaliranih kilometara moral kod ovog američkog poduzetnika i filantropa bio čak i veći nego kada je startao. Kako i ne bi kada je imao čime napuniti baterije.

Prošavši Češku, u Austriji je uživao u Alpama, u Sloveniji u bujnom zelenilu, a dolaskom u Hrvatsku svoj je bicikl imao prilike parkirati pokraj dvorca Trakošćan, provozati ga po Jarunu... Saran je također prošao kroz Karlovac, gdje je posjetio i jedinstveni slatkovodni muzej Aquatika, prošao je i kroz Slunj i Rastoke (koji su ga se posebno dojmili), pa se preko Plitvica spustio prema jugu.

Vižitao je Krku, prošao kroz Šibenik i Trogir i naposljetku završio u Splitu.

Mike je prije Poljuda posjetio i Slobodnu Dalmaciju, koja je pratila njegov pothvat, i izmijenio nekoliko riječi s glavnim urednikom Jadranom Kaporom, a mi smo iskoristili priliku i sa Saranom „napravili đir“ do Poljuda. Teško je bilo držati tempo s Mikeom, čovjekom u izvrsnoj fizičkoj formi, i njegovom ekipom.

Prekaljeni biciklisti s impresivnom opremom u majicama Mikeove zaklade Sport2Life dominirali su cestom. Mike također, iako…

- Ovaj bicikl sam kupio sedam dana prije nego što sam krenuo iz Praga – priznao nam je.

- Ozbiljno?

- Da. Nisam biciklist, iako znam nekada voziti brdski bicikl. Smatram se više pustolovom – kazao je Mike, opisujući kako mu je prošlo putovanje.- Na putu smo ukupno prešli 1257 kilometara, što je u prosjeku oko 140 dnevno. Sve su granice otvorene, i nije bilo nikakvih problema doći do Hrvatske. I, moram priznati, najbolji dio puta je baš bio od granice sa Slovenijom do Splita. Hrvatska krije nevjerojatnu prirodu ali i strašno gostoljubive ljude. Glavna poruka puta je poruka izazova i inspiracije.

Živimo u takvim, izazovnim vremenima i želio sam inspirirati sebe, ali i ostale koji su imali prilike pratiti moj pothvat. Bez obzira koliko okolnosti bile teške – treba zacrtati ciljeve i ne odustajati od njih. Vrlo sam sretan ako sam inspirirao i druge. Ne samo na fizičku aktivnost, već na ostvarenje bilo kakvih životnih ciljeva.

Također sam želio promovirati zakladu Sport2Life, udrugu koja djecu uključuje sve više u sportske aktivnosti. Nadam se da sam u time i uspio – kazao je Saran, priznajući da mu je drago što je zaradio neslužbenu titulu ambasadora hrvatskog turizma

'It feels great!'

- Svi znaju da Hrvatska nudi more, sunce i predivnu obalu, no ona je toliko više od toga, i nudi toliko ljepote koja nužno nije vezana uz ljeto i more. Bicikl je pružio idealnu priliku da javnosti otkrijem svu tu skrivenu ljepotu koju „zelena Hrvatska“ nudi. Trakošćan se tako ukazao kao mjesto gdje dosad nisam bio, a definitivno se tamo želim vratiti.

Na Poljudu je Sarana dočekao predsjednik Hajduka Marin Brbić, koji mu je i uručio Hajdukov dres. Na leđima je pisalo „Mike“ s brojem 44 – idealno zaokružena priča koja je počela u nedjelju 7. lipnja u legendarnoj pivnici „Flek“, odakle je Saran i krenuo na svoju biciklističku avanturu.

image
Mike Saran u razgovoru s Jadranom Kaporom glavnim urednikom Slobodne Dalmacije 


- Prvi put sam dolje, na tartan stazi. It feels great – nasmijan je bio Mike, priznajući da je ipak teško mogao zamisliti ovoliki interes javnosti koji je uslijedio.

- Nisam očekivao svu ovu pažnju, ni od medija ni od svih ostalih ljudi, koju je ovaj moj pothvat primio. Ali vrlo sam sretan radi toga. Toliko sam poruka podrške dobio… Ali i onih ostalih, u kojima mi ljudi priznaju kako sam ih nadahnuo.

Ne morate voziti bicikl tisuću i nešto kilometara, dovoljno je tek ispuniti nekakav izazov koji zadate sebi samima. I to je moto ovog pothvata – zaključio je američki investitor, avanturist i filantrop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 09:02