StoryEditor
ProstorijaSimbol blagdana

Voli tamu i ‘zanovijeta‘, ali je kraljica Božića: otkrivamo kako njegovati božićnu zvijezdu da potraje do iduće godine, obratite pažnju i kod kupnje

Piše Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
5. prosinca 2020. - 18:15

Već od sredine studenoga u brojne trgovine, rasadnike, štandove na tržnicama pristižu lončanice mnogima omiljene biljke, božićne zvijezde, koja je već dugi niz godina jedan od simbola Božića. I u vrijeme dok ih nismo mogli kupiti na svakom koraku, karakterističan oblik njezinih listova krasio je brojne uporabne predmete, poput stolnjaka, ubrusa, a motiv je bio i čest na čestitkama koje su nam pristizale iz daleka.

Božićna zvijezda ili kako je volimo zvati – Stella di Natale popularnost zahvaljuje Joelu Robertsu Poinsettu, prvom američkom veleposlaniku u Meksiku, koji je zamijetio ovu prekrasnu biljku te nekoliko njezinih primjeraka prenio u vrt svoga doma u južnoj Karolini. Njemu u čast biljka je dobila ime Poinsettia pulcherrima, danas Euphorbia pulcherrima.

Iako će mnogi u listovima raznih boja vidjeti cvijet, zapravo se radi o pricvjetnim listovima (braktejama), dok se pravi cvjetovi nalaze na vrhu stabljike. Sitni su, žute boje, prilično neugledni.

U područjima gdje se uzgaja na otvorenom, božićna se zvijezda razvije u grmove visine više od 4 metra. Zahvaljujući oplemenjivačkom radu, današnji primjerci u komercijalnom uzgoju su mali, zbijeni, raznih boja i oblika brakteja, od najčešćih crvenih, preko ružičastih, bijelih, žućkastih do onih prošaranih.

Kako je njegovati?

Vrlo često mnogi ostanu razočarani kada već nekoliko dana nakon kupnje, s božićne zvijezde otpadnu gotovo svi listovi, osim obojanih brakteja. Biljka više ne izgleda nimalo atraktivno, a do Božića je još nekoliko tjedana.

Kako bi ovo izbjegli, već kod kupnje obratite pozornost na nekoliko detalja. Birajte zdrave, dobro razvijene biljke, čvrstih stabljika, bez požutjelih ili otpalih listova. Obratite pozornost i na male žute cvjetiće pri vrhu biljke. Poželjno je i da je otvoreno tek nekoliko, a da su ostali još uvijek u pupu.

Izbjegavajte kupnju na otvorenom, jer je ova biljka izuzetno osjetljiva na hladnoću, propuh.

U stanu je smjestite dalje od direktnog izvora topline, idealno na temperaturi između 15-20 stupnjeva, na svijetlom mjestu bez direktnog sunca. Biljka će loše reagirati i na suh zrak, pa je preporučljivo redovito orošavanje listova. Biljku zalijevajte vodom koja je preko noći odstajala u posudi, kako bi iz nje ishlapio klor, a kamenac se nataložio na dnu posude. Prihranite je i gnojivom za cvatuće sobno bilje.

Ista biljka i sljedeće godine? Da, moguće je

Ako ste dovoljno vješti, pokušajte biljku sačuvati za sljedeću godinu. Nije odveć teško. Sve što trebate učiniti jest, nakon što biljka ocvate i odbaci listove i brakteje, porezati sve izboje na visinu od oko 10 centimetara. Tako orezanu biljku smjestite na umjereno toplo, zasjenjeno mjesto i u idućih 5-6 tjedana obustavite zalijevanje. Od proljeća započnite sa zalijevanjem, a u svibnju biljku presadite u svjež supstrat. Nakon pojave novih izboja pojačajte zalijevanje i redovito prihranjujte biljku.

Božićna zvijezda biljka je kratkog dana, pa je osnovni uvjet za stvaranje cvjetova da joj se osigura barem 12 sati tame, 10 tjedana prije cvatnje. Zato je od kraja rujna zasjenjujte u razdoblju od rane večeri do jutra, prekrivajući biljku dovoljno velikom kartonskom kutijom ili crnom PVC vrećicom.

Ovako sačuvana biljka u novoj će sezoni izrasti nešto viša no što je bila prethodne, jer se kod komercijalnog uzgoja biljke tretiraju retardantima rasta kako bi bile ujednačene visine i zbijenije.

Kod rukovanja s ovom biljkom budite oprezni, jer iz orezanih ili oštećenih dijelova obilno luči mliječ (kao i sve vrste roda Euphorbia) koja može iziritirati kožu, posebice onu osjetljiviju. Zato svakako koristite zaštitne rukavice.

item - id = 1062148
related id = 0 -> 1149096
related id = 1 -> 1145112
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 03:55