StoryEditorOCM
Prostorijainovativna rješenja

Uštede s IC grijanjem. Mit ili istina?

Piše sponzorirani sadržaj
17. studenog 2023. - 08:00

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj se diže prašina oko učinkovitosti različitih sustava grijanja i visine ušteda koje možemo postići s njima. Jedna od glavnih tvrdnji koju ćemo u ovom članku uspoređivati između mita i istine odnosi se na IC grijanje, koje se u javnosti često označava kao najskuplji način grijanja. Iako je IC grijanje relativno mlad sustav grijanja, već postoje brojne informacije koje podržavaju iskustva stručnjaka s tog područja i više od 15.000 zadovoljnih korisnika koji odbacuju tvrdnju o visokim troškovima grijanja.

Često ljudi zagovaraju ono što najbolje poznaju, ali ponekad pri tome zanemare prednosti inovativnih rješenja koja bi mogla biti bolja od postojećih.

Zašto je IC grijanje uz pravilnu uporabu najjeftinije rješenje

Jedan od glavnih problema kod IC grijanja je nedostatak iskustva kod mlađih ponuđača tog sustava grijanja. Zbog uspješne prodaje ili ograničenog razumijevanja rada IC topline može se dogoditi da klijentima preporučuju pogrešnu snagu i broj panela, što umjesto ušteda donosi veće troškove grijanja na duge staze.

IC grijanje temelji se na specifičnim zakonitostima koje ga čine jednim od najjeftinijih sustava grijanja. Prva ključna razlika je u prijenosu topline: infracrveno grijanje se razlikuje od konvekcijskoga grijanja po tome što IC grijanje ne zahtijeva cjevovode i ima minimalne gubitke u samom sustavu.

Uzimajući u obzir zakonitosti, IC grijanje je u većini slučajeva jedan od najjeftinijih sustava grijanja, posebice ako uzimamo u obzir ukupne troškove u duljem razdoblju (20-30 godina), uključujući troškove ulaganja, potrošnje energije, servisa i održavanja, koji su kod kvalitetnih IC sustava minimalni.

Međutim, troškovi se mogu povećati ako se ne uzmu u obzir ključni faktori.

IC paneli moraju:

•    imati odgovarajuću snagu,

•    odgovarajuću regulaciju,

•    biti pravilno pozicionirani i

•    napravljeni od visokokvalitetnih materijala.

Ključni faktori učinkovitog IC grijanja

•    Odgovarajuća snaga panela: Pravilna snaga panela je ključna za učinkovito grijanje. Ponekad neiskusni ponuđači savjetuju premalu snagu, zbog čega paneli neprestano rade na najvišoj razini, što povećava potrošnju energije. Prava snaga panela ovisi o mnogim faktorima, uključujući veličinu prostora, izolaciju i prisutnost vanjskih zidova.

•    Pravilna regulacija: Za optimalno grijanje važna je i pravilna regulacija. Većina termostata na tržištu nije posebno dizajnirana za IC grijanje, što može rezultirati nestabilnom temperaturom u prostoru. Regulatori poput IR Sun WiFi omogućavaju preciznu i učinkovitu regulaciju temperature u prostoru.

•    Pravilno pozicioniranje panela: Paneli moraju biti pravilno postavljeni u prostoru, što zahtijeva stručno znanje. Najbolje je ako su postavljeni na stropu, jer to osigurava ravnomjernu raspodjelu topline. Ako montaža na stropu nije moguća, panele je potrebno pravilno postaviti na zidove, uzimajući u obzir optimalno pozicioniranje.

•    Uporaba visokokvalitetnih materijala: Paneli iz kvalitetnih materijala osiguravaju dug životni vijek, pouzdan rad i bolju energetsku učinkovitost. Pri odabiru IC panela treba paziti na kvalitetu materijala, jer to izravno utječe na njihovu učinkovitost i trajnost.

Kombinacija ovih ključnih faktora omogućava najveću uštedu kod IC grijanja te osigurava ugodno i energetski učinkovito grijanje vašeg prostora. Stoga možemo s pouzdanjem tvditi da su uštede s IC sustavom grijanja čista istina.

Dajte povjerenje iskusnim ponuđačima IC grijanja na tržištu

Svakako je istina da mlada poduzeća često nude privlačne cijene svojih proizvoda. Međutim, ponekad se s niskim cijenama može pojaviti i neželjeni rizik povezan s grijanjem, zbog nedostatka iskustva ponuđača, uporabe lošijih materijala za izradu IC panela i neodgovarajuće regulacije koja nije primjerena za učinkovito grijanje.

U tom kontekstu možemo istaknuti tvrtku Ekosen, koja je već 15 godina vodeća na slovenskom tržištu IC grijanja. Njihova dugogodišnja iskustva rezultat su brojnih povratnih informacija zadovoljnih korisnika, koje Ekosen neprestano uzima u obzir pri razvoju i unapređivanju svojih proizvoda. Njihovi proizvodi su plod vlastitog razvoja i proizvodnje u Sloveniji i Hrvatskoj, što omogućava visok nadzor nad kvalitetom konačnih proizvoda. Možemo tvrditi da Ekosenovi proizvodi kombiniraju kvalitetu, učinkovitost i pristupačnu cijenu.

Ekosen je također svjestan koliko je ključno da njihov tim ima stručno znanje. Zato redovito organiziraju edukacije za svoje zaposlenike, savjetnike i montere. Ta posvećenost stručnosti osigurava zadovoljstvo korisnika i dug životni vijek IC sustava za grijanje Ekosen.

Želite saznati više o IC grijanju?

Za izradu rješenja s IC sustavom grijanja Ekosen nazovite telefonski broj 091 111 02 50 ili pišite na e-mail adresu info@ekosen.hr.

Možete nas i posjetiti na našoj lokaciji: Ekosen Zagreb, Jaruščica 11, 10000, Zagreb, Croatia

Stručnjaci za IC grijanje

Pravi izbor za savjetovanje i kupnju IC panela za grijanje svakako je tvrtka Ekosen s dugogodišnjim iskustvom i odličnim referencama na tom području.

Zanima li vas koliko biste mogli uštedjeti grijući dom s IC sustavom grijanja Ekosen? Provjerite na: https://www.ekosen.hr/izracun-ustede/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2023 14:24