StoryEditor
ProstorijaDEKOR REPORT

Uređena okućnica je važna

Piše PSD.
18. svibnja 2012. - 13:18
Kamene kuće najljepši su ukras naše priobalne arhitekture jer čuvaju tradiciju i ističu ljepotu nekadašnjeg života. Već se dosta pisalo o unutarnjem uređenju takvih kuća no što je s okućnicom i dvorištem koje ih okružuje?

Upravo je okućnica ona koja se prva uočava i koja je u ljetnim mjesecima produžetak dnevnog boravka. Stoga iskoristite i istaknite prednosti starina jer je njihova ljepota neprolazna.

Autohtonost

Prilikom adaptacije stare kuće razmislite o svakom elementu koji se nalazi oko kuće ili na kući. Drugim riječima, stari crijep ili kameni pod nisu materijali koje treba zamijeniti, naprotiv, njih treba maksimlano zaštititi i očuvati u izvornom obliku. Neravnine, napuknuća i slična oštećenja pridonose autentičnosti i daju šarm, naravno ukoliko se ne radi o oštećenjima koja ugrožavaju sigurnost kuće. Vanjske kamene stube kao i kovana ograda detalj su koji treba sačuvati jer se svaka moderna intervencija neće uklopiti u starinski izgled kuće.

Isto tako, prozori i vanjske škure ukras su svake kuće i ako ih treba zamijeniti učinite to s vjernim drvenim kopijama, a nikako s PVC stolarijom.

Namještaj

Ako želite romantičan ugođaj, kovani vrtni namještaj odličan je izbor. Kovani stolci u bijeloj boji posebno su šarmantni no i izvorna antracit boja željeza lijepo će se uklopiti u kameno okruženje dvorišta. S nekoliko detalja kao što je stolnjak ili jastuci postići ćete onaj topli i domaćinski ugođaj koji takve kuće imaju. Idealno bi bilo da iskoristite staro platno i sašijete jastuke po mjeri ili samo prebacite starinsku plahtu preko stola kao stolnjak.
Za one koji preferiraju drveni namještaj, obična klupa i dugačak stol idealni su za mediteranska dvorišta i veća druženja. Izbjegavajte strog namještaj modernih linija jer je poanta starih kamenih kuća upravo jednostavnost i opušten pristup životu kao u stara vremena.

Cvijeće

Ukrasite balkonska okna, stube ili dijelove dvorišta cvijećem i začinskim biljem. Birajte terakota tegle ili iskoristite udubljenja u kamenu te posadite biljke u njih. Cvijeće i kamen odlično idu zajedno, njihov spoj sinonim je za ljeto i sunce, a upravo ta dva elementa najviše ističu ljepotu starih kamenih okućnica.

KRISTINA DURAN

Napomena čitateljima

Ako želite urediti neki prostor, a niste sigurni kako, savjet će vam ponuditi naša dizajnerica interijera kojoj možete pisati na adresu kristina@miss-decor.com.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 17:40