StoryEditor
ProstorijaZVUČI KONTRADIKTORNO, ALI BAŠ POMAŽE

Unesite u sobu svekrvin jezik i dišite punim plućima

3. lipnja 2016. - 13:42
sanseverija

Kako bi svojim astronautima poboljšala kvalitetu zraka tijekom svemirskih putovanja, NASA je u svojim istraživanjima došla do iznenađujuće jednostavnog rješenja, a to su sobne biljke.

Isti problem zagađenosti zraka imamo i u stanovima pa vam donosimo popis biljaka koje će vam zrak učiniti kvalitetnijim.

Prema preporuci NASA-e, biljku u tegli promjera 15 centimetara treba postaviti na svakih devet četvornih stana ili radnog prostora. Ona svojim lišćem upija štetne tvari iz zraka i provodi ih do korijenja, iskorištava ih kao hranjivo i tako prirodno pročišćava zrak...

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su: formaldehid, trikloretilen i benzen. Svi ti štetni spojevi mogu se znatno umanjiti ako vaš životni prostor obogatite sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za boravak.

Evo sedam biljaka koje će vam pomoći:

1. Mirni ljiljan prekrasna je biljka koja može poboljšati kvalitetu zraka u kući do 60 posto. Smanjuje razine spora plijesni tako što ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupaonicama može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen. Uz to ga krasi i bijeli cvijet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac izvrstan je čistač zraka, no može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira zrak od benzena i formaldehida, koji su primjerice prisutni u dimu cigarete. Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama. Traži vrlo malo brige. Zalijeva se samo kada je zemlja suha, a idealno mjesto za držanje je na indirektnom svjetlu.

3. Kućna paprat zelena je biljka koja je prirodni ovlaživač zraka i lijepo izgleda. Idealna je za one koji imaju problema sa suhom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim ovlaživanja zraka, eliminira i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenome mjestu i obilno je zalijevati.

4. Zeleni ljiljan česta je sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo dva dana može ukloniti čak 90 posto toksina iz zraka. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstancija poput plijesni ili drugih alergena. Također uklanja i manje količine formaldehida i ugljikova monoksida iz zraka. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljikova monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kisik, zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvijetljena, kao i tamnija mjesta. Jeftin je način za pročišćavanje zraka. Posebno je pogodan za spavaće sobe, u kojima je inače osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kisik iz zraka. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz zraka.

6. Fikus gumijevac ovlažuje zrak, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova učinkovitost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa hrane se toksinima iz zraka. Ovim procesom fikus emitira čisti zrak, a s rastom biljke njezini se mikroorganizmi množe i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju zraka. Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Krizantema je posebno atraktivna biljka, učinkovita u uklanjanju štetnih hlapljivih organskih spojeva (VOC spojeva), posebice benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duhanski proizvodi sadrže visoke razine benzena, zbog čega je ova biljka korisna u kućanstvima pušača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2021 15:04