StoryEditor
ProstorijaOVO NIJE DOSADNO

Tražite nadahnuće za adaptaciju? Pogledajte kako je stara viktorijanska kuća u središtu Londona preuređena u totalno otkačen stan za četveročlanu obitelj

23. veljače 2021. - 17:23
Ružičaste pločice iza sudopera u kuhinjiFRENCH+TYE

Pažnju mnogih respektabilnih svjetskih medija za arhitekturu i dizajn privukao je posljednjih dana interijer jedne preuređene londonske kuće, koja svojom vedrinom i bojama poziva i sve nas na razmišljanje o tome koliko su ozbiljni i "strogi" prostori u kojima živimo.

Riječ je o prizemlju viktorijanske gradske starine u Islingtonu, četvrti središnjeg Londona, koje je sredinom 2020. godine uređeno baš onako kako je obitelj željela.

Vlasnik kuće Tamsin Chislett, inače suosnivač internetske tvrtke Onloan za posuđivanje odjeće i modnih dodataka, objasnio je zainteresiranim medijima kako su on i supruga tražili da im dom ne bude dosadan, pa su se zato i obratili arhitektonskom londonskom uredu "Office S&M" Catrine Stewart i Hugha McEwena.

Na kraju se pokazalo da su arhitekti napravili odličan posao jer obitelj je tu sretna od prvog dana, a, kako veli vlasnik, njihova djeca obožavaju svoj novi prostor i sve u njemu, od tajnih skladišnih prostora do zanimljive i zabavne kombinacije ogledala.

image
Kutak za sjedenje, čitanje knjige, krije i spremište
FRENCH+TYE


Vlasnici inače obožavaju boje, kažu da to nije samo zbog "lockdowna", a vole i kreativnost koju su im upravo i ponudili autori projekta s ovim preuređenjem.

I, što je najvažnije, obitelj je prezadovoljna jer su dobili pravu čaroliju, unatoč njihovu ograničenom budžetu.

Mračan, vlažan i skučen stan stare kuće sada je pun iznenađenja.

Otvoreni plan u prizemlju

Prizemlje "Mo-tel House", kako su arhitekti nazvali ovaj projekt, ima otvoreni plan; kuhinja i blagovaonica su spojene rušenjem pregradnih zidova, a u tom dijelu su još i dvije kupaonice te pomoćni prostor za spremu.

Valja naglasiti da su arhitekti dizajnirali sav namještaj, a s unošenjem boja, ogledala i pravilno postavljenom rasvjetom postigli su gotovo dramatičan učinak.

Prostor za kuhanje i blagovanje uključuje postolja za penjanje, mekane površine ukućanima daju mogućnost da se ugodno ugnijezde u malenim prostorima u koje se mogu uvući.

image
Plava zakrivljena kuhinjska ostava s izbočenim 'nosom' koji osvjetljava radnu ploču
FRENCH+TYE


Zanimljivo je i to što su projektanti bili inspirirani vlasnikovim brendom u kojem, kako smo spomenuli, forsira posuđivanje, a ne kupovanje.

Sve je iz reciklaže

Ideju posuđivanja i recikliranja starog proveli su u projektu, gdje je svaki materijal prethodno već imao neku svrhu, a sada je preoblikovanjem dobio novu.

Ured "S&M" odabrao je takve materijale pa su u "Mo-tel" kući neke površine izrađene od rastopljenih, odbačenih boca mlijeka i dasaka za rezanje, i nastale su sjajne, luksuzne mramorirane radne ploče u WC-u, kupaonici i ostavi. I zeleni terrazzo u kuhinji izrađen je od mramornih iverja i ureza.

image
Terrazzo ploha u kupaonici napravljena je od otpadaka
FRENCH+TYE


Arhitekti su dizajnirali svaki komad namještaja tako da ima više od jedne funkcije. Ružičasta i plava klupa s grebenastim baldahinom djeluje kao mjesto za ručavanje, a ujedno je i ugodan kutak za čitanje, spremište, kraljevsko prijestolje, ali i ormarić za držanje zanimljivosti prikupljenih tijekom obiteljskih putovanja.

image
Modro stubište i radijator kao dva težišta u svijetlo obojenom ulaznom prostoru
FRENCH+TYE


Svaki član obitelji može pronaći nove namjene namještaju, a ovom reinterpretacijom i višestrukom uporabom osigurava se dugovječnost i smanjuje otpad.

Razigranom podjelom plana, namještaj i boje odvajaju se i povezuju, uokvirujući poglede na sobu i stvarajući arhitektonski dijalog između njegovih stanovnika i oblika.

Suzbijajući smanjenu sunčevu svjetlost u donjem prizemlju, "Office S&M" osmislio je osvjetljenje iz više smjerova kako bi ono oponašalo sunce, tako da se različita područja mogu osvjetljavati na različite načine.

image
Otvoreni plan u prizemlju, u kojem se nadograđuju i nastavljaju prostori za kuhanje i blagovanje
FRENCH+TYE


Vlasnici kontroliraju razinu svjetlosti, čak i mogu daljinski prilagoditi svijetle boje i tonove kako bi odgovarali promjeni godišnjeg doba i raspoloženja. Ogledala su također strateški korištena za odbijanje svjetlosti kroz prostor i stvaranje elemenata iznenađenja.

image
Ovo je dom sretne obitelji
FRENCH+TYE


I na kraju, nemojte olako i negativno pomisliti da dom ove londonske obitelji izgleda kao dječji vrtić. Da, možda, ali zar vrtić nije mjesto radosti, a ona nam baš nedostaje u godini korone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 18:24