StoryEditorOCM
Prostorijaukrasno cvijeće

Tratinčice na balkon unose boju i dobru atmosferu

Piše pr
9. lipnja 2023. - 14:07

Tratinčice su popularno ukrasno cvijeće. Kada ljubitelji biljaka biraju, najčešće traže cvijeće koje nalikuje tratinčici. Na taj način na balkon unose boju i dobru atmosferu u kombinacijama ili kada ih sade samostalno u atraktivnim posudama za cvijeće. Većina sorti je nezahtjevna za uzgoj i pogodna je za početnike.

Neke od najljepših i najkorisnijih sorti mogu se kombinirati s brojnim balkonskim cvijećem.

Argyranthemum frutescens najčešća je tratinčica bijele ili žute boje, koja svojim izgledom podsjeća na ivančicu, koja nam je poznata s livada. Zbog svoje jednostavnosti i bogatog cvjetanja volimo ih saditi na balkonima tijekom cijele godine.

Grmoliki grmovi korisni su za punjenje cvjetnih posuda kod ulaza. Manje biljke, kao što su na primjer žute nijanse, mogu se jednostavno kombinirati s mirisnim i sitnim cvjetnim anđeoskim pelargoniumima Pelargonium crispum Angel Eyes ‘Randy‘, jer uspijevaju u istim uvjetima za rast.

ZA NAJLJEPŠE ĐIRANE (PELARGONIJE)

Na našim balkonima, terasama i vrtovima izaberite Plantella specijalno gnojivo za pelargonije i osigurajte bujnu cvatnju cijelo ljeto.

Australske tratinčice ljubičaste, ružičaste i bijele boje poznate su nam već duže vrijeme. Sadimo ih u lonce, korita, kao cvjetnjake i na grobove. Odgovaraju im pozicije s jakim suncem. Redovita dohrana osigurava bogato i dugotrajno cvjetanje.

Ljubičastoplava nijansa u cvjetnoj posudi na fotografiji pripada brachyscome multifida ‘Mauve Delight‘. Brahikoma, duljine 45 cm, zaslužuje mjesto u prvom planu. S tamnoplavom kaduljom i mirisnim Heliotropium arborescens Marino Blue njezina nijansa je lijepo naglašena.

Populatna bijela

Osim spomenutih boja, sve je popularnija bijela, koja podsjeća na kamilicu. Ovogodišnju modnu boju Viva Magenta, po izboru Instituta Pantone, nalazimo u sorti Brachyscome multifida ‘Magenta Delight‘. Na fotografiji su bijele afričke tratinčice Osteospermum ecklonis Flower Power White i viseća, bijela cvjetnica bakopa s prednje strane.

Na fotografiji Afrička tratinčica koja potječe iz Južne Afrike i može ju se nabaviti u različitim bojama. Posljednjih godina su u modi, dvobojni cvjetovi, koji imaju tamniju jezgru kao što je Osteospermum ecklonis ‘Tropic Sun‘. Grmovi ne narastu više od 40 cm u visinu i pogodni su za pojedinačne nasade, a u kombinacijama su smješteni u pozadini.

Sorta treba redovito uklanjanje ocvalih cvjetova, što potiče nastajanje novih. Sunčana boja s tamno ljubičastom sredinom vidljiva je i lijepo se kombinira s plavim cvjetnicama.

Felicia amelloides ‘ Forever Blue‘ plava tratinčica dobro podnosi vjetar zbog stabilnih stabljika. Vruća jednogodišnjakinja je nepogrešiva, jer se s nje NE mora uklanjati cvijeće. S nebesko plavim cvjetovima, to je nepretenciozan dodatak ili zamjena za propale biljke koje su uvenule zbog topline.

KLJUČNO JE IZABRATI KVALITETNU ZEMLJU I ODLIČNO GNOJIVO

Supstrat je bitan za zdrav razvoj i rast biljaka. Izaberemo specijalnu 5-komponentnu zemlju Plantella Balkonia, koja s najkvalitetnijim aktivatorima cvatnje potiče razvoj, više cvjetnih pupoljaka i lisnatost biljaka. Možemo birati takođe i Plantella Ideal supstrate sa finim i najkvalitetnijim tresetima te bioaktivnom glinom i bio biljnim vlaknima, koji je odličan kako za cvjeće tako i za vrt.

Bitna je i redovita gnojidba dok su zelene za što više izbojaka s Plantella Listom, a u dobi cvjetanja s Plantella Cvetom, koji s dodatkom 11 vitamina, morskim algama i aktivatorima cvatnje podržavaju bujno listanje i dugo cvjetanje. Doziranje je 7,5ml na 1 l vode, a doziranje je jednostavno s poklopcem u obliku mjerice. Gnojivo se može dodati u vodu za zalijevanje ili prskati lišće.

Savjetujte se sa nama!!!! Info@plantella.hr i 092 194 1694

Bacc. ing.agr. Milica Sekulić, PLANTELLA savjetnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:33