StoryEditorOCM
ProstorijaLOŠ TREND

Svi ga kupuju kao ludi, sad će zažaliti! Otkriveno najprljavije mjesto u spavaćoj sobi, doslovno dišemo u njega

Piše MOZAIK SD
19. srpnja 2024. - 09:50

Mattress Clarity je u nedavnoj studiji identificirao najprljavije komponente prosječnog kreveta. Tim je proveo eksperiment i analizirao rezultate s mikrobiologom, otkrivajući tri najveća prijestupnika. Na vrhu popisa, s najviše bakterija u količini i raznolikosti, našlo se uzglavlje, prenosi Dom&Dizajn.

Uzglavlja se često zanemaruju tijekom procesa čišćenja ili mijenjanja posteljine, što može rezultirati nakupljanjem gljivica, plijesni i bakterija. U većini slučajeva temeljitim brisanjem možete se riješiti neželjenih mikroba koji iritiraju kožu.

Međutim, postoji jedna iznimka od ovog protokola: tapecirana uzglavlja, koliko god izgledala estetski i mekana, nehigijenska su upravo iz tih razloga! Tkanina je "magnet za klice", lako nakuplja bakterije, prašinu, grinje i stjenice.

image
/Shutterstock

Na portalu dalje navode da je redovito usisavanje, povremeno čišćenje parom i izbjegavanje vlage može spriječiti nakupljanje prljavštine na uzglavlju. Ako to zvuči kao previše održavanja, drvo, metal i koža pravi su izbor.

image
/Shutterstock

Nije iznenađenje da se posteljina u studiji ispostavila kao drugi najprljaviji predmet u sobi, a slijede madraci.

Tijekom spavanja plahte skupljaju ostatke kože koji, ako se predugo ne operu, mogu uzrokovati upalu, svrbež, prištiće i ekceme.

Plahte, navlake za poplune, navlake za jastuke treba prati jednom tjedno.

Naposljetku, madraci su idealno okruženje (toplo, vlažno i tamno) za bujanje plijesni i gljivica. Preventivne mjere uključuju redovito provjetravanje sobe hladnim zrakom, izlaganje madraca sunčevoj svjetlosti i nošenje pidžame u krevetu.

Stručnjaci za madrace također savjetuju čišćenje madraca barem dva puta godišnje, usisavanje mjesečno i čišćenje mrlja odmah. Za održavanje ograničenog i čistog prostora preporučuje se redovito pranje zaštitnika za madrac, piše D&D.

image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:07