StoryEditorOCM
ProstorijaKOJA KUNA VIŠE

Stvari u koje se isplati uložiti: neke investicije zbog kojih će vam se režije drastično smanjiti treba što prije napraviti

Piše D&D
14. siječnja 2022. - 17:08

Iako to nije popularno u Hrvatskoj, jer novca uvijek fali i za ono osnovno, stručnjaci ipak savjetuju da dignete veći kredit, odreknete se skupog dizajnerskog namještaja, novog automobila ili godišnjeg odmora... što god... samo da ipak uložite nešto više novca u ovih 10 stvari koje će vam s vremenom donijeti ogromne uštede u domu. Predstavljamo investicije koje u prosjeku stoje oko 50.000 kuna, a zbog kojih će vam u budućnosti režije biti smiješno male te će vam to s godinama postati najbolji mogući ulog u budućnost, piše D&D.

image
Ako se kuća izolira kako treba može se uštedjeti na grijanje do 70 posto sredstava
Shutterstock

1. Prvi i osnovni savjet je: izolirajte kuću kako spada. Ukoliko primjerice neizoliranu kuću u Zagrebu površine 143 m2 čiji su godišnji troškovi za grijanje oko 17.500 kuna za lož ulje ili 7600 kuna za plin izolirate sa 10 centimetara izolacije na zidovima, 20 centimetara u krovištu i 8 centimetara prema negrijanom podrumu, godišnje možete uštedjeti oko 70% potrebne energije za grijanje, a investicija od oko 60.000 kuna će vam se vratiti za 4,6 godina u slučaju lož ulja kao energenta ili za 10,7 godina u slučaju da koristite plin. U Splitu bi za istu kuću trebali postavili 6 centimetara izolacije na zidovima, 15 centimetara u krovište i 6 centimetara prema neizoliranom podrumu.

2. Druga stvar u koju se svakako isplati uložiti je: u nove prozore. Energetski efikasni prozori će pored smanjenja troškova za grijanje pridonijeti i povećanju ugodnosti u prostoru. Novi prozori imaju 2-3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora. Kada kupujete nove prozore onda bi trebalo kupiti one s dvostrukim ili trostrukim ostakljenjem sa zračnim prostorom od najmanje 16 milimetara. Umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može biti ispunjen argonom čime se povećava efikasnost prozora. Bilo bi dobro da je na unutarnjoj strani unutarnje staklo premazano ​takozvanim “low” premazom koji sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor. Cijena PVC stolarije kreće se od 1800 do 2000 kuna/m2, dok je cijena za prozore drvo-aluminij 2500 do 3000 kuna/m2. Prozore treba ugraditi u dijelu toplinske izolacije vanjskog zida. Na taj način ćete izbjeći toplinske mostove.

image
Energetski efikasni prozori će pored smanjenja troškova za grijanje pridonijeti i povećanju ugodnosti u prostoru
Shutterstock

3. Za obiteljsku kuću s četiri člana koja je vodu zagrijavala starim električnim bojlerom preporuča se ugradnja solarnog sustava s dva kolektora (efektivne površine 3,6 m2) i spremnikom od 200 litara. Uz investiciju u cijeli sustav od oko 30.000 kuna, godišnje možemo uštedjeti oko 3200 kuna.

4. Treća stvar je kotao koji treba imati što je moguće veći stupanj iskoristivosti. Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao. Ugradnjom kondenzacijskog kotla postižu se uštede od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, a do 25% u odnosu na kotlove starije od 30 godina. Kod ugradnje kondenzacijskog kotla na prirodni plin, investicija je oko 45.000 kn, a rok povrata investicije je oko 3 godine. Kondenzacijski kotlovi gotovo u potpunosti oduzimaju toplinu sadržanu u dimnim plinovima i dovode dodatno kao korisnu toplinu za grijanje.

5. Ako želite još dodatno uštedjeti, instalirajte elektronski isparivački razdjelnik toplinske energije. Njime možemo individualno mjeriti potrošnju toplinske energije po stanovima čime potrošači plaćaju onoliko koliko i potroše. Razdjelnici topline sami za sebe ne štede energiju, ali motiviraju potrošače na racionalniju potrošnju. S ugradnjom razdjelnika toplinske energije ugrađuju se i termostatski ventili čime možemo godišnje uštedjeti i do 15% energije za zagrijavanje prostora. Investicijski troškovi su između 800 i 1000 kuna po radijatoru, dok je životni vijek razdjelnika topline oko 10 godina.

6. Ugradite kombi-bojler, odnosno uređaj koji zagrijava životni prostor i istovremeno osigurava toplu vodu u kupaonici i kuhinji. Topla voda se ne skladišti i ne stvaraju se zalihe, već se ona grije u kontinuiranom protočnom sustavu (ušteda energije i troškova). Ako električni bojler za zagrijavanje potrošne tople vode zamijenite kombiniranim bojlerom, godišnje ćete uštedjeti oko 1900 kuna, a investicija od 8354 kuna će vam se vratiti u roku 4,5 godina.

7. Ugradnjom programibilnih termostatskih ventila na 14 radijatora u obiteljskoj kući od 150 m2 koja godišnje troši približno 2800 litara loživog ulja (oko 15.000 kuna) ili 3000 m3 prirodnog plina (6500 kuna), moguće je postići uštede od oko 24%. Investicija je oko 810.500 kuna, a povrat investicije je oko 2,5 godine.

8. Ovaj savjet je malo zahtjevniji, ali i jako isplativ. Pokušajte vašu kuću izvesti po niskoenergetskim standardima. Primjerice, kuća smještena u Zagrebu, površine 143 m2, koja je građena u skladu s važećim propisima o toplinskoj zaštiti zgrade s blok opekom 30 centimetara i s izolacijom zidova od 10 centimetara, krovišta 20 cm i sa 8 cm prema podrumu (kao izolacijski materijal korištena je kamena vuna) troši godišnje oko 5000 kuna ako koristimo lož ulje, 2000 kn ako koristimo plin, a oko 4000 kuna ako koristimo električnu energiju. Uz dodatno uloženih 44.500 kuna za izolaciju zidova sa 20 centimetara izolacijskog materijala (kamene vune), krova s 35 cm i poda prema negrijanom podrumu sa 12 centimetara, vaša kuća postaje niskoenergetska, a godišnje može uštedjeti 34% potrebne energije za grijanje.

9. Ukoliko zamijenite kotao na lož ulje s novim kotlom na biomasu (pod biomasom smatramo na tržištu dostupna već pripremljena biomasa u obliku tzv. peleta, tj. već pripremljeno gorivo u obliku malih cilindara promjera 6 mm, duljine do 35 mm, koje ne sadrži više od 8% vlage i 0,5% pepela), godišnje ćete uštedjeti oko 12.000 kuna u Zagrebu, odnosno 7500 kuna u Splitu, a investicija od oko 30.000 kuna će vam se vratiti za oko 3 godine.

10. I za kraj... Uložite novac u dizalicu topline. Dizalica topline zemlja - voda uzima toplinu iz zemlje pomoću zemljanih kolektora (cijevi položenih u zemlju kroz koje prolazi voda) i uz pomoć kompresora zagrijava vodu sustava centralnog grijanja koja se koristi za podno grijanje i potrošnu toplu vodu. Zamjenom električnog grijanja ovom izvedbom dizalice topline godišnje možete uštedjeti oko 70% električne energije. Investicija je oko 200.000 kuna, a povrat investicije je oko 15 godina, piše D&D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:59