StoryEditorOCM
ProstorijaPAPIROLOGIJA

Solarni paneli: da biste kuću napajali sunčevom energijom, potrebna je hrpa dokumentacije - kako bi takav projekt subvencionirali fondovi EU-a ili država. Evo što sve morate napraviti

Piše PSD
8. svibnja 2022. - 15:13

Da biste koristili sunčevu energiju za rasvjetu, grijanje i sve ostalo što vam je potrebno u kućanstvu, prije i poslije svega morate imati legalan objekt. To je glavni uvjet da bi država, EU fondovi ili bilo tko drugi od mjerodavnih institucija na bilo koji način subvencionirao vaš budući projekt korištenja energije iz obnovljivih izvora.

A bez potpora takvo se što zapravo ne isplati. Slično je to kao s kupnjom električnog automobila, gdje manje-više svi kalkuliraju sa subvencijama koje, ako se odlučite za takvu vrstu vozila, najčešće daje država.      

Najviše se za postavljanje solarnih panela zanimaju, naravno, vlasnici obiteljskih kuća, a nešto manje oni koji ih iznajmljuju turistima. Zašto? Pa zato što se one, zbog sezonalnosti turizma u nas, koriste najviše pet mjeseci u godini, a to je prekratko razdoblje da bi se upuštanje u takav projekt isplatilo.

Kad je turizam u pitanju, dosta toga ovisi i o broju apartmanskih jedinica ili soba te lokaciji na kojoj se nalazi kuća, odnosno broju sunčanih dana. Sve to u konačnici utječe na visinu računa za struju pa se, unatoč spomenutom da je glavna sezona u nas kratka, onima koji imaju šest, deset ili više apartmana isplati potruditi oko ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i u tom slučaju koristeći različite izvore subvencija koje se nude putem natječaja. 

Južna orijentacija je idealna   

Za prosječnu obiteljsku kuću u kojoj bi se na taj način proizvodila električna energija, a čiji bi se višak prodavao HEP-u, valja ugraditi solarnu elektranu male snage do 5 kW. Takve projekte najčešće prati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) .

No, da bi na vašem krovu osvanula fotonaponska elektrana, valja se dobro pomučiti. Prije početka same ugradnje valja raspolagati sljedećom dokumentacijom: rješenjem o izvedenom stanju, uporabnom ili građevinskom dozvolom ili rješenjem o građenju. Bilo što od navedenih dokumenata mora imati dokaz o pravomoćnosti. U protivnom se "možete slikati". 

Vlasništvo nad objektom na koji želite ugraditi panele mora se dokazivati zemljišnoknjižnim izvatkom. Broj katastarske čestice na dokumentu zakonitosti i zemljišnoknjižnom izvatku mora biti isti. Ako nije tako, to je potrebno dokazati potvrdom o istovjetnosti čestica.

Dalje, valja predočiti osobnu iskaznicu vlasnika i/ili suvlasnika objekta, tlocrt i skicu krova, te sve potrebne informacije na temelju kojih će se utvrditi njegova orijentacija, nagib i površina ili prepreke kao što su dimnjak, prozor, štitnici za snijeg i slično, a koje mogu neizravno utjecati na proizvodnju električne energije.

Idealno bi bilo da je krov orijentiran prema jugu, kao i da je u dobrom stanju. Najbolje je kad se radi o "kupama" ili limenom krovu jer ostali materijali podrazumijevaju određene sigurnosne rizike.

Mini elektrana

Važno je i o kakvoj je vrsti priključka riječ – jednofaznoj ili trofaznoj, jer o tome ovisi i maksimalna snaga vaše mini elektrane, ali i ispunjavanje zahtjeva prema HEP-u, kako biste im u konačnici mogli prodavati višak proizvedene električne energije.

Na koncu, da bi glavni projekt bio što precizniji, potrebno je izračunati potrošnju po mjesecima u godini dana, a kako bi se utvrdilo što investitoru donosi ulaganje u mini elektranu.

Prodaja struje HEP-u, odnosno uvjeti za otkup viška proizvedene energije, što je praktički najvažnija stavka u ovoj vrsti javno-privatnog partnerstva, propisani su Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji (NN 138/21, članak 51.), koji svatko tko želi ulagati u ovaj način proizvodnje struje svakako mora detaljno pregledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 05:06