StoryEditor
Prostorijau srcu planine

Silvana i Špiro Gruica, domar Planinarskog doma na Mosoru, primili su nas u svoje Dujmove dvore i na 600 metara visine očarali cvjetnom oazom. ‘Ima posla, ali samo tako može biti lijepo...‘

25. lipnja 2021. - 18:47

Ni jako sunce, ni bezobrazna bura, ni jugo što mlati ovdje u Dalmaciji, ma u kojem njezinom dijelu živjeli, uz more ili pod planinom, ne mogu biti ni razlog ni opravdanje da nam okućnice ili balkoni ne budu rascvjetani kao s razglednice.

U to smo se još jednom uvjerili kod Silvane i Špira Gruice u Sitnom Gornjem.

Kuća im je na 600 metara nadmorske visine, tek 300 metara od planinarskog doma na Mosoru, a kod njih oko kuće cvijeća "kao u Švicarskoj", toliko uredno i sve posloženo, nigdje suhog lista, nigdje ni odbačene latice, svaki pitar ima svoje mjesto i svoju raskoš, toliko da se posramite što više vremena ne posvećujete svojoj zelenoj oazi kod kuće.

Čarobno je tu na Dujmovim dvorima, kako se od davnina zove djedovima Špira Gruice, inače domara na planinarskom domu. I čim smo ih vidjeli, pitamo Silvanu i Špira jesu li oni rodbina glumice Ane Gruice Uglešić. Isti su! Roditelji, naravno.

image
Silvana i Špiro Gruica ispred ulaza u konobu, a iza jedne čuvarkuće, begonije i hortenzije
Nikola Vilić/Cropix


A i vrijedni jednako, jer, hvale nam se domaćini da je njihova Ana, naravno uz njihovu malu pomoć, oplemenila svoj vrt u Splitu. Dali su joj ruke, jer već imaju iskustva s cvijećem i sadnjom u ovom njihovom drugom domu na Mosoru.

Cijeli dan oko cvijeća

Ali Špiro ne preuzima slavu i priznaje da je za njihov mosorski raj zaslužna Silvana.

Cijeli dan je oko cvijeća, kaže on, ali domaćica nam veli da dan započinje u vrtu, po nekoliko sati, a onda kad upeče malo se povuče u kuću i poslije opet nastavlja. Posla ima koliko hoćeš, ali samo tako vrt može biti lijep.

Da bismo vam prenijeli emocije koje su nas obuzele, moramo početi s prednjim dijelom.

image
Plato iznad nove kuće i ulaz u konobu
Nikola Vilić/Cropix


Sve je, naime, kod Gruica stepenasto, terasasto, onako kako traži planina. Najniži dio vrta je taj "švicarski" s njegovanom travicom.

Mekana kao tepih, ali Silvana nam skreće pažnju na to da je "englezica" počela preuzimati "teritorij" od "dihondre", to je ona vrsta trave koja se širi poput ljubičice.

image
Vrt ispred kuće s travicom, ružama, šimširom, tujama...
Nikola Vilic/Cropix


Uz rub su posađene ruže, a među njima mali četvrtasti zeleni grmovi. Kaže nam Silvana da su to nevice i usput nam pokazuje u mobitelu fotografije bijelih "gruda" kako su izgledale dok su cvale početkom proljeća.

Svega tu još ima, i petunija i vodenika i cinija... pa sa strane još nizovi krvavo crvenih đirana..., a sve na neki način zaštićeno od bure s tri bujne tuje čije su se krošnje spojile i kao jedna čuvaju nježnije cvijeće ispred sebe.

image
Nikola Vilić/Cropix


Sve u svemu, u prednjem dijelu, ispred kuće, barem dvadeset vrsta. Prethodno smo se svi nasmijali Špiru koji je onako "muški" puknuo da u vrtu sigurno ima deset vrsta raznog cvijeća.

Poslije smo se i sami uvjerili da ih desetak ima na svakom kantunu. Ali, broj im najbolje zna onaj tko sadi.

Petnaest godina intenzivnog posla

Silvana se vrtom intenzivno bavi zadnjih petnaestak godina, iako su za Mosor i planinarski dom vezani već trideset godina.

Sada su svoj splitski dom zamijenili ovim mosorskim, a da ne bi morali svaki čas poć do mora, na kući su umjesto krova uredili terasu na koju uskoro stiže i mali bazen.

image
Preko đirana pogled na Privor
Nikola Vilić/Cropix


Kako opisati blagodati terase i pogleda prema Privoru? Fantastično! A i tu ima cvijeća, za sada se u tri velika pitara razvijaju mladi adami, a samo onaj tko zna o kakvoj je biljci riječ može pretpostaviti kakvi će to biti grmovi.

Nekoliko skala niže je druga terasa, taman ispred stare konobe unutar stare kuće. Ulaz u konobu čuvaju zdrava hortenzija, dvije mesnate čuvarkuće, raskošna begonija... a s krova visi raspojasani... "ne možemo se sjetiti kako mu je ime", ali predivan cvijet. Na zidu sa strane su najljepše kalanhoe koje ste ikad mogli vidjeti.

image
Kadifice bujne, zelene i raskošne... a sve od istog sjemena
Nikola Vilić/Cropix


Ima i nekih sukulenata bogatih "krošnji" čija bi imena kao iz puške ispalile članice Facebook grupe "Sukulenti i kamenjarke". Nama u ovom momentu nisu ni važna imena, dok nam gospođa Silvana objašnjava kako razmožava cvijeće.

Vrlo malo tu ima novoga, kupljenoga, sve to ona posije. Kaže da kadificama otkine suhi cvijet i samo ga razmrvi nad pitarom. Tako jednostavno, jednostavnije nego svakog proljeća kupovati nove, tko zna odakle i kako uzgojene.

Sve se to kod naše domaćice primi i dok nam govori, usput nam čupa jedan zdravi grmić kadifica.

image
Nikola Vilić/Cropix


"I još ću vam dati i mlade cinije, ja ih imam dovoljno", veli nam, dok usput nosi i cijeli pitar sukulenata... i mladicu onog predivnog grma s ružičastim cvjetovima što u tri, četiri pitara caruje ispred kuće... ?

Prima se lako i razmožava, kaže Silvana. Sve to može na sunce, dodaje, ali treba vodu.

Svemu treba voda, ali kod Gruica su dva bunara, pa nemaju problema oko potrošnje vode.

I dva ministra u poslu

Na kraju nas vode i do zadnje terase, one pored gornje stare kuće, pa tako dolazimo i do pravih mosorskih junaka. Morali smo ih upoznati, znaju ih mnogi mosoraši, pa ih ni ne smijemo zaobići. Škegro i Šuker preživaju u hladovini, sada im je odmor.

image
Magarci Škegro i Šuker odmaraju se u hladovini
Nikola Vilić/Cropix


Jednom je 30, a drugom 20 godina, ali na svojim leđima prenesu sve što treba planinarskom domu. Da, magarci su u pitanju, a imena su dobili slučajno.

Kad je Špiro kupio prvog i pitao vlasnika kako se zove, ovaj je izvalio ime tadašnjeg aktualnog ministra financija. A kad je stigao drugi, trebalo je nastaviti "niz", pa je dobio ime po novom ministru financija.

Nije bilo namjerno, a u međuvremenu su se ministri više puta izmijenili, ali ova dva momka guraju i dalje. Javili su se gazdi Špiru kad smo se pojavili, pokazali zube kao da se smiju, pogotovo onaj manji i mlađi, Šuker, kojeg nam je valjalo pomaziti po leđima.

image
Nikola Vilić/Cropix


Pitomo stvorenje, baš kao i Ari, retriver koji u stopu prati gazdu po mosorskim poslima.

Na kraju je bilo teško oprostiti se od naših domaćina, ne samo zbog predivnog mjesta, nego i zato što su nam pune ruke mladica.

image
Nikola Vilić/Cropix


Valjalo je ići doma i sve posaditi, a ostalo je i obećanje da će gospođa Silvana dobiti fotografije uspješnog presađivanja i njege, da vidi koliko nas je zarazila svojom ljubavlju prema cvijeću.

item - id = 1108427
related id = 0 -> 550795
related id = 1 -> 478618
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 09:34