StoryEditor
ProstorijaPažnja na kvalitetu

S dolaskom hladnijih dana, vrijeme je za sadnju lukovica: pametnim odabirom vrsta obogatite svoj vrt, imamo savjete agronoma

Piše Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
16. listopada 2020. - 12:17
Lukovice zumbula mogu se posaditi do kraja listopada na dubini od 15 do 20 cm

S dolaskom hladnijih dana, u našim je vrtovima sve manje vrsta koje cvjetaju. Iako je lišće već počelo opadati i mnogi vrtlarsku sezonu smatraju završenom, ipak već sada treba misliti na sljedeće proljeće i zasaditi lukovičaste vrste, koje će nam dogodine prve najaviti dolazak toplijih dana.

Mnogi će se složiti s tim da gotovo sve lukovičaste vrste spadaju među najljepše cvjetne vrste, pa je pažljivim odabirom vrsta moguće tijekom većeg dijela godine u vrtu imati poneku cvjetnicu iz skupine lukovičarki.

Biljke koje nepovoljno razdoblje provedu pod zemljom pripadaju skupini geofita (biljke s podzemnom stabljikom), a lukovica je samo jedan od oblika podzemne stabljike, iako lukovicom najčešće nazivamo i gomolje koje imaju gladiola ili ciklama, primjerice.

Osim nekolicine vrsta koje se sade u proljeće, većina se lukovičastih vrsta sadi u jesen, tijekom rujna i listopada, a u područjima gdje tlo rijetko ili nikada ne smrzne i nešto kasnije.

image
Manje lukovice sadite na razmak 5-8 cm, a veće na razmak 15 cm jednu od druge

Birajte velike lukovice

Kod kupnje obratite pažnju na njihovu kvalitetu. Lukovice moraju biti velike (što su veće, cvjetovi će biti bogatiji), čvrste, glatke i neoštećene. Ne smiju biti ni proklijale. Svakako provjerite i deklaraciju na pakiranju, iz koje ćete doznati do kojeg je roka lukovica valjana.

Dubina na koju se lukovice sade ovisna je o vrsti, veličini lukovice i tipu tla. Općenito je pravilo kako se lukovica sadi na dubinu koja je oko dva do tri puta veća od visine lukovice. U lakšim, pjeskovitim tlima lukovice se sade nešto dublje, a u teškim, glinastim tlima, pliće.

Preduboko posađene lukovice kasnije će cvasti, pa kombiniranom sadnjom na različitim dubinama (ipak ne preduboko) možete postići cvatnju tijekom duljeg razdoblja. Što se razmaka sadnje tiče, one manje sadite na razmak od pet do osam centimetara, a veće na razmak 15 centimetara jednu od druge.

image
Za ovakav čaroban prizor u proljeće, lukovice ljuljana treba posaditi na dubini od 15 cm

Njega nakon cvatnje

Sljedećeg proljeća, nakon što biljke ocvatu, ostavite ih neko vrijeme u zemlji, kako bi se hranjive tvari iz lišća vratile natrag u lukovicu. Tek tada ih možete izvaditi iz tla, prosušiti na zraku i spremiti u papirnate vrećice, na hladno i tamno mjesto do ponovne sadnje. Naravno, lukovice mogu ostati i u tlu, pa će se same proširiti po površini te ih je s vremena na vrijeme potrebno prorijediti.

 

Tekst je napisan u suradnji s portalom Posadi sam

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 19:17