StoryEditor
ProstorijaREALNA OPASNOST

Razmišljate što posaditi da konačno uživate u hladu krošnje? Evo liste biljaka koje morate naširoko izbjegavati, mogu vam stvoriti ozbiljne probleme i skupe troškove na kući

3. kolovoza 2021. - 19:00

Sanjate li i vi o kućici u debelom hladu oraha i raznobojnom cvijeću u vrtu? Lijepo zvuči, ali planirate li kupiti takvu kuću dobro provjerite udaljenost oraha od kuće.

Naime, korijenje oraha je mnogima napravilo štetu te je jedno od drveća koje se nipošto nepreporučene za sadnju uz kuću, garažu, gustirnu...

image
Za odraslo stablo oraha karakteristično je dugo bočno korijenje
Afp

Orah naraste uvis i do 30 metara. Za odraslo stablo karakteristično je dugo bočno korijenje, koje brzo raste u promjeru i širi se podzemno ponekad i više od 20 metara.

Stoga će, u nedostatku slobodnog prostora, korijenski sustav razrušiti sve što mu se nađe na putu. Uz to poznato je da uz orah ne vole rasti druge biljke. 

Bor, smreka, cedar, tuja su požarno opasana stabla, snažno i brzo izgaraju, a vatra se lako širi u kuću, pa se ni ona ne preporučuju uz objekte.

Četinari piju puno vode, isušuju tlo i imaju vrlo moćne korijenje. Jela, smreka i bor nisu poželjni u vrtu uz objekte.

Ako u blizini kuće posadite smreku ili bor - pored stabla na udaljenosti od 5-6 metara, ništa neće rasti - postojat će samo suha zemlja. 

image
Korijenov sustav glicinije raste duboko i širi se kako bi usidrio golemu lozu
Afp

Glicinija je prekrasna i kada vidite njezino cvijeće i razgranatost sigurno istog trena želite takvu biljku. Ali korijenov sustav glicinije raste duboko i širi se kako bi usidrio golemu lozu. Jesu li korijeni glicinije agresivni?

Da, korijenov sustav glicinije vrlo je agresivan. Zbog toga gliciniju izbjegavajte saditi u blizini zidova ili putova. 

Stručnjaci preporučuju ako ipak želite saditi gliciniju, pored biljke umetnete valovitu ploču dugačku oko dva metara i široku metar kako biste skrenuli korijenje.

image
Ni bambus nije najsretnije rješenje u blizini kuće
AFP

Ni bambus nije najsretnije rješenje u blizini kuće. Naime neke vrste bambusa stvaraju izdanke i sklone su bujanju. Vrhovi korijena mogu čak probiti kanalizacijsku cijev.

Kako se bambus ne bi širio mora se u području korijena postaviti prepreka za rizom. Oko mjesta sadnje bambusa ukopa se specijalna folija otporna na korijenje, najbolje u obliku prstena.

Folija mora biti sedamdesetak centimetara u zemlji kako bi korijenje bambusa bilo spriječeno da se širi te možda uništi neke cijevi u blizini ili možda i temelje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 01:56