StoryEditor
Prostorijazanimljivo

Ratan u interijeru, zašto ne! Bezvremenski materijal neutralnih i nenametljivih nijansi lako je kombinirati, evo i naših prijedloga

Piše Marija Čović
5. kolovoza 2020. - 14:33
arhiva/HANZA MEDIA

Ratan se najčešće koristi za pletenje vrtnih garnitura i namještaja za otvorene i zatvorene prostore poput stolica, stolova, fotelja i različitih ležaljki.

No, u interijer ga se može unijeti i u obliku zanimljivih detalja koji će, zračeći posebnom šarmantnom energijom, osvježiti prostor i donijeti dašak prozračnosti koja podsjeća na odmor, more, ljenčarenje, a njegova prirodna, pletena tekstura dat će toplinu svakoj prostoriji.

Ratan je naziv za oko 600 vrsta iz porodice palmi koje rastu u tropskim područjima Afrike, Azije i Oceanije, razlikuju se od drugih palmi po vitkoj stabljici, a nisu biljke stablašice, nego su slične vinovoj lozi i rastu preko druge vegetacije. Ratani su površno nalik bambusu, ali za razliku od bambusa, većina vrsta treba strukturnu potporu jer ne mogu stajati same. Mogu rasti do nekoliko stotina metara u dužinu, a kada se izrežu na dijelove, mogu se koristiti kao drvo za izradu namještaja.

Među glavnim osobinama ratana, lako dostupnog prirodnog resursa, koje ga čine tako dobrim materijalom za izradu namještaja, jesu snaga i izdržljivost, fleksibilnost kad se zagrije i zadržavanje oblika kad se ohladi. Ratan pristaje svakom interijeru i lako se prilagođava svakom stilskom izražaju, radi se o bezvremenskome materijalu u neutralnim i nenametljivim nijansama, zbog čega ga je vrlo lako kombinirati.

Lako se uklapa u svaku prostoriju

Namještaj od ratana je već godinama među najvećim trendovima u uređenju interijera, radi se o praktičnom, dugotrajnom i lako održivom materijalu koji se savršeno uklapa i u popularni stil kombiniranja rustikalnog s modernim. Sada se sve više pojavljuje i u dekorativnim detaljima koje se može jednostavno uklopiti u svaku prostoriju u domu. Minimalistički uređenim prostorima dat će dozu topline, a dnevnom boravku uređenom u vintage stilu donijet će dozu boho stila. Posebno je zanimljiv u izradi visećih rasvjetnih tijela jer svojom teksturom i izgledom pruža impresivnu igru svjetla i sjene.

No, odabrane predmete od ratana ne morate nužno koristiti za ono što im je bila prvobitna namjena. Pletenu vazu od ratana možete prenamijeniti u originalno viseće rasvjetno tijelo ili lampu, pleteni sanduk, ili dva različite veličine, u noćni ormarić ili stolić, a košare različitih veličina mogu poslužiti za smještaj lončanica za biljke ili vaza s cvijećem.

U pletene košare ili sanduke možete posložiti knjige, poslužit će i za odlaganje novina i časopisa, u kupaonici u njih možete složiti ručnike...

Pliće košare od ratana u različitim veličinama i bojama, budući da ratan odlično prihvaća boju, mogu se služiti i kao efektan ukras na zidu, možete se odlučiti samo za tabure, poslužavnik za kavu i piće, podmetače za tanjure i čaše.

Jedan od zanimljivih detalja svakako su i ogledala u okviru od ratana, a posebno dojmljiva može biti kombinacija zrcala manje veličine, s različito ispletenim okvirima, posložena poput slika na zidu koja će potpuno transformirati prostor.
Premda je jedan od najizdržljivijih prirodnih materijala, prirodni ratan ipak zahtijeva dozu dodatne pažnje, nemojte ga stavljati direktno na sunce na dulje vrijeme kako se ne bi osušio i izblijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 16:03