StoryEditorOCM
ProstorijaKRAJEM RUJNA

Poznati zagrebački sajam ‘Ambienta‘ ove godine bit će još bogatiji, krajem rujna nas čekaju 4 vrhunske priredbe

Piše SD
27. travnja 2023. - 18:55

Poznati zagrebački sajam ‘Ambienta‘ od ove će jeseni biti bogatiji i drugačiji. Naime, u Zagrebu će se krajem rujna, na istom mjestu i u isto vrijeme, održati čak 4 vrhunske priredbe. 

Radi se o sajmovima i festivalu posvećenima arhitekturi, dizajnu, graditeljstvu, unutarnjem uređenju, namještaju i umjetninama. To će biti sajmovi ‘Ambienta‘, ArhiBau.hr, Art Zagreb i festival Zagreb Design Week koji će se po prvi put održati svi na istom mjestu i u isto vrijeme – od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu. Sinergijski efekt zajedničkog nastupa tijekom 6 dana u 7 paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 kvadrata omogućit će posjetiteljima da na jednom mjestu i u isto vrijeme saznaju sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti i to uz samo jednu ulaznicu.

Ovu veliku sajamsku priredbu su najavili dr.sc. Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Davor Trupković, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija, Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma, Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Daniel Tomičić, direktor sajma umjetnosti Art Zagreb i Tina Marković, sudirektorica Zagreb Design Weeka.

image
Lucija Očko/Cropix

- Očekujem da će ovo objedinjavanje tematskih sajmova i konferencija kreativnog sektora izazvati veliku pažnju zainteresirane javnosti, ali i pridonijeti inkubaciji novih kreativnih ideja i inovacija. Svakako bih želio da se dio ove sinergije prelije i u urbani prostor Grada, u skladu sa smjernicama Novog europskog Bauhausa: održivije, uključivije, ljepše, rekao je Korlaet.

image
Lucija Očko/Cropix

Renata Suša je naglasila da će se nastaviti poticanje rasta i razvoja domaće industrije koji je započela ‘Ambienta‘ još 1972.godine, a što će se na sajmu prepoznati u vidu retrospektive. 

Ambienta, sajam posvećen namještaju i unutarnjem uređenju, ove će godine ispričati svoju jubilarnu 50. priču u novom, raskošnijem ruhu u paviljonima 8a i 9. Priznati i renomirani proizvođači namještaja, dizajneri, gospodarstvenici, kreativci te oni koji po prvi puta predstavljaju svoj brand, u šest sajamskih dana pokazat će najbolje dizajnerske komade, najneobičnije ideje produkt dizajna, mnoštvo inovativnih rješenja te najnovije trendove u uređenju interijera.

image
Lucija Očko/Cropix

Predsjednik društva arhitekata Tihomil Matković, izrazio je zadovoljstvo da će ArhiBau.hr sa zajedničkim nastupom na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 10 i 11, od početnog cilja sajma i konferencije da objedini arhitekte, projektante i graditeljski sektor, otići i korak dalje prema dizajnu i interijeru te će tako moći ostvariti daljnje povezivanje opće publike i struke.

image
Lucija Očko/Cropix

Sudirektorica Zagreb Design Weeka, Tina Marković naglasila je da je to jedini festival između tri sajma te da dolazi u jubilarnom izdanju. Već deset godina, najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, predstavlja sva područja dizajna, od produkt dizajna i vizualnih komunikacija preko modnog dizajna, pa sve do dizajna hrane.

image
Lucija Očko/Cropix

Direktor sajma umjetnina Art Zagreb, Daniel Tomičić je izjavio da će se tijekom šestog izdanja sajma održati niz izložaba, praktikuma, studenskih izložaba naših akademija i jedne svjetske, no naglasio je da je najvažnije da će posjetioci moći vidjeti objedinjene umjetnine s hrvatskog tržišta.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 10:36