StoryEditorOCM
Prostorijakako izbjeći neke od najčešćih grešaka kod dekoriranja vašeg doma

Pokazujući sve obiteljsko blago, otkrivate samo nedostatak ukusa

Piše PSD.
9. studenog 2012. - 13:27
Još su stari Latini ustvrdili da se o ukusima ne raspravlja ili se barem ne valja prepirati, a vrijeme u kojem živimo neprestano nas podsjeća kako su granice između pojmova i stilova često fluidne, neuhvatljive, promjenljive. Tako npr. nije uvijek lako reći gdje završava dobar ukus, a započinje kič ili razgraničiti pojmove lijepo i ružno ili koliku je redukciju potrebno napraviti da bismo nešto označili minimalizmom.

Pa, ipak, neke smjernice postoje ili, ako baš hoćete, ponekad je jednostavnije, brže i ekonomičnije ići uhodanim stazama. Naravno, nije se potrebno odreći vlastitog užitka kreiranja, jer mnogi će dekoriranju stana upravo pristupiti na taj način, pa nije nužno angažirati stručnu osobu koja će to napraviti umjesto vas jer, budimo iskreni, to uvijek košta... Ali zato je moguće učiti na tuđim greškama ili barem uzeti u obzir savjete stručnjaka koji imaju “oko za detalje”. Evo nekih od grešaka koje bi valjalo izbjeći prilikom dekoriranja doma.

SINIŠA JOVIĆ

1. Pokaži sve što imaš

Neki domovi naprosto izgledaju kao šareni vašari, loše organizirani muzejski deponiji ili skladišta zbog neobuzdane želje njihovih vlasnika da se pokaže “sve obiteljsko blago”. Ponekad se taj sindrom pokazivanja pokušava prikriti etiketom kolekcionarstva, čuvanja tradicije ili vezanosti uz drage uspomene, no u većini slučajeva riječ je o nedostatku dobre mjere.

Slična je to situacija kao kod centimetar prekratke haljine, naime poruka može biti posve iskrivljena, da ne kažemo vulgarna. Zato pokažite odmjerenost, a ako ste pasionirani kolekcionar, svakako pravite selekcije, predmete grupirajte i rasporedite u više prostorija, a neki ne moraju nužno biti vidljivi cijelome svijetu. Jednostavno kupite kutije i pohranite ih negdje.

2. Ista kolekcija za cijeli stan

Ako ne želite da vaš dom izgleda poput jeftinog salona pokućstva, nemojte robovati ideji da vam sav namještaj i dekoracija moraju biti iz iste kolekcije ili od istog proizvođača, pa čak i kada su u pitanju stilovi koji zahtijevaju više discipline i suzdržanosti, poput minimalizma. Igrajte se različitim teksturama ili bojama, vrstama materijala, unesite barem malo “nemira” da izbjegnete sterilnost ili dojam bezidejnosti i bezizražajnosti.

3. Kauč naslonjen na zid

Kao da je zapisano u Svetom pismu, mnogi ljudi imaju tendenciju da sofu ili kauč u dnevnom dijelu doma guraju obavezno do samoga zida. Zapravo, kauč bi bilo poželjno uvijek udaljiti od zida, više ili manje, što prvenstveno ovisi o veličini same prostorije. Imperativ bi trebao biti: organizacija koja dopušta ljudima što slobodnije kretanje i koja dopušta energiji da teče...

4. Sve mora biti novo i po mogućnosti skupo

Čak ako i imate puno novca, svoj status i dobar stil ne morate dokazivati kupovanjem samo skupocjenih stvari. Dapače, ako krenete tim putem, imate više šansi da ostavite dojam nesigurne osobe koja nedostatak vlastite maštovitosti skriva iza pokućstva s potpisom, nego istinskog estete. Ključ uspjeha leži u kombinaciji nešto skupo - nešto jeftino, nešto staro - nešto novo.

5. Lusterom si riješio problem

Rasvjeta je jedan od najtežih izazova kod uređenja bilo kojeg interijera. Mnogi misle da su riješili problem ako su postavili jedan luster u središnjem dijelu prostorije. No, to uglavnom nije istina, posebice ako on nema mogućnost regulacije jačine rasvjete. Dimeri su zaista najbolje rješenje jer uz pomoć njih možemo prilagođavati svjetlost dobu dana, trenutnim potrebama ili željenom ugođaju.

Jedno od mogućih rješenja su i lampe koje valja postavljati na područjima koja zahtijevaju dodatno osvjetljenje poput radnih stolova. Kod kupnje lampa razmislite o nabavi dva komada iste čime se može postići zgodna simetrija. Uvijek spremne imajte i voštane svijeće koje mogu pomoći osim u rasvjetljavanju i u postizanju romantičnog ugođaja.

6. Veličina nije važna

Teza da veličina nije važna, koja se često spominje u seksualnom kontekstu, naravno nije posve istinita jer iako su seksolozi utvrdili da su važni omjeri ili slaganje, a ne veličina sama po sebi, i dimenzije nekog komada pokućstva valja međusobno uskladiti. Tako npr. previsoki coffe table smješten pred vašu fotelju ili kauč ne samo da neće biti funkcionalan nego će i “bosti oči” stršeći u prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 05:01