StoryEditorOCM
ProstorijaVRHUNSKI PROJEKT

Pogledajte ovaj luksuzni, a u isto vrijeme udoban i moderan ‘kompleks‘, s pogledom ‘od milijun dolara‘

Piše Danijela Kovačević/D&D
7. rujna 2022. - 17:28
Grčki studio Desypri & Misiaris Architecture nedavno je predstavio svoju suvremenu interpretaciju tradicionalne kamene kuće uz more na poluotoku ManiGiorgos Sfakianakis

Grčki studio Desypri & Misiaris Architecture nedavno je predstavio svoju suvremenu interpretaciju tradicionalne kamene kuće uz more na poluotoku Mani. Ovaj luksuzni, ali u isto vrijeme udoban i moderan "kompleks" ima minimalistički eksterijer i topli interijer, piše Dom & Dizajn.

image
Giorgos Sfakianakis

Glavna ideja projekta bila je prepoznati i nadahnuti se posebnom značajkom Manijevih stambenih oblika – „Ksemonia” (što znači „onaj koji je ostavljen sam”). Riječ je o usamljenim tornjevima ili malim stambenim kompleksima koji su stajali sami u krševitom krajoliku Manija kao skloništa ili osmatračnice. Izdaleka se ove kamene kule čine kao još jedan element zemlje, poput monolitnih izbijanja iz tla, ali njihovo postojanje bilježi otisak burnog života tradicionalnog Manija u ovom izvanrednom krajoliku.

image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis

DVIJE OSAMLJENE KULE U PEJZAŽU

Ovaj stambeni kompleks, sastavljen od dvije kamene kuće, organiziran je oko dvije kule, uvučene u zemljište kako bi se omogućio i dinamičan raspored vanjskih prostora i ulaza u kuće, kao i dodatnih vanjskih prostora. Moderne kule projektirane su u bliskoj vezi s prirodnim krajolikom — kao što je slučaj s tradicionalnom arhitekturom Manija, koja je postala sastavni dio mjesta iz kojeg je nastala. Dok je glavna kompozicija izražena u obliku tornjeva, njihova proširenja koja čine ostatak kompleksa ne postoje samostalno na mjestu, već su okupljena u cjelinu — odjekujući ustaljenim arhitektonskim oblicima regije, ali i pružajući modernu interpretaciju tih istih tipologija. Kuće su dizajnirane tako da možete živjeti "unutra" i "vani", s jednako dinamičnim prostorima. Tako postaje moguće prenijeti vanjski život kuće, u ovom slučaju, na terasu podijeljenu nizom prostora različitih kvaliteta i vizualnih okvira.

image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis

Pergole, skroviti kutci za tišinu i meditaciju, društveni prostori, beskonačni bazeni koji zamagljuju granice horizonta i neba — sve je u kompoziciji koja stvara vanjski krajolik samih kuća. Kroz cijelu gradnju definirani su potpuno prirodni građevni materijali koji nose znakove vremena, te pokazuju oznake svog podrijetla i obrade. Materijali funkcioniraju kao prazno platno na kojem se igra svjetla i sjene glatko odvija tijekom dana. Kamen karakterizira mjesto - budući da je izražen i u samom tlu i u njegovim tradicionalnim zgradama. Mani evocira arhitektonski rječnik monolita, strogosti, krutih linija i geometrijskih volumena. Beton nadopunjuje prirodne materijale stvarajući manje umjetno kamenje u zemljanim tonovima grube teksture. Drvo stvara meke i tople površine, također nudi rešetkaste rešetke za dovršavanje volumena. Ovi se materijali izmjenjuju iznutra i izvana, intenzivirajući vizualni doživljaj kuća, čineći prirodnu izjavu u krajoliku.

image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis

UNUTARNJI DIZAJN INTEGRIRAN U OKOLIŠ

Unutarnji dizajn kuće prati arhitektonsku liniju dviju zgrada, inspiriran tradicijom impozantnog krajolika Mani, kao i materijalima pronađenim na gradilištu. Cilj je bio stvoriti, u kamenim volumenima prostore ugodnog karaktera s pozitivnim osjećajem gostoljubivosti, koji se odnosi na identitet mjesta. Osjećati se dijelom drugačijeg dorskog života. Većinu namještaja dizajnirao je Interior Design Laboratorium, naglašavajući osjećaj jedinstvenosti i bezvremensku dizajnersku liniju koja ima za cilj dovesti krajolik u dijalog s arhitekturom.

image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis

Oblici su zadržani jednostavnim, a sav namještaj dizajniran po narudžbi referira na pojednostavljeni klasicizam. Materijali su naglašavali korištenje dvobojnog hrastovog drva u kombinaciji s kamenjem sličnih boja. Tkanine i tepisi koji se koriste slijede prirodne, zemljane tonove, omekšavaju divlje teksture kamena i drva, uravnotežujući interijer s jedinstvenim okolnim krajolikom.

image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
image
Giorgos Sfakianakis
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 22:08